Buxusmot (biologisch) bestrijden

Buxusmot (biologisch) bestrijden

De buxusmot … De rupsen van dit onopvallende vlindertje hebben het op buxus gemunt en kunnen flinke schade aanrichten. Buxusplanten worden volledig bruin en zitten vol met spinsels. Gelukkig kun je de buxusmot o.a. op een biologische manier bestrijden.

Wat is de buxusmot?

In 2006 arriveerde hij in Duitsland, meegelift vanuit Azië: de larve van de buxusmot. Een onooglijk rupsje, ongeveer 2 millimeter groot. Jonge exemplaren zijn vuilgeel en hebben bruine lengtestrepen, oudere rupsen zijn felgroen met een zwarte kop. Een paar jaar later dook de buxusmot (Cydalima perspectalis) op in ons land. Eerst hadden vooral tuinbezitters ten zuiden van de grote rivieren ermee te maken. Nu rukt hij verder op.

Rupsen in de buxus

De rupsen zijn gek op buxus en als ze met veel zijn, laten ze er geen spaan van heel. ”Het probleem is dat je de rupsen vaak te laat opmerkt”, zegt Wilma Windhorst, auteur van Groei & Bloei en gespecialiseerd in de biologische bestrijding van ziekten en plagen. ”De motten leggen groepjes eieren bij elkaar op één blaadje. Als die uitkomen heb je meteen tien tot twintig rupsen. Die moeten natuurlijk eten, en dan gaat het hard. Al snel ontstaat er flinke vraatschade. Tuiniers met aangetaste buxushagen zitten met hun handen in het haar.
 

Controleer de buxus

Wat raadt zij hun aan? ”Het is altijd verstandig om de planten goed te controleren. Begin daar vroeg in jaar mee en check ze vaak. Dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Omdat de rupsen wegkruipen in de plant, waar ze ook verpoppen, vallen ze eerst niet zo op. Na de eerste snoei in het voorjaar zie je, vooral aan de zijkanten en onder aan de struik, aan elkaar gesponnen takjes met uitwerpselen en rupsen. Die kun je eruit knippen, maar als het er veel zijn, is dat niet doenlijk.”

Buxusmot bestrijden

In tuincentra zijn middelen op basis van pyrethrum te koop, die werkzaam zijn tegen rupsen en ook worden aanbevolen tegen de buxusmot. Pyrethrum is een stof die wordt gewonnen uit de bloemhoofdjes van een chrysantensoort. Dat klinkt ’natuurlijk’, maar het neemt niet weg dat pyrethrum een breed werkend, niet-selectief middel is, dat ook andere, nuttige beestjes doodt. Dit bezwaar geldt in nog sterkere mate voor middelen op basis van synthetisch nagemaakt pyrethrum (zogenaamde pyrethroïden), omdat die een langere nawerking hebben. Een ander middel op de markt is Compo Karate. Dit middel is echter heel breedwerkend (dus niet selectief), daarom gebruikt Wilma het zelf liever niet. Verder mogen hoveniers op buxus het bacteriepreparaat XenTari gebruiken. Dit middel werkt alleen bij een temperatuur van 20 °C of hoger.
 

Biologische bestrijding buxusmot

Gelukkig kan de buxusmot dus ook op een biologische manier worden bestreden door de planten te bespuiten met nematoden. Dit zijn microscopisch kleine aaltjes, die de rupsen parasiteren en doden. Nematoden zijn te koop via Ecostyle. Nematoden zijn werkzaam bij een temperatuur vanaf 6 °C.

Volgens Wilma helpt het middel Promanal (Ecostyle), dat werkzaam is tegen luizen,  ook tegen de buxusmot.

Tip: heb jer helemaal genoeg van? Denk dan eens aan het alternatief als liguster.

Lees ook 7 vragen en antwoorden over de buxusmot

Tekst: Fransje van Dorp
Beeld: Imageselect

(bewerking van artikel uit G&B nov/dec 2015)

Meer in deze categorie