Verrassende wintergroentjes: erwtenkiemen

Verrassende wintergroentjes: erwtenkiemen

Neta Palkovitz is stadstuinier en is beperkt in ruimte. Toch tovert ze de grootste verrassingen uit haar Leidse minimoestuin. Met verbazing en verrukking vertelt ze ons over haar meest geslaagde groente-experimenten. Dit keer erwten kiemen voor in je salade bijvoorbeeld. Ze zaaide gedroogde erwten in september en had al snel succes!

Door wie sloeg jij aan het tuinieren? Mijn inspirator was Alys Fowler. Alys is tuinier en schrijver en had een geweldige tv-serie op de BBC, The Edible Garden. Ik heb de hele serie wel tien keer gezien, en elke keer leerde ik weer wat nieuws over het verbouwen van groenten, tuinieren en permacultuur.

Erwtenkiemen in de sla

In de eerste aflevering zaait Alys gedroogde erwten uit de supermarkt. Het idee is dat je ze dicht opeen zaait en de jonge scheutjes oogst als slablaadjes. Dat idee intrigeerde mij enorm, dus natuurlijk moest ik het zelf ook proberen. Met een kleine twist: in plaats van in de lente, besloot ik het in september te doen.

In een gewone balkonbak zaaide ik de erwten lekker dik, in de moestuingrond die ik altijd gebruik. Ik zette de bak op mijn balkon, heel benieuwd of de erwten überhaupt zouden
uitlopen. September is behoorlijk warm vergeleken met de lente, en de erwten kiemden sneller dan ik verwachtte. Omdat je de erwtjes niet hebt gezaaid voor de peulen, heb je er geen omkijken meer naar: ondersteuning en bemesting zijn niet nodig. Met de scheuten kun je je winterse salades opleuken, of gebruik ze in een stamppot. Een verrassing in de supermarkt, je tuin en de keuken! Bedankt Alys, voor de inspiratie om erwten te zaaien én erover te schrijven.

Verrassende wintergroentjes: erwtenkiemen

Erwten zaaien

  1. Koop gedroogde erwten, pas op dat je geen spliterwten koopt (voor erwtensoep); je hebt hele erwten nodig die je gebruikt als zaad. Ik vond biologische gedroogde erwten in de supermarkt om de hoek, maar als je ze liever bij een echte zaadhandelaar koopt, zoek dan bij de kiemen/microgroenten naar zaad voor erwten- of peulenkiemen.
  2. Gebruik een pot of (balkon)bak met gaten voor de afwatering - als je er pluksla in kunt telen, lukken erwtenkiemen ook. Zet de bak op een zonnig plekje.
  3. Vul de bak met moestuingrond en zaai de erwten, houd een onderlinge afstand van 2 centimeter aan. Ik zaaide in september, maar je kunt dus ook in de lente zaaien voor een vroege oogst.
  4. Geef regelmatig water, houd de grond vochtig. Let op: kleine potten drogen sneller uit dan grote. Oogst de scheuten jong voor salades. Zijn ze al wat ouder, dan kun je ze gebruiken bij het koken, zoals in de stamppot.

Volg Neta op @seeds_and_the_city