Abessijnse gladiool

Abessijnse gladiool

De Abessijnse gladiool (officiële naam: Acidanthera of Gladiolus callianthus ‘Murielae’) is een echte zomertopper. De Nederlandse naam verwijst naar plek van herkomst: Ethiopië (vroeger Abessinië). De plant heeft prachtige bloemen, een lange bloei, geurt heerlijke en is goed toepasbaar in de border maar ook op het terras en in de border. Want de Abessijnse gladiool kan ook prima in potten geplant worden.

Combinaties
Zomerbollen, als de Abessijnse gladiool, laten zich goed combineren met vaste tuinplanten of andere zomerbloeiende bolgewassen. Plant de bolletjes bijvoorbeeld bij gele meisjesogen (Coreopsis tripteris) of herfstanemoon (Anemone hybr. 'Honorine Jobert'). Maar ook bij siergrassen voelt deze plant zich thuis. Of combineer de Abessijnse gladiool eens met rode dahlia’s (bijvoorbeeld Dahlia ‘Ellen Houston’) of dieppaarse (Dahlia ‘Arabian Night’).

Zonnig plekje
Zoek een mooi zonnig plekje in de tuin voor de gladiool. Zomerbollen worden tweemaal zo diep als de bol hoog is geplant. De Abessijnse gladiool moet dus ongeveer 10 centimeter diep de grond is. Je kunt de bollen bijvoorbeeld 10 centimeter uit elkaar planten. Wanneer je eind april/mei (als de kans op nachtvorst is verdwenen) de bloembollen plant, hoef je alleen maar te wachten tot het zomer wordt!

Bron: Internationaal Bloembollen Centrum

 

Meer in deze categorie