Uit de grond dus, ook wel rooien genoemd. Handig om vooraf te weten: ben je iemand met een vooruitziende blik, dan hang je van tevoren etiketten aan de stelen met de naam erop. De knollen zien er namelijk allemaal even bruin en onooglijk uit; zodra ze met z’n allen op een hoopje liggen, weet je niet meer wie wat is.
Rooien
Over het moment waarop dahlia’s de grond uit moeten, verschillen de meningen. Wel is het zo dat hoe langer ze in de grond blijven, hoe beter ze bestand zijn tegen de lange winterrust. Een paar graden vorst kunnen ze best hebben. Je hoeft ze dus pas te rooien als de planten na een zware nachtvorst bovengronds bevroren zijn. Dat kan begin november zijn, maar evengoed een maand later. Als het moment daar is, knip je de plant af tot je een stengel van 7 centimeter overhoudt. Steek een riek in de grond en duw daarmee van alle kanten tegen de dahliaknol, net zolang totdat je hem langzaam maar zeker uit de grond kunt trekken. Op zware (klei)grond kun je misschien beter een spade gebruiken. Schud de grond van de knollen af of spuit ze met een tuinslang schoon. Leg ze dan een paar dagen ondersteboven te drogen, zodat het water uit de stengel kan lopen. Berg ze pas op als ze droog zijn. En bekijk voordat je ze opbergt hoe ze er uitzien. Zitten er knollen bij die beschadigd zijn of rotte plekken hebben? Gooi die dan weg.
Bewaren
Er zijn verschillende manieren om de knollen te bewaren. Je kunt ze in kranten verpakken of in papieren zakken. In een doos of krat met droog zand of oude potgrond, tussen stro of houtwol. Zorg alleen wel dat er lucht bij kan. Zet de doos of krat op een koele, vorstvrije, droge plek zoals een schuur of garage. En check af en toe of de inhoud er nog gezond uitziet.
Heb je dahlia’s in potten? Zet die dan half oktober op een plek waar ze beschut zijn tegen de regen. Na een zware nachtvorst knip je de stengels af. Zet de pot dan met knollen en al op een vorstvrije, droge plek.
Niks doen
Vind je dit allemaal te veel werk? Dan kun je proberen om de dahlia’s de winter door te helpen door niets te doen. In een milde winter, waarvan we er steeds meer hebben, kunnen ze in de grond overleven. Wordt het toch nog ijskoud, bedek ze dan met een dikke laag houtsnippers, compost of stro. Met een beetje geluk komen ze volgend jaar weer op. En zo niet, dan heb je een goede reden om een nieuwe voorraad aan te schaffen.
Foto: iStock photo