Biologische planten

Biologische planten

Een product mag niet zomaar biologisch genoemd worden. Biologische producten voldoen aan de Europese wetgeving en vallen onder certificering en toezicht door Skal, een onafhankelijke, door de overheid aangewezen controle-instantie. Ze zijn herkenbaar aan het groene blaadje. Het EKO-keurmerk is een privaat keurmerk met aanvullende normen bovenop de biologische normen. Dit vraagt in aanvulling op de biologische certificering een aparte inspectie en certificering in opdracht van EKO-keur.

In werkelijkheid is het aantal biologische kwekerijen groter, want er zijn ook kwekers die zich wel aan de overheidsrichtlijnen houden (en soms zelfs nog een stap verder gaan), maar niet bij deze organisatie zijn aangesloten.

Deze lijst is niet volledig! Meent u dat uw bedrijf hierop vermeld dient te worden, stuur dan een mail naar [email protected]

Bloembollen

Bloemoloog  
Ecobulbs
Naturalbulbs
Huiberts biologische bloembollen 

Zaden en pootgoed/Planten/Bomen

www.Agneskruiden.nl
Zaadhandel Van de Wal
Holsto Tuinen & Buitenleven
De Bolster 
Vreeken
Carel Bouma biologisch plant- en potgoed
Greendal 
https://www.bierkreek.nl  
https://www.ommuurdetuin.nl
https://www.dependens.nl/home.html, ook heesters/vaste planten
www.bamboe.nl, Randijk Bamboe & Hoveniers

www.adopteereenkerstboom.nl

Bomen
https://www.korneland.nl  , tel. 06-23 57 40 86

(onbespoten) Bloemboeketten en Bloemabonnementen
https://www.kwekerijbloemrijk.nl  , (Heutink) tel. 06 - 126 621 26

In België is het keurmerk Biogarantie enigszins vergelijkbaar met SKAL
Zie voor informatie https://www.bioforum.be
https://www.ecoflora.be , tel. (0032)(0)23617761, verkoopt moestuin en biologisch plantgoed met minstens één biologisch garantielabel (Demeter (= biologisch-dynamisch), Eko-Skal, Biogarantie of Nature & Progrès.)

SKAL
Dit zijn de spelregels waar biologische kwekers zich aan moeten houden:

Het EKO-keurmerk (www.eko-keurmerk.nl) bij biologische planten betekent meer dan alleen ’gekweekt zonder kunstmest of chemische bestrijdingsmiddelen’. Hier volgen enkele spelregels:

  • Het uitgangsmateriaal (zaden en plantgoed) moet op biologische wijze zijn geteeld en mag daarna niet behandeld zijn met chemisch-synthetische middelen. Omdat biologisch plantgoed soms moeilijk verkrijgbaar is, mag men soms niet-biologisch (gangbaar) plant of zaadgoed gebruiken. Nergens in de productieketen (van veredeling tot verwerking) mag gebruik worden gemaakt van gentechnologie of van genetisch gemodificeerde organismen.
  • Planten mogen niet op steenwol of alleen op een voedingsoplossing groeien.
  • De opkweek van het uitgangsmateriaal moet plaatsvinden in pot- of stekgrond die aan de Europese regelgeving voldoet.
  • Turf wordt zo min mogelijk gebruikt. Omdat er nog altijd geen duurzame vervanger is, is turf echter nog altijd een bestanddeel van stekgrond. Ook potgrond voor biologische teelt kan turf bevatten.
  • Bij het stekken mag geen gebruik worden gemaakt van bewortelingshormonen (stekpoeder). Kwekers gebruiken in plaats daarvan natuurlijke bodemschimmels (Mycorrhiza) en bodembacteriën om de beworteling te stimuleren.
  • Als er dierlijke mest wordt gebruikt, moet deze zoveel mogelijk afkomstig zijn van biologische dieren en niet afkomstig zijn van de intensieve bio-industrie.
  • Er mogen alleen bestrijdingsmiddelen worden gebruikt van biologische oorsprong, zoals zwavel of zeep. Ook kunnen er natuurlijke vijanden (roofmijten en sluipwespen) worden ingezet, in overeenstemming met de EU-regelgeving (zie ook www.skal.nl).

Meer in deze categorie