Dit artikel is een samenwerking met Insect Heroes
Strijd tegen plagen
Uit het rapport ‘Particulier gebruik van gewasbeschermingsmiddelen, 2020’ van het RIVM blijkt dat tuinbezitters steeds vaker bestrijdingsmiddelen inzetten, vooral tegen insecten. De verkoop van gewasbeschermingsmiddelen aan particulieren steeg zelfs in de periode 2014-2019. De meest verkochte middelen waren gericht tegen insecten, slakken, onkruid en schimmels. Dit toenemende gebruik van bestrijdingsmiddelen hangt nauw samen met het aanbod in reguliere tuincentra. Waar bestrijdingsmiddelen vaak nog goed beschikbaar zijn en natuurlijke alternatieven dit niet altijd. Ook planten gekocht bij tuincentra zijn niet altijd vrij van bestrijdingsmiddelen. Dit kan schadelijk zijn voor insecten die zich voeden met de nectar van deze planten. Het vergroten van het biologisch aanbod is daarom erg belangrijk voor gezond insectenbehoud.
Veilige en natuurlijke oplossingen
Met het beperkte aanbod aan alternatieven wordt steeds duidelijker dat er behoefte is aan veilige en natuurlijke oplossingen. Arjan Koppert kreeg deze visie al op jonge leeftijd mee van zijn grootvader, Jan Koppert. Jan was een pionier op het gebied van biologische bestrijding en oprichter van Koppert Biological Systems. In 1967 vond hij als eerste een natuurlijke oplossing voor het bestrijden van plagen in de komkommerteelt. Arjan zet deze visie voor het terugdringen van chemische bestrijdingsmiddelen nu voort in de particuliere sector. “We leren hoe slecht chemische middelen zijn, maar toch wordt het nog volop aan de man gebracht,” verzucht Arjan, “met een webshop vol natuurlijke vijanden tegen de meest voorkomende plagen laten we zien dat het anders kan.” Hij voegt toe: “Plaaginsecten vertonen natuurlijk gedrag, waarom zouden we het dan niet op natuurlijke wijze oplossen?”
Gifvrije oplossingen
Met Insect Heroes dook Arjan in 2020 in het gat van het gebrek aan alternatieve, gifvrije oplossingen. “De trend om te kiezen voor biologisch voedsel groeit,” vertelt Arjan, “"en particulieren tuinders willen dezelfde bewuste keuzes kunnen maken voor hun eigen tuin. Ik heb dan ook nog nooit een hobbytuinder tegen gekomen die met een spuitbus vol pesticiden over zijn eigen aardbeienplantjes spuit." Dagelijks worden er lieveheersbeestjes, roofmijten en sluipwespen gekweekt om plagen zoals bladluizen, spint en andere veelvoorkomende huis- en tuinplagen te bestrijden. Maar zijn deze ‘Heroes’ zoals zij worden genoemd niet gewoon terug te vinden in de eigen tuin? “Door verstedelijking en het grote aantal betegelde tuinen in Nederland”, stelt Arjan, “neemt de biodiversiteit af. Met Insect Heroes brengen we nuttige insecten terug naar waar zij nodig zijn en helpen we consumenten om hun groen op een duurzamere- en milieuvriendelijkere manier te behouden.”
Is jouw tuin klaar voor een duurzame en bewezen oplossing voor het bestrijden van plagen?
Ontdek alle Heroes op Insectheroes.nl, de experts in duurzaam tuinieren, en draag bij aan het behoud van bijen, vlinders en andere nuttige insecten.
Bronnen:
https://www.rivm.nl/bibliotheek/rapporten/2020-0071.pdf
https://www.koppert.nl/over-koppert/ons-bedrijf/
https://insectheroes.nl/pages/missie