’t Meihuus Beste levende tuin van Nederland

’t Meihuus Beste levende tuin van Nederland

De beste levende tuin van Nederland ligt in Gelderland: ’t Meihuus van de familie Duitshof in Breedenbroek heeft goud gewonnen met de verkiezing van Beste levende tuin!

Goud voor Landschapstuin ’t Meihuus

Juryvoorzitter Frans Beijerling van Groei & Bloei: “Landschapstuin ’t Meihuus is het ultieme voorbeeld van een tuin waar je de natuur ziet, voelt, hoort, ruikt en proeft. Er is veel ruimte voor planten en dieren zoals vlinders, bijen en vogels. Maar ook voor mensen is het genieten in deze tuin.’ De royale tuin met minimale bestrating ligt rondom een 18e -eeuwse boerderij en bestaat uit onder meer een moestuin, paddenpoel, bijenkasten, vijver, gazon en borders met een hele rijke variatie aan bloemen, bomen en heesters.

Zilver voor Jan Wilde een Tuin 

De tuin ‘Jan Wilde een Tuin’ van Jan Willem Steenweg in Westerlee (GR) is als tweede geëindigd. In Oost-Groningen ligt de bijzondere, natuurlijke tuin van Jan Willem Steenweg. Een prachtige tuin van 8.000 m2 waar de natuur helemaal zijn gang mag gaan. De onkruiden staan tussen de vaste planten en hebben het allemaal naar hun zin. De vogels kwetteren er dat het een lieve lust is en de bijtjes, vlinders en andere insecten hebben hier een perfect plekje gevonden. 

Brons voor Tuin van de familie Mäkel

Brons is voor de bostuin van de familie Mäkel uit Eerbeek (GLD). De natuurlijke levendige bostuin van Tineke en Gerrit is een lust voor het oog. De tuin van 2.500 m² ligt midden in het bos: je staat in de tuin letterlijk in de natuur. De tuineigenaren noemen het zelf een ‘geordende chaos’.  

Tuinen open tijdens Open Tuinenweekend Groei & Bloei

Ter afsluiting van de Groei & Bloei Nationale Tuinweek wordt op 15 en 16 juni 2019 (2020: 20, 21 juni) het Open Tuinen Weekend gehouden waarin ruim 1.000 Groei & Bloei-leden hun tuinen openstellen voor publiek. Ook ’t Meihuus, Jan Wilde een Tuin en de bostuin van familie Mäkel zijn dan open. 

Biodiversiteit

De tuinverkiezing is dit jaar voor het eerst gehouden op initiatief van vereniging Groei & Bloei om meer biodiversiteit in particuliere tuinen te stimuleren. Groei & Bloei schreef een wedstrijd uit onder de ca. 400 tuinen op www.bezoekmijntuin.nl. Uit de 40 deelnemers aan de wedstrijd zijn drie finalisten geselecteerd en bezocht door een vakjury die de tuinen heeft getoetst aan de vijf pijlers van een levende tuin: bodem, dieren, energie, voedsel en water. 

Hieronder kun je foto's en de juryrapporten bekijken.
 

’t Meihuus Beste levende tuin van Nederland Vijver in de bostuin van de familie Mäkel uit Eerbeek
’t Meihuus Beste levende tuin van Nederland Vlonderpad in de tuin van de familie Mäkel uit Eerbeek

Meer in deze categorie