2. Maak je eigen compost

2. Maak je eigen compost

In de natuur worden alle afgevallen bladeren en plantenresten gerecycled tot compost. Dit verbetert de structuur van de grond en activeert het bodemleven. In plaats van het verwijderen van tuinafval uit je tuin kun je dit zelf composteren tot 'zwart goud' voor je tuin.

Wormenmest

In de natuur worden alle gevallen bladeren en plantresten gerecycled. Dit kan ook in je eigen tuin door het tuinafval en ongekookt plantaardig keukenafval te composteren. De verhouding is ongeveer 60% bruin (afgestorven materiaal zoals herfstbladeren) en 40% groen (vers ongekookt GFT afval). Wat water (niet te veel) en een portie geduld levert je na een jaar prachtige gratis voeding voor de grond. Wormen toevoegen versnelt het proces en geeft je compost nog meer voedingswaarde: wormenmest is namelijk enorm goed voor de bodem.

Maak je eigen compost

Compost is onmisbaar voor de tuin. Compost is, net als speciale compostvaten, kanten-klaar te koop. Zelf compost maken in een eigengemaakte compostbak is veel goedkoper en beter voor het milieu. Zelf compost maken is goedkoop en goed voor het milieu. Je kunt volstaan met het op een hoop gooien van tuin- en keukenafval, maar het staat netter om er een specialevoorziening voor te treffen. Hieronder geven we tips voor het succesvol composteren van je tuinafval:

  • Voor resultaat moet de bak minimaal 1 m³ zijn.
  • Kies een plek in de halfschaduw
  • Zorg dat je werktruimte hebt om de composthoop om te zetten, dat wil zeggen: alles ondersteboven keren
  • Zorg dat de afvalresten fijn genoeg zijn gemaakt en je een goede mix hebt van groen (groen snoeiafval) en 'bruin' (versnipperde takken en twijgen)
  • De composthoop werkt het beste als hij enigsinds vochtig en warm blijft.

Meer weten over compostseren? Lees nog meer tips welke resten uit de tuin en de keuken je goed kunt gebruiken voor het maken van compost.
 

2. Maak je eigen compost

Bladaarde

Heb je geen plek voor een composthoop? Dan is het nog steeds eenvoudig om het afgevallen blad in de herfst op te sparen en er bladaarde van te maken. Het scheelt je veel kliko's vol aan de weg zetten en verandert vanzelf in 'het zwarte goud van de tuin'. 

  • Maak twee vakken van kippengaas van ongeveer 1 x 1 meter
  • Verzamel het blad bij vochtig, regenachtig weer met de hark; je neemt dan wat bovenste grond- en humusdeeltjes mee die veel bodemleven bevatten
  • Gooi zo’n 20 centimeter blad in het ene gaasvak en strooi het af met een dun laagje grond
  • Doe dat nog een paar keer en stamp het elke keer goed aan zodat het een vast geheel wordt. Hierdoor zal het blad gaan fermenteren
  •  Schep het materiaal na een half jaar in de naastgelegen bak. Plakken van blad maak je los en meng je wat door elkaar
  • Stamp het geheel nu niet aan, zodat er zuurstof bij kan. Nu begint het composteringsproces
  • Na drie maande kun je het geheel nog een keer omscheppen en daarna heb je prachtige bladaarde voor in je tuin! 

Groei & Bloei tienpuntenplan voor klimaatvriendelijk tuinieren

Als je tuiniert is vooruitkijken naar de toekomst een must. Bij het tuinieren van de toekomst speelt het klimaat meer dan ooit een belangrijk waarde. Alle tuinen van Nederland vormen samen één grote groene oase en daarmee kan iedere tuinier een belangrijke bijdrage leveren aan het tegengaan van klimaatverandering. Het Groei & Bloei Tienpuntenplan biedt een leidraad voor enthousiaste tuiniers om klimaatvriendelijk te tuinieren.

Bekijk de tien punten voor klimaatvriendelijk tuinieren