Kruiden drogen in oven of magnetron
Vochtarme kruiden als tijm, peterselie, dille, bonenkruid, salie, selderij en
rozemarijn kun je namelijk heel goed drogen. Pluk enkele takjes en spoel ze schoon. Bind ze in trosjes en hang die ondersteboven in een warme, donkere, goed geventileerde kamer. Na ongeveer drie weken zijn ze droog. In de magnetron drogen kan ook. Leg de takjes los van elkaar tussen keukenpapier. Laat ze vervolgens drie minuten drogen op 600 watt. Als de takjes goed droog zijn, kun je de blaadjes van de stengels ritsen en verkruimelen. Doe de kruiden in een luchtdicht potje, dan houd je ze een jaar lang goed.
Kruiden invriezen
Een andere methode om je verse kruiden te bewaren is invriezen. Dat kan met eerder genoemde kruiden, maar ook met basilicum, bieslook, marjolein, munt, oregano, kervel en dragon. Was de takjes en dep ze droog. Leg ze daarna in een plastic zakje in de vriezer. Van de bevroren kruiden kun je telkens afbreken wat je nodig hebt. Je kunt ook de kruiden voor het invriezen fijnhakken en in porties verdelen, bijvoorbeeld in een ijsblokvormpje.
In de vriezer blijven je verse kruiden enkele maanden goed.
Beeld iStockphoto