Bespaar op je tuin!

Bespaar op je tuin!

Wat kost een tuin nu eigenlijk en hoe kun je kosten besparen? In de februarispecial (2009) van Groei & Bloei vind je veel informatie over wat het aanleggen en onderhouden van een tuin kost. En veel tips over hoe je daarop kunt besparen ... Wij zetten alle bespaartips hier voor je nog eens op een rij! Klik op de links voor meer informatie per onderwerp

  1. Pas op voor impulsaankopen! Bedenk goed voordat je een plant koopt of je er wel een plaatsje voor hebt. Ga naar een goede kweker die advies kan geven over de beste plant voor uw tuin, de grondsoort, standplaats etc. Aan de beginnende tuinier kan de kweker advies geven over 'gemakkelijke planten'. Uiteindelijk ben je goedkoper uit met planten waarvan je weet dat ze het goed zullen doen, dan met planten die je ergens goedkoop op de kop tikt.
  2. Ga naar de Plantenruilbeurzen van Groei & Bloei. Afdelingen van Groei & Bloei organiseren ook regelmatig ruilochtenden of -middagen, waar zaden en gerooide bollen kunnen worden uitgewisseld. Zo krijg je ze voor niks.
  3. Een blauweregen boompje op stam kun je zelf kweken vanuit een klimmer. Het vraagt wel wat geduld.
  4. Bollen zaaien: als je weinig geld hebt, is zaaien natuurlijk een goede optie. In de zomer zet Scilla sibirica zaad en voor de bluebells (Hyacinthoides non-scripta) en Ornithogalum nutans geldt hetzelfde. Echt zuinige mensen kopen de Narcis ’Tête-à-Tête’ in een potje, de uitgebloeide bolletjes gaan daarna de tuin in, waar ze het jaar daarop weer opkomen. Dat kan heel goed en je hebt er dubbel plezier van.
  5. Verwilderen: kies voor bollen die verwilderen, want dan hoef je ze niet elk jaar te opnieuw te planten. Natuurlijk moet je wel kijken naar de juiste standplaats.
  6. In warenhuizen of bouwmarkten worden bloembollen soms erg goedkoop aangeboden. Dat kan een voordelig opgekochte partij bloembollen zijn. Daar zijn er in een bepaald jaar veel van en die gaan voor een prikje weg. De kwaliteit is dan prima. Van belang is wel de bewaartemperatuur. In warenhuizen,tuincentra en bouwmarkten is die meestal veel te hoog. Wie in november goedkope bollen koopt, moet niet verbaasd zijn als de helft al verdroogd is. Kijk dus goed wat je koopt.
  7. Rozen in potten (of containers) zijn altijd duurder dan rozen met kale wortels. Dus stel je aankoop even uit tot het voorjaar of het najaar, dat is de goede tijd om een roos met kale wortels te planten. Heb je een flinke hoeveelheid rozen nodig, dan kun je altijd vragen om kwantumkorting. Rozentips van kwekers.
  8. Mooi alternatief voor olijf: een knotwilg. Met een tak van een knotwilg heb je binnen en paar jaar een mooi exemplaar zelf gekweekt!
  9. Wie geduld heeft, kan heel goedkoop een mooie lavendelhaag maken. Stek zelf lavendel in plaats van planten (vaak minimaal 2,50 per stuk) te kopen.
  10. Wil je snel een mooie haag? Snel, maar wel prijzig zijn instanthagen van bijvoorbeeld Haagbeuk (Carpinus betulus), beuk (Fagus sylvatica), Photinia, en vuurdoorn (Pyracantha). Wil je goedkoper uit zijn, kies dan voor haagplanten met kale wortels (dus niet in pot). De prijs is afhankelijk per soort en grootte. Nog goedkoper is een haag van Liguster. Een snelle groeier en niet duur!
  11. Gebruik organische mest. Die is meestal goedkoper dan kunstmest en beter voor het milieu. Nog goedkope en ook prima is compost. Die koop je voor ca 4,- per 40L, maak je zelf of krijg je zeer goedkoop of gratis bij de gemeente (heel wat gemeenten doen dit).
  12. Bestrating: denk van te voren goed na over het gebruik van het oppervlak, een terras vraagt andere eisen dan een oprit waar de auto over heen moet.
  13. Met resten van (oude) bestratingsmaterialen kun je een origineel terrasje of paadje maken.
  14. Vijverfolie: rubberfolie is in aanschaf duurder dan pvc-folie maar rubberfolie is sterker en heeft bovendien meestal een garantietermijn van 20 tot 30 jaar tegen 10 jaar bij pvc-folie. Voor een rechthoekige vijver heb je minder folie nodig dan voor een ronde of niervormige.
  15. Doe veel zelf (aanleg, onderhoud, verlichting etc).
  16. Wees zuinig en geduldig en plant kleine boompjes, ze groeien vanzelf.
  17. Vang regenwater op voor het sproeien van je tuin.