COMPO Bio Granuplant®, het duurzame alternatief voor kleikorrels

COMPO Bio Granuplant®, het duurzame alternatief voor kleikorrels

Om te kunnen genieten van gezonde planten en om de wortelontwikkeling te kunnen bevorderen, hebben planten een lichte, luchtige en gedraineerde bodem nodig. Heel vaak gebruiken tuinliefhebbers minerale materialen zoals kleikorrels (hydrokorrels) als drainagemateriaal. In 2024 lanceert COMPO 100% natuurlijke puimsteenkorrels onder de naam Granuplant®.

Dit artikel is een samenwerking met COMPO

Granuplant® voordelen

Puimsteenkorrels bieden heel wat voordelen: het vulkanische gesteente is licht, duurzaam en stabiel en vormt een uitstekend alternatief voor traditionele geëxpandeerde kleikorrels. Dankzij de energiezuinige productie biedt COMPO Bio Granuplant® een duurzame oplossing met meerdere toepassingsmogelijkheden. De poreuze structuur van de korrels verzekert een goede penetratie van lucht in de bodem, voorkomt dat de bodem dichtslibt en verhoogt de wateropslagcapaciteit.

Tot 96% minder CO2-uitstoot!

Het productieproces van hydrokorrels is extreem CO2-intensief. Eerst wordt de ruwe klei gereinigd en gehomogeniseerd. Daarna wordt het materiaal gedroogd in een draaitrommeloven tot een temperatuur van ongeveer 800°C terwijl tegelijkertijd de klei wordt geplet en gegranuleerd. Pas nu krijgt het materiaal zijn karakteristieke vorm tijdens het expansieproces. Hiervoor moeten de korrels opnieuw in de draaitrommeloven, maar deze keer bij een hogere temperatuur van maar liefs 1200°C. De CO2-voetafdruk van hydrokorrels is dus navenant hoog.

Bij puimsteen ziet het er compleet anders uit : dit drainage- en plantgranulaat wordt in Duitsland gewonnen uit vulkanisch gesteente. Hiervoor wordt de teelaarde bovenop het puimgesteente opzij geschoven. Deze teelaarde wordt nadien echter terug gebruikt. In tegenstelling tot geëxpandeerde klei is er tijdens het productieproces van puimsteen geen droog- of verhittingsproces nodig. De grondstof blijft volledig natuurlijk en stoot tot 96% minder CO2 uit dan de traditionele geëxpandeerde klei. Puimsteen is daardoor een beduidend duurzamer alternatief voor hydrokorrels.

COMPO Bio Granuplant®, het duurzame alternatief voor kleikorrels

Puimsteenkorrels, een multifunctionele oplossing voor planten

COMPO Bio Granuplant® is een 100% natuurlijk product dat geschikt is voor de biologische landbouw. Het product kan zowel voor planten binnenshuis als buitenshuis worden toegepast :

1. Als drainagelaag in een bloempot of -bak

Bij het aanplanten of verpotten van planten wordt 1/4 tot 1/3 van de pot of de bak opgevuld met COMPO Bio Granuplant®. De korrels voorkomen wateroverlast en vermijden zo het risico op wortelrot.

2. Als decoratie

Breng een 2 tot 3 cm dikke laag COMPO Bio Granuplant® aan bovenop de potgrond :

  • De puimsteenkorrels versieren planten in potten en bakken en zorgen ervoor dat de planten een blikvanger vormen in bloembedden.
  • De puimsteenkorrels voorkomen uitdroging van de bodem door de grond vochtig te houden en verdamping van het water te verminderen.
  • De puimsteenkorrels beperken de uitbreiding van varenrouwmuggen en voorkomen dat ze eitjes leggen in de potgrond.

3. Vermengd met potgrond

Als de potgrond wordt vermengd met 25% COMPO Bio Granuplant®, krijgt deze een lichte en luchtige structuur. Dit zal de ontwikkeling van plantenwortels bevorderen en zal de watervoorziening optimaliseren.

4. In hydrocultuur

COMPO Bio Granuplant® Puimsteenkorrels vormen eveneens de ideale basis voor planten in hydrocultuur. De korrels bevorderen de wortelgroei en de penetratie van water en voedingsstoffen.

Niet enkel het product is duurzaam maar ook de verpakking : de puimsteenkorrels zitten verpakt in een zak vervaardigd uit meer dan 80% gerecyclede materialen!

Beschikbaar in 2 verpakkingsgroottes : 10 L en 40 L.

COMPO Bio Granuplant®, het duurzame alternatief voor kleikorrels