Hydrangea arborescens ‘Annabelle’
Hydrangea arborescens ‘Annabelle’ kan in maart-april flink worden teruggeknipt. De plant vormt dan hele grote bloemen. Nadeel van zo’n jaarlijks terugknipbeurt is dat de jonge takken vaak niet stevig genoeg zijn om de zware bloemtrossen te kunnen dragen. Ze buigen gemakkelijk door, zeker na een regenbui, als de bloemen zwaar zijn van het water. Je kunt de takken ook ieder jaar vlak onder de uitgebloeide bloemen terugknippen. Eens in de twee of drie jaar snoei je de plant dieper terug. De bloemen blijven dan iets kleiner, maar de hele plant wordt voller en steviger.
De eikenbladhortensia (Hydrangea quercifolia)
De eikenbladhortensia hoeft in principe niet te worden gesnoeid. Bij jonge exemplaren kunnen in het voorjaar enkele takken worden getopt om de vertakking wat te stimuleren. Van grotere struiken hoeven alleen verkeerd geplaatste takken en ziek of dood hout te worden gesnoeid.
Hydrangea macrophylla en H. serrata
In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht hoeven Hydrangea macrophylla en Hydrangea serrata niet per se te worden gesnoeid. Als je na de winter de uitgebloeide bloemen vlak boven het bovenste paar dikke en gezonde knoppen wegknipt, zal de struik weer uitbundig bloeien. Eens per twee of drie jaar kun je zonodig enkele dikke takken helemaal weghalen. Dit gaat echter wel ten koste van de bloei. Wil je zien hoe je deze hortensia snoeit, bekijk dan hier de video.
Pluimhortensia (Hydrangea paniculata)
In tegenstelling tot andere hortensia’s bloeit de pluimhortensia (Hydrangea paniculata) op het hout dat in het komende seizoen wordt gevormd. Dit betekent dat je hem ieder jaar diep kunt terugsnoeien, tot op een of twee gezonde knoppen. Snoeien is echter geen noodzaak. Ongesnoeide exemplaren krijgen meer bloemen, die wat kleiner zijn dan bij struiken die wel worden gesnoeid. Wil je zien hoe je deze hortensia snoeit, bekijk dan hier de video.
Klimhortensia
De klimhortensia (Hydrangea anomala) hoeft in principe niet te worden gesnoeid. Om te voorkomen dat deze klimmer op den duur te breed wordt, kun je wel de zijscheuten terugknippen. Doe dit na de bloei. Voor een klein oppervlak kan dit met de snoeischaar, maar voor grote wanden gaat dit ook prima met een heggenschaar. Lees hier meer over het snoeien van de klimhortensia.