Hoe kweek ik sperziebonen?

Hoe kweek ik sperziebonen?

Sperzieboontjes uit eigen tuin zijn erg lekker, veel steviger en zoeter dan uit de winkel. En ze is ook niet moeilijk te telen, mits je wat regels in acht houdt. Naast de lage sperziebonen (ze worden ook wel struiksperzieboontjes of stamsperzieboontjes genoemd) bestaan er ook nog klimmende planten (stoksperziebonen genoemd). Stoksperziebonen hebben (de naam zegt het al) een stok nodig om langs te slingeren. Struiksperziebonen worden slechts 30 tot 40 centimeter hoog en hebben dus geen steun nodig. Je zaait van eind april tot eind juli en oogst van half juli tot eind augustus.

Wanneer zaai ik sperziebonen?

Je kunt stamsperzieboontjes van eind april tot eind juli voorzaaien. En je kunt ze vervolgens half juli tot eind augustus oogsten, afhankelijk van het moment van zaaien, het gekozen ras en het weer.  

Waar zaai ik sperziebonen? Voorzaaien binnen

Je kunt sperziebonen al gelijk buiten in de volle grond zaaien, maar sperziebonen kunnen geen vorst verdragen. Ze kunnen ook niet goed tegen veel regen (de zaden kunnen dan gemakkelijk rotten), en muizen en vogels vinden de zaden ook nog eens erg lekker. Alles bij elkaar opgeteld is daarom handig om ze voor te zaaien. Want in huis is het warmer, kun je zelf bepalen wanneer en hoeveel water je geeft, en kunnen de vogels en muizen er niet bij. 
Zet de potjes met zaden bij kamertemperatuur in een warm, licht en zonnig raamkozijn. 

Hoe ga je te werk? 

  1. Zaai 1 zaadje in het midden van een 5 x 5 centimeterpotje.
  2. Gebruik voor het zaaien potgrond die je flink luchtiger maakt door er ongeveer een kwart grof zand door te mengen (of gebruik kant-en-klare zaai- en stekgrond). Boontjes houden niet van natte grond want dan kunnen de zaden rotten, het zand zorgt voor een betere afwatering.
  3. Houd de zaden vochtig maar geef ze zeker niet te veel water. Bij kamertemperatuur kiemen de zaden binnen 1 tot 2 weken.

Hoe verzorg ik sperziebonen? In pot? in de zon?

Sperzieboontjes staan graag in de volle zon in niet te natte grond. In halfschaduw kan ook maar dan groeien en bloeien de planten wel later en minder goed.

Sperzieboontjes kun je in een pot telen maar ook in de volle grond. 
Plant in een pot met een diameter van 25 tot 30 centimeter 4 tot 5 zaailingen wanneer ze ongeveer 8 centimeter groot zijn. Plant de zaailingen uit vanaf 12 mei (IJsheiligen), en plant de zaailingen in het midden van de pot, maar wel op zo’n 5 tot 7 centimeter van elkaar. In de potgrond zit voldoende voeding tot de oogst. Om een goed afwatering te krijgen is het handig om de potgrond ook weer met een vijfde deel grof zand te mengen, de tere wortels groeien beter in zanderige grond dan in rijke en vaste potgrond alleen.
 
Als je de sperzieboontjes in de volle grond wilt telen, plant ze dan uit op zo’n 5 tot 8 centimeter van elkaar, ook weer vanaf half mei. In de volle grond hoef je alleen maar algemene moestuinvoeding te geven als de grond heel arm is.

Als er een langere tijd geen regen is moet je de plantjes water geven, doe dat niet op de planten maar bij de wortels.

Sperziebonen oogsten

De planten bloeien met witte of lila lipbloemen en direct daarna kun je de heel kleine boontjes al zien, het is alleen wachten tot ze groot genoeg zijn om ze te oogsten. Dat is vervolgens vaak al binnen een week, afhankelijk van het weer. Pluk ze zo kort mogelijk voor je ze wilt koken, en eet ze vooral dezelfde dag nog, want dan zijn ze het lekkerst en nog knapperig. Je kunt ze eventueel nog 1 of 2 dagen bewaren, op een donkere en koele plaats.

Sperziebonen zijn eenjarig, als de planten niet meer bloeien en alle boontjes zijn geoogst kun je de planten uit de grond halen en op de composthoop gooien.

Tekst en beeld: Diana Stek
 

Meer in deze categorie