Pruimenbomen snoeien

Pruimenbomen snoeien

Pruimen zijn lekkere, gezonde en veelzijdige vruchten. Er zijn veel rassen die allemaal net een andere rijptijd, smaak, sappigheid, vorm en grootte hebben. De oogst valt, afhankelijk van het ras, in juli, augustus of september.

Pruimenboom

Een pruim is een steenvrucht en behoort tot de groep waartoe ook (sier)kersen, abrikozen, perziken en nectarines behoren. Een gezamenlijke eigenschap is de vroege bloei (rond maart). De boom is winterhard maar de bloesems kunnen wel vorstschade oplopen.

Pruimen worden door insecten kruisbestoven. Er zijn ook zelfbestuivende rassen die een goede opbrengst geven maar de oogst is altijd groter als er in de omgeving nog een pruimenboom staat. 
 

Pruimenboom rassen

Er zijn heel veel pruimenrassen en het aantal groeit nog steeds. Bij de keuze voor een pruim is het dus belangrijk om te bedenken welke eigenschappen je belangrijk vindt, een fruitbomenkweker kan daarbij advies geven.

Voorbeelden van vroege rassen met een opbrengst in juli zijn: 
-    Czar
-    Early Laxton
-    Opal
-    Early Prolific
-    June Blood
-    Early Rivers
Bij middelvroege rassen valt de oogst in augustus. Voorbeelden zijn 
-    Avalon
-    Bleue de Belgique
-    Reine Victoria
-    Reine Claude d’Althan
-    Damson
-    Mirabelle de Nancy
-    Ontario
-    Trailblazer 
Voorbeelden van late rassen waarbij de oogst in september valt zijn:
-    Anna Spath
-    Stanley
-    Jubileum
-    Kwetsen
-    Hauszwetsche
 

Plant een pruimenboom

Pruimenbomen houden van een zonnige tot half beschaduwde plaats in humusrijke grond die voldoende vocht vasthoudt maar niet kletsnat blijft. De beste planttijd is wanneer de boom in de wintermaanden in rust is. Bomen in pot kun je het hele jaar door planten maar houdt dan wel rekening met water geven in de zomer. Plant uiteraard niet tijdens een vorstperiode.

Plant de boom in een ruim plantgat dat je vult met potgrond of aanplantgrond. Zorg bij het planten dat de entplaats ruim boven de grond blijft zodat er in de toekomst geen opslag vanuit de onderstam groeit. Sla bij het planten een paal in de grond en bind de stam met een rubber band aan de paal, zo dat de stam kan groeien maar er wel steun is bij wind/storm. Gebruik geen materiaal dat kan insnoeren of snijden.
 

Pruimenbomen snoeien

Vormen van de pruimenboom

De onderstam waarop een pruimenras is geënt heeft invloed op bijvoorbeeld de gezondheid en bloeitijd maar bepaalt vooral de hoogte/grootte van de boom:
Struik = laagstam: deze bomen worden niet veel hoger dan 2 tot 2,5 meter.
Halfstam: deze bomen worden 4 tot 5 meter hoog, met een bredere kroon. Het duurt enkele jaren langer voor de eerste oogst valt maar de opbrengst is hoger.
Hoogstam: dit worden grote bomen van ruim 8 meter, met een grote kroon. De oogst is het grootst, maar het duurt nog wat langer voor er een eerste volle oogst is. 
 

Verzorging van de pruimenboom

Naast de algemene verzorging zoals het onkruidvrij houden van de boomspiegel, voeden, mulchen en water geven in droge periodes zijn er nog wat specifieke tips:

Door de vroege bloei is er altijd een kans op nachtvorst. Je kunt de bloesems dan beschermen door tijdelijk een vliesdoek over de kroon te draperen. 

Pas op voor aantasting door de pruimenmot; ze legt eitjes op de pruimen, de larven boren gaatjes in de pruim en voeden zich met het vruchtvlees. De rijpe pruim kan larven en/of bruine plekken/zwarte spikkeltjes van uitwerpselen bevatten. Mogelijke oplossingen zijn feromonenvallen, lijmbanden of tijdig vernevelen met pyrethrum.

Sommige rassen produceren zoveel pruimen dat het nodig is om een deel ervan in een jong stadium weg te nemen. Verwijder een deel van de vruchten die te dicht bij andere hangen. Zo voorkom je een grote oogst van kleine pruimpjes met een matige smaak, en het vermindert ook de kans op ziekten, plagen en beurtjaren.  

Verwijder dode en gevallen vruchten zodat ze geen schimmels, ziekten en plagen kunnen overdragen aan de boom. 

 
Pruimenboom snoeien

Pruimenbomen kunnen in principe tussen april en september gesnoeid worden. Hoe jonger de pruimenboom, hoe eerder in het seizoen deze gesnoeid kan worden. Dit is dus afhankelijk van de leeftijd van een boom. Jonge pruimenbomen (tot drie jaar oud) kun je het beste licht snoeien in het voorjaar.

Pruimenbomen die ouder zijn dan drie jaar kun je het beste direct na de oogst snoeien. In de winter ontstaat er namelijk een grotere kans op loodglans. Snoeiwonden kun je dichtsmeren met een wondafdekmiddel. Pruimen bloeien op ouder hout en je snoeit daarom zo min mogelijk. Snoei altijd op naar buiten gerichte knoppen, voor een mooie open koon en om te voorkomen dat takken naar binnen groeien en elkaar in de weg zitten. 

In de nazomer na het planten kies je 3 of 4 gezonde takken die mooi verspreid in de boom groeien. Dit worden de gesteltakken (hier wordt de kroon de komende jaren op gebouwd). De rest van de takken snoei je weg en de 3 of 4 gesteltakken snoei je, op een naar buiten gerichte knop, tot de helft terug. 
Jaar 2: houd de 3 of 4 gesteltakken goed zichtbaar. Op elke gesteltak kies je nog een gezonde en naar buiten gerichte tak die je tot op de helft terugsnoeit (ook weer op een naar buiten gerichte knop). Zo vorm je de basis.
Vanaf jaar 3 snoei je alleen takken die gebroken, dood of ziek zijn, naar binnen groeien, te lang zijn, elkaar kruisen en te laag groeien. Ook waterloten (dunne jonge twijgen die recht omhoog groeien) kun je verwijderen.


Pruimen oogsten

Controleer in de oogsttijd de boom 2 of 3 keer per week en oogst de rijpe pruimen. De oogstperiode spreidt zich uit over ongeveer 3 tot 4 weken. 

Bij een mooie oogst kun je vaak meer pruimen plukken dan je kunt eten. Zoek dan eens naar inmaakrecepten als pruimenmoes, pruimencompote, pruimenjam en pruimenchutney. Je kunt ze ook ontvellen, ontpitten en invriezen voor later gebruik in bijvoorbeeld desserts en gebak. 


 

Meer in deze categorie