De 10 beste bodembedekkers

De 10 beste bodembedekkers

Met bladhoudende bodembedekkers blijft je tuin het hele jaar groen. Bovendien nemen deze kruipende planten een vervelend tuinklusje van je over: ze voorkomen of onderdrukken onkruid. Modeste Herwig zet voor jou de 10 beste bodembedekkers op een rij.

Tegen onkruid

Op losse, vers geschoffelde grond verschijnt in rap tempo onkruid. Om dit te voorkomen kun je de grond bedekken met een mulchlaag. Maar bodembedekkers - de naam zegt het al - doen dat veel beter, en het resultaat is meestal veel mooier. Bovendien voorkomen ze dat de grond dichtslaat en uitdroogt - ze zijn dus gunstig voor het bodemleven. Bodembedekkers zijn vaste planten of heesters met een lage, kruipende groeiwijze. Ze groeien snel, breiden zich uit met (ondergrondse) uitlopers en vormen zo een dicht aaneengesloten, groen tapijt. Op sommige soorten kun je zelfs af en toe lopen. Een goede bodembedekker is bij voorkeur wintergroen, dan krijgt het onkruid ook in de winter geen kans.

Vakken vol bodembedekkers

Met bodembedekkers kun je een groot vak vullen, bijvoorbeeld in een strak vormgegeven tuin. Vooral als je met grote groepen van één soort werkt, is een beplanting van bodembedekkers zeer werkbesparend. Denk bijvoorbeeld aan de decoratieve combinatie van de ooievaarsbek (Geranium x cantabrigiense of G. macrorrhizum) met Persicaria affinis
‘Darjeeling Red’. Of een rand van de schoenlappersplant rond een bed vol bonte klimop. Een rand van lage, wintergroene planten rondom de border voorkomt onkruidgroei én laat het geheel er mooier uitzien. Door enkele solitaire heesters in het vak te planten, of bijvoorbeeld wintergroene snoeivormen, creëer je hoogte en meer afwisseling. Let bij je keuze wel op de omstandigheden: zon of schaduw, droge of natte grond. Veel wintergroene bodembedekkers groeien prima in de schaduw, maar op een plek waar weinig zon komt, bloeien ze minder rijk. Een goed doorlatende en humusrijke grond geeft het beste resultaat.

Het planten van bodembedekkers

Voordat je bodembedekkers gaat planten is het belangrijk al het onkruid te verwijderen, zeker wortelonkruid. Verbeter arme grond met compost of bladaarde. Heb je een groot stuk, dan kun je ook eerst met vrij weinig planten aan de slag te gaan en ‘dun’ planten. Schoffel in dat geval het eerste jaar goed tussen de jonge planten en geef voldoende mest. Haal de bodembedekkers het volgende voor- of najaar uit de grond en deel ze in kleinere stukken. Plant alles opnieuw en in korte tijd zal het bed helemaal volgegroeid zijn. Op deze manier zorg je voor gratis planten.

Wintergroene bodembedekkers

In een strenge winter wordt het blad van wintergroene bodembedekkers soms wat lelijk. Het werkt dan goed om in het vroege voorjaar al het oude blad af te knippen. Dit kun je doen bij
onder andere Epimedium, Tiarella, Vinca, Waldsteinia en Carex. Vlak voordat de nieuwe scheutjes verschijnen ga je er met een scherpe heggenschaar of een bosmaaier overheen. Hark het afgeknipte blad weg en geef mest. Binnen een paar weken heb je weer een nieuw
tapijtje van frisgroen blad. Het voordeel van deze werkwijze is bovendien dat de bloemen van mooi bloeiende bodembedekkers, zoals Epimedium en Vinca, dan optimaal te bewonderen zijn.

Tekst en beeld: Modeste Herwig
Uit: G&B november 2019

De 10 beste bodembedekkers Carex morrowii ‘Variegata’

Carex morrowii ‘Variegata’

Het wat stugge blad van dit sterke, wintergroene siergras heeft een wit randje. De groenbruine bloemen vallen niet zo op. Dicht op elkaar geplant (zeven per m2) een prima bodembedekker. Voor elke plek.
Volle zon/halfschaduw. Hoogte: 30-40 cm; bloei: juni-juli.

De 10 beste bodembedekkers Cotoneaster dammeri

Cotoneaster dammeri

De dwergmispel is een laag struikje met kruipende en steeds wortelende takken. Kleine, witte bloemen worden gevolgd door rode besjes en vaak een bronsrode herfstkleur. Perfect voor een talud. In strenge winters kan het blad (deels) afvallen. Goed gedraineerde grond.
Volle zon/halfschaduw. Hoogte: 15-25 cm; bloei: mei-juni.

De 10 beste bodembedekkers Epimedium x perralchicum ‘Frohnleiten’

Epimedium x perralchicum ‘Frohnleiten’

Het glimmende blad loopt in het voorjaar bronskleurig uit, later wordt het helemaal groen. De heldergele bloemen komen goed boven het blad uit. Sterke groeier. Humusrijke, matig vochtige grond. Halfschaduw. Hoogte: 30-40 cm; bloei: apr-mei.

De 10 beste bodembedekkers Hedera helix ‘Woerner’

Hedera helix ‘Woerner’

Klimop is vooral bekend als klimplant maar kan ook de bodem bedekken. Deze sterk groeiende cultivar vormt volop glimmend blad met lichte nerven. Bij toepassing als bodembedekker is er meestal geen bloei. Voor elke plek. Volle zon/halfschaduw/schaduw. Hoogte: 20-30 cm; bloei: aug-okt.

De 10 beste bodembedekkers Geranium x cantabrigiense ‘Karmina’

Geranium x cantabrigiense ‘Karmina’

Een dichte ‘mat’ van kleine, ingesneden blaadjes en in het voorjaar helderroze bloemen. Soms een rode herfstkleur van het blad. ‘Biokovo’ bloeit wit. Halfwintergroen. Voor elke plek.
Volle zon/halfschaduw. Hoogte: 20 cm; bloei: mei-juni.

De 10 beste bodembedekkers Sedum spurium

Sedum spurium

Deze lage vetplant vormt dichte, wintergroene zoden, de blaadjes zijn vaak iets roodbruin. Roze bloemen in kleine tuilen. ‘Fuldaglut’ heeft helder rozerode bloemen. Goed doorlatende, eventueel droge grond. Volle zon/halfschaduw. Hoogte: 5-10 cm; bloei: juli-aug.

De 10 beste bodembedekkers Persicaria affinis ‘Darjeeling Red’

Persicaria affinis ‘Darjeeling Red’

Het smalle blad van deze duizendknoop bedekt de bodem uitstekend, de bloeiaartjes komen daar mooi bovenuit. De lichtroze bloemen verkleuren naar donkerroze. Halfwintergroen. Matig vochtig. Volle zon/halfschaduw. Hoogte: 15-20 cm; bloei: juni-sep.

De 10 beste bodembedekkers Vinca minor

Vinca minor

De kleine maagdenpalm heeft donkergroen blad aan lange stengels die overal wortelen. Witte, paarse of violetblauwe bloemen in het voorjaar. ‘Elisa’, ‘Atropurpurea’, ‘Josephine’ en
‘Anna’ behoren tot de beste cultivars. Ook voor moeilijke plekken. Halfschaduw/schaduw. Hoogte: 15-25 cm; bloei: apr-mei.

De 10 beste bodembedekkers Tiarella cordifolia

Tiarella cordifolia

Lichtgroen blad en in het voorjaar witte bloemen in opstaande trosjes. Deze zodevormende plant breidt zich goed uit via worteluitlopers en wortelende scheuten. ‘Happy Trails’ heeft een donkere vlek langs de nerven. Matig vochtig. Volle zon/halfschaduw. Hoogte: 15-25 cm; bloei mei-juni.

De 10 beste bodembedekkers Waldsteinia ternata

Waldsteinia ternata

Driedelig frisgroen blad dat aan aardbeiblad doet denken. In het voorjaar heldergele bloemen. Vormt een dichte mat van blad waardoor onkruid nauwelijks kans krijgt. Zonodig kun je er even op staan. Voor elke plek. Volle zon/halfschaduw/schaduw. Hoogte: 5-10 cm; bloei: apr-mei.