Droogtebestendige tuin
Vijftien jaar, zo oud is de prairie- en steppetuin met heel veel grassen die Lianne Pot heeft in haar eigen achtertuin. Een inspiratiebron voor haarzelf én voor haar klanten. Cruciaal voor een gezonde, droogtebestendige tuin die weinig onderhoud vergt, is de start. Lianne: “Mensen willen vaak niet veel werk aan een tuin, ze willen een soort plantengemeenschap. Meestal worden planten voor vier of vijf jaar neergezet en daarna gedeeld en verplaatst. Maar het is juist veel beter om de grond met rust te laten en planten te bedenken die niet gedeeld hoeven worden. Dat doe ik in mijn eigen tuin ook niet: ik maai één keer per jaar, geef geen water en voeding en ik deel niks. Die planten moeten het zelf een beetje uitvechten met elkaar. Maar je moet er wel heel goed over nadenken welke planten je kiest.” Ze raadt aan vooral te kijken naar de functie die een plant heeft. “Begin met minimaal 10 vierkante meter en kies zeven of acht planten per vierkante meter. Meng verschillende functies door elkaar in verschillende hoeveelheden. Hoe ziet een plant eruit en hoe ontwikkelt hij zich? Kan hij als structuurplant, solitair of is het een vuller? Er zijn er die meerdere seizoenen overbruggen qua kleur of vorm. En wil je zo nu en dan meer dynamiek in de beplanting? Kijk daar vooral naar.”
Sterke planten
Het grote voordeel van prairieplanten is dat ze een diep wortelgestel hebben waarmee ze zelf op zoek gaan naar water en voeding. “Ze zijn heel sterk. Ik zag in onze hete zomers dat Europese soorten het lastiger hadden dan prairiesoorten. Ik heb een gemengde tuin met inheems en uitheems, dus ze moeten concurreren met elkaar. Dan zie je dat de prairieplanten winnen. Je kunt ze gebruiken omdat er meer droge periodes komen. Wat is daar op tegen, als prairieplanten vooral voordelen hebben?”
Lianne benadrukt dat een mix van planten erg belangrijk is voor succes én de biodiversiteit. “Er wordt veel aandacht besteed aan wilde planten, maar gecultiveerde planten trekken ook veel bijen aan. Het is zo belangrijk dat die ook gebruikt worden. Niet alle bijen zijn zo kieskeurig. Ik heb het hier volstaan met allemaal gecultiveerde soorten als Sedum, Veronicastrum, Aster; er komen echt verschrikkelijk veel bijen op af. We moeten vergeten dat we alleen maar inheems kunnen gebruiken, dat is echt niet waar. Ik denk dat die menging heel goed is. De soorten die ik uitgekozen heb, zijn de soorten waar ik in de loop der jaren helemaal door geboeid ben geraakt: prairieplanten en planten die in een plantengemeenschap heel goed gedijen.”
De expert: Lianne Pot is beplantingsontwerpster met een passie voor siergrassen, prairietuinen en plantengemeenschappen. Ze heeft een kwekerij, prairie- en steppetuin. Meer info: www.siergras.nl
Tekst Janneke Klunder
Uit: Groei & Bloei juli/augustus 2024