Cosmea in de hoofdrol

Cosmea in de hoofdrol

Cosmea of Cosmos bipinnatus is een van de meest geliefde eenjarigen voor de tuin. Deze soort wordt vrij groot, maar door het zeer fijne, lijnvormige blad ontstaat er toch een luchtig effect. Cosmea heeft een zeer lange bloeitijd. De bloemen verschijnen van juni (afhankelijk van de zaaitijd) tot in september.

Dit maakt deze cosmea heel geschikt om de hoofdrol in een eenjarigenborder te spelen. In de afgebeelde border zijn witte en donkerroze cosmea’s gemengd met violetblauwe salie, donkerrode leeuwenbek en roze en gele Zinnia’s, ook allemaal soorten die rijk en lang bloeien. De oranje bloeiende Cosmos bipinnatus ‘Dazzler’ zorgt op enkele plaatsen voor een opvallend accent. Een kleurige mix die heel geschikt is voor een border, een strook langs het tuinpad of bijvoorbeeld een buxus-perk. De eenjarigen hebben wel een plek in de volle zon nodig en verlangen vruchtbare grond.

Beplantingslijst
1. Cosmea, Cosmos bipinnatus ‘Purity’ (3 x)
2. Cosmea, Cosmos bipinnatus ‘Dazzler’ (3 x)
3. Cosmos sulphureus ‘Diablo’ (3 x)
4. Zinnia elegans (roze en geel) (3-5 x)
5. Tuinleeuwenbek, Antirrhinum majus ‘Coronette Crimson’ (3 x)
6. Salie, Salvia farinacea (5 x)
NB. aantallen zijn per groep

Zaaien of planten kopen?
Cosmos kun je heel goed in de vollegrond zaaien (zie ook G& B april 2008). De andere in de border gebruikte planten kun je beter voorzaaien (video). Doe dat in een bakje, binnen op een lichte en vrij warme plek. Natuurlijk kun je ze ook als plantje kopen. Vanaf half mei kan geplant worden. Cosmos en Zinnia kunnen goed (voor)gezaaid worden in april, maar zijn in het voorjaar ook als jonge plant te koop. De tuinleeuwenbek en de salie zijn minder makkelijk te zaaien, schaf daarom liefst jonge planten aan bij de kweker. Maak de grond eerst goed los en voeg voldoende mest toe. Verdeel de planten over de ruimte en begin dan met planten. Knip voor een rijke bloei uitgebloeide bloemen weg en mest in de zomer bij met een snelwerkende meststof.

Tekst en fotografie: Modeste Herwig

 

 

Meer in deze categorie