Zaad bestellen van Spaghettipompoen ‘Small Wonder’

Zaad bestellen van Spaghettipompoen ‘Small Wonder’

Wist je dat je je eigen spaghetti kunt telen? Er bestaat een pompoen waarvan het vruchtvlees na het koken in lange, op spaghetti lijkende slierten uiteen valt. Deze ’nep-spaghetti’ is arm aan calorieën en rijk aan vitamines en mineralen. Vera Greutink probeerde verschillende rassen uit. Je kunt nu zaad bestellen van haar favoriete spaghettipompoen 'Small Wonder'. Met recept!

Zaad bestellen van Spaghettipompoen 'Small Wonder'

Hoe te bestellen?

  1. De zaden kosten € 3,75 per zakje (gratis verzending) 
  2. Je betaalt de zaden direct via iDeal
  3. Je kunt zaden van andere soorten toevoegen in 1 bestelling
  4. Je ontvangt direct na de bestelling een mail met een overzicht van je bestelling

Je kunt bij G&B nog veel meer zaad bestellen, kijk hier voor ander zaad van groente en sierplanten

Kweken spaghettipompoen

Botanisch gezien valt spaghettipompoen in de Cucurbita pepo-groep, waar ook courgettes en pattisons toe behoren, maar in tegenstelling tot deze zomervruchten is hij een stuk langer houdbaar. Je kunt hem echter op precies dezelfde manier telen. Ik zaai spaghettipompoen in de tweede helft van april binnen voor en plant ze na half mei in de volle grond. Net als alle courgettes en pompoenen wil hij graag veel voeding in de vorm van compost of goed verteerde stalmest.
De meeste rassen vormen sterk rankende planten, dus gun ze de ruimte. We telen op dit moment vele pompoenen en courgettes tussen de bomen van ons jonge voedselbos. De bomen zijn nog klein en geven weinig schaduw, er is dus volop ruimte.

Verticaal telen, grote opbrengst

Wil je de  spaghettipompoen verticaal telen om ruimte te besparen, kies dan een van de kleinvruchtige rassen. Een opbrengst van acht tot tien vruchten per plant is geen uitzondering. In onze tuin behalen ze regelmatig de titel van de meest productieve pompoen van het jaar! Aan het eind van de zomer of begin van de herfst worden de planten aangetast door meeldauw en wordt het tijd om de vruchten te oogsten. Ik leg ze nog twee weken op een zonnige vensterbank, zodat de schil harder kan worden. Daarna bewaar ik ze in een onverwarmde slaapkamer. De vruchten blijven zeker drie maanden goed en vaak ook langer, maar dan begint het vruchtvlees uit te drogen.

Small Wonder

Ik heb in mijn tuin verschillende rassen uitgeprobeerd. Het oorspronkelijke ras heeft
ovale, vrij grote vruchten, een goede maat voor een gezinsmaaltijd. Als ze rijp zijn, zijn ze eerst ivoorkleurig, later worden ze geel. Orangetti F1 heeft middelgrote vruchten die eerst groen gestreept zijn, maar bij rijpheid oranje worden. In mijn ervaring is Orangetti F1 ontzettend productief.
Het ras Small Wonder F1 werd recent ontwikkeld door Hollar Seeds. De vruchten zijn eerder rond en kleiner dan bij de vorige twee (hoewel ze in mijn ervaring groter zijn dan het zaadbedrijf aangeeft). Eén plant gaf bij ons acht vruchten, die rond de 800 gram wogen - een mooie maat voor een tweepersoonsmaaltijd. 

Naar bereidingswijze en recept Gegratineerde spaghettipompoen met tomatensaus

Uit: G&B maart 2018
Tekst: Vera Greutink, Beeld: Remco Greutink

Zaad bestellen

Aantal zakjes

Subtotaal: € 0,-