Ecologisch tuinieren in december

Ecologisch tuinieren in december

December: de maand van de feestdagen, het begin van de winter en de laatste ecologische tuinklussen van het jaar. Er is niet heel veel meer te doen in de tuin, maar het nieuwe (tuin)jaar roept. Dat is iets waar Gust Duchamps, tuinbaas van kasteel Hex, nu al rekening mee houdt!

Opruimen, schoonmaken, overwinteren en de balans opmaken. Delicate planten en bomen worden naar binnen gebracht, bedden in de moestuin worden bedekt met een strooisellaag van herfstblad, stro of oud hooi. Tuingereedschap krijgt een onderhoudsbeurt en nieuwe zaden worden besteld. Dit zijn typische tuinklussen die centraal staan in de maand december. Hieronder lichten we vier ecologische tuinklussen van Gust uit.

Ecologisch tuinieren in december

Klimrozen snoeien

"In december begin ik met de snoei van de botanische struikrozen en de klimrozen. Door ze te snoeien krijgen klimrozen meer bloemen en zijn ze minder vatbaar voor ziektes. Ik maak de klimrozen los van de muur en kort de tweejarige takken in. De uitgebloeide zijtakjes knip ik terug tot op drie ogen. De oudere takken verjong ik systematisch. Daarbij kies ik nu een eenjarige tak, en kort die in met een derde. Volgend jaar knip ik de oude (driejarige) tak af tot aan de vertakking met de jonge tak, die dan een nieuwe hoofdtak wordt. Na de snoei bind ik de klimrozen weer op, in een brede, openwaaierende vorm. Hoe meer horizontale takken, hoe meer bloemen! Theehybriden, floribunda’s en andere rozen die gevoeliger zijn voor invriezen, snoeien we pas eind februari of maart."

Ecologisch tuinieren in december

Serre schoonmaken

Bij slecht weer valt er altijd genoeg te doen in de serre. Gust maakt de potten onkruidvrij en veegt de tabletten schoon (foto), zo kan hij in februari meteen met voorzaaien starten. Gust: "We houden de serre vorstvrij met een thermostatische verwarming op aardgas. Van die fossiele brandstof willen we af. We overwegen ecologische alternatieven als bodemwarmte, warmte uit compostering of elektrische verwarming uit zonnepanelen op de schuur."

Ecologisch tuinieren in december

Jonge bomen naar binnen

"We bereiden het park voor op de toekomst. En dat betekent durven kiezen voor mediterrane bomen, die gewend zijn aan lange periodes van droogte en hogere temperaturen, zoals de steeneik of Corsicaanse eik (Quercus ilex) (foto). Ook dat is ecologisch beheer. De jonge bomen verzamelen we bij kwekers en kweken we zelf op tot grotere exemplaren, om ze later in het park te planten. Maar bij vorst zijn deze bladhoudende bomen in kuip gevoelig voor uitdroging en brengen we ze tijdelijk naar binnen."

Ecologisch tuinieren in december

Zaden bestellen

"Ik controleer de zaden op hun houdbaarheid, noteer tekorten en stel bestellijsten op. Ik verkies biologisch gecertificeerd zaadgoed van Bingenheimer Saatgut; bijzondere variaties zoek ik bij Vreeken, en vroeger ook bij (de nu gepensioneerde) Peter Bauwens. Ik gebruik het liefst ‘landrassen’: rassen die door de geschiedenis heen ontstaan zijn en die je zelf zaadvast kunt vermeerderen. Hybriden vermijd ik."

Tuinklussen

Elke maand staan er specifieke tuinklussen bij Gust op de planning. Hij is dan ook het hele jaar zoet met kleine, maar ook grotere klussen. Hij deelt zijn ecologische manier van tuinieren graag met andere tuinliefhebbers en hoopt dat zij hier iets van kunnen leren.

Benieuwd naar alle andere tuinklussen van de maand december op onze website? Klik hier.
 

Groei & Bloei Tienpuntenplan

Tuinieren in de toekomst. Daarbij is het klimaat meer dan ooit een belangrijk waarde. Alle tuinen van Nederland vormen samen één grote groene oase en daarmee kan iedere tuinier een belangrijke bijdrage leveren aan het tegengaan van klimaatverandering. Het Groei & Bloei Tienpuntenplan biedt een leidraad voor enthousiaste tuiniers om klimaatvriendelijk te tuinieren en sluit aan bij de filosofie van Gust.

Bekijk alle punten

Met eigen ogen zien?

Vind bezoekinfo op www.hex.be of neem een kijkje op de Instagrampagina van het kasteel: @hex_gardens.