Tips voor budget- en gemakkelijke planten

Tips voor budget- en gemakkelijke planten

Voor de beginnende tuinier kan de kweker advies geven over 'gemakkelijke planten'. Uiteindelijk ben je goedkoper uit met planten waarvan je weet dat ze het goed zullen doen, dan met planten die je ergens goedkoop op de kop tikt. Zelf stekken is natuurlijk nog voordeliger!

Een paar tips van kwekers voor gemakkelijke planten:
Asters: er zijn enorm veel soorten en ze trekken bijen en vlinders.
Aster novae-angliae: een hoge najaarsbloeier die tot ver in jaar veel kleur in de tuin brengt. Aster x frikartii: prachtig, deze soort niet afknippen in de herfst, want dan heb je kans dat hij niet terugkomt.
Aster ageratoides: ijzersterk en geschikt voor grotere vakken.


Kalimeris incisa (Zomeraster): lijkt op een aster, maar is het niet. Geranium 'Rozanne'Bloeit vanaf juni onvermoeibaar met asterachtige bloemetjes. In wit of zachtblauw.


Geranium 'Rozanne': iets duurder dan Kalimeris. Een mooie weefplant, die snel een groot oppervlak vult en van juni tot de eerste vorst uitbundig bloeit.

 

Blauweregenboompje
Wil je een blauweregen als boompje i.p.v. als klimmer? Dat is erg mooi, maar vaak zijn ze duur. Je kunt zelf zo'n boompje kweken! Leuk en veel goedkoper. Het vraagt wel wat geduld …

  1. Koop de blauweregen gewoon als klimplant. Kies de Wisteria sinensis (niet de floribunda, want daarvan zijn de bloemtrossen te lang in verhouding tot de stam). Liefst een met bloemetjes, dan weet je zeker dat je een bloeiende te pakken hebt.
  2. Plant de blauweregen in een ruime pot of in de volle grond en zet er een stevige stok langs. Heeft de plant de gewenste hoogte bereikt, dan haal je de top eruit. Houd er rekening mee dat de bloemtrossen en ranken omlaag hangen, dus top niet te snel.
  3. Vanaf nu moet de plant drastisch gesnoeid worden. Haal niet alleen ongewenste uitlopers aan de stammetjes weg, maar knip ook alle takken van de kroon ieder jaar tot op een paar ogen (knoppen) terug.
  4. Na een paar jaar kan de blauweregen op eigen benen staan. Op den duur zal hij een mooie dikke stam vormen.
  5. De blauweregen is winterhard en kan dus gewoon in de volle grond geplant worden.

Rozen
Rozen in potten (of containers) zijn altijd duurder dan rozen met kale wortels. Dus stel je aankoop even uit tot het voorjaar of het najaar, dat is de goede tijd om een roos met kale wortels te planten. Heb je een flinke hoeveelheid rozen nodig, dan kun je altijd vragen om kwantumkorting.

Rozentips van kwekers:
Kies een sterke roos uit de goedkoopste categorie. Bijvoorbeeld ’The Fairy’, ’Queen Elizabeth’ en Rosa rugosa. Het zijn rozen die allemaal redelijk snel een volle struik vormen. Of kies voor ’White Cover’ (ook wel ’Kent’ gnoemd). ’White Cover’ is een goed groeiende en rijk bloeiende witte roos.
Hans Hage (De Bierkreek): ”Goedkoop is soms duurkoop! Je moet ook letten op de groeiwijze, want hoeveel planten heb je nodig om een bepaald oppervlak te laten begroeien? Van sommige rozen uit onze goedkoopste categorie heb je vijf stuks per vierkante meter nodig. Op zich ben je dan beter af met een wat duurdere rozensoort, die met twee stuks diezelfde vierkante meter kan vullen. Bijvoorbeeld een mooie Lens-roos, zoals de roze Moschatahybride 'Dinky'.

Ik zou graag ’Aspirin Rose’ aanbevelen. Drie planten zijn voldoende om een vierkante meter indrukwekkend te vullen; als solitaire roos volstaat één plant voor diezelfde ruimte. Een voordeel op de langere termijn is ook dat deze roos maar zelden last heeft van ziektes en plagen, want het is een supergezonde struik met donkergroen blad.

Olijf wordt wilg
Een olijfboom is mooi, maar vaak ook duur. Een goedkopere (soms zelfs gratis) oplossing met ook veel 'karakter' is de knotwilg (Salix alba). Als je hem zelf stekt, kost hij niets.

  1. Neem tussen half november en eind februari een tak (van ca 2.50 tot 3 m lang) van een geknotte wilg.
  2. Steek de tak ongeveer 75 cm tot 1 m in vochtige grond. De kans is groot dat hij wortels krijgt. Verwijder in het groeiseizoen steeds alle zijscheuten en dun de kroon wat uit.
  3. Na vier jaar kan het boompje helemaal geknot.

Stek je lavendel
Wie geduld heeft, kan heel goedkoop een mooie lavendelhaag maken. Stek zelf lavendel in plaats van planten te kopen. Augustus is de beste maand om te stekken.

  1. Neem stekken van 7 tot 10 cm van de niet-bloeiende delen van de struik.
  2. Snijd ze aan de onderkant met een scherp mesje af en verwijder de onderste blaadjes.
  3. Doop de stekken in stekpoeder (niet perse nodig) en zet ze in potjes met stekgrond.
  4. Zet de stekken niet in de volle zon (morgenzon mag wel) en geef ze regelmatig water.
  5. Houd de stekken in de winter vorstvrij en plant ze in het voorjaar in de tuin.

Meer budgettips voor je tuin