Lavendel snoeien

Lavendel snoeien

Wie houdt niet van de mediterrane sfeer en geur van lavendel? Het is belangrijk lavendel goed te toppen en te snoeien.

Er bestaan veel soorten lavendel. De meest voorkomende en best geschikte soort voor de Nederlandse tuin is de Lavandula angustifolia ofwel echte lavendel. Helaas loopt het met de lavendelplanten nog wel eens op een teleurstelling uit. Kale of afstervende planten en de lol is er snel af … Hoe en wanneer snoei je lavendel?


Snoei lavendel nooit op het kale hout

Let op: een belangrijke regel bij het snoeien van lavendel is nooit tot op het kale hout te snoeien, want de plant loopt daarna niet meer uit. Zorg er dus altijd voor dat je niet lager snoeit dan waar er nog wat nieuwe scheuten aan de tak zitten. 
 

Lavendel snoeien in het voorjaar (hoofdsnoei)

Zodra de strengste vorst voorbij is (begin april) kun je de lavendel flink snoeien. Je ziet al wat groei verschijnen. Snoei met een heggenschaar (of een snoeischaar als het hout al wat dikker is) de plant ongeveer een derde deel terug, tot ongeveer tien tot vijftien centimeter boven de grond. Blijf altijd boven de nieuwe, groene scheuten. Dus ook hier snoei je niet tot in het kale deel.


Lavendel snoeien in het najaar (na de bloei)

In het najaar (in september, maar augustus is ook prima) geef je de lavendel een kleine snoeibeurt. Dit is meer het fatsoeneren van de plant … Het wordt ook wel vormsnoei genoemd. Je knipt daarbij de uitgebloeide bloemen af met een heggenschaar en neemt een klein stukje van de bovenkant van het groen mee. Zo krijgt hij weer vorm. Het ‘echte’ snoeien doe je pas in het voorjaar.
 

Snoeien (toppen) van jonge lavendelplanten

Heb je net lavendel geplant, top de jonge lavendel in het voorjaar dan twee tot drie keer. Je knipt (topt) daarbij de versgevormde topjes af. Daardoor ontstaan er extra scheuten in de basis van de plant. Door deze knipbeurten zullen de planten wat later bloeien, maar je zult langer plezier hebben van de lavendel en de plant zal niet zo snel kaal worden aan de onderkant.
 

Ook oudere lavendelplanten toppen in het voorjaar

Ook oudere planten kun je een keer toppen in het voorjaar. Een paar weken na de hoofdsnoei, zodra je de nieuwe scheuten ziet verschijnen (meestal eind april) snoei je de topjes van de nieuwe scheuten.
 

Tips over lavendel:

  1. De onbenaamde lavendels met dik, grijs blad die je in het tuincentrum koopt, zijn dikwijls exemplaren van Lavandula x intermedia. Die worden snel heel groot en kaal van binnen. Koop dus liever de Lavandula angustifolia.
  2. Succes begint met de juiste standplaats. Plant lavendel op een zonnige plek in goed doorlatende, liefst kalkrijke grond. Je kunt lavendel het hele jaar door planten, maar in het voor- of najaar als de grond (nog) warm is heb je het meeste kans op gezonde planten. Vervolgens ga je de jonge planten natuurlijk goed snoeien en verzorgen!

Heb je nog meer vragen over het snoeien van bepaalde planten? Hier vind je alle artikelen en video's over snoeien.

Foto: iStockphoto