Groene daken met schwung
Er kleuren steeds meer daken groen. Vergroenen en verduurzamen, het zijn de toverwoorden van deze tijd die onze planeet ten goede komen. Heel goed is deze ontwikkeling die, met een beetje geluk, nog een duwtje in de rug krijgt van de gemeente in de vorm van subsidie. Wij krijgen op de kwekerij wel mensen met zo’n duurzaam dakje die op zoek zijn naar een beetje meer schwung op dat dak. En dat begrijpen we best, want zo’n groene sedummat mag dan heel duurzaam zijn, echt weelderig is het in beginsel niet. En omdat wij onze plantenvrienden graag goed willen adviseren, juist ook voor de lastige plekken, zijn wij een beetje gaan brainstormen en testen wat er op zo’n dak tussen of samen met sedum wil groeien. En dat is verrassend veel!
Grassen en kruiden op het dak
Belangrijk is te bedenken dat we planten moeten gebruiken die enorm goed tegen droge omstandigheden bestand zijn. Het is immers niet de bedoeling om in droge tijden je dak te moeten beregenen om de beplanting te redden. Bovendien moeten de planten het ook nog eens kunnen doen in een klein laagje substraat. Welnu, dit is wat wij ontdekten. De siergrassen Stipa tenuissima en Festuca glauca zijn heel geschikt. Ze zijn ook in de winter nog aantrekkelijk. Kruiden als tijm, oregano, bieslook en een kruipende rozemarijn zijn niet alleen leuk maar ook nog eens erg lekker. Je moet er natuurlijk wel gemakkelijk bij kunnen, maar op zo’n laag ‘fietsenschuurdakje’ is een kruidentuintje een prima alternatief.
Euphorbia op een hoog dak
Voor de wat hogere daken tippen wij de euphorbia’s. Dat zijn oersterke planten die veel droogte kunnen hebben. Kies voor de lagere soorten zoals E. seguieriana, de ondersoort niciciana of E. myrsinites. Een herkenbaar praktisch probleem is dat de wortelkluiten van de planten die te koop worden aangeboden veelal te groot zijn voor de dunne substraatlaag op het dak. Je kunt de wortelkluit proberen in tweeën te splitsen waarna je de wortels ombuigt zodat ze passen. Wij gaan dit seizoen op de kwekerij experimenteren met daktuinplantjes in trays met kleine plugjes zodat de wortelkluit klein blijft.
Natuurlijk kunnen er ook eenjarige of vaste planten op het dak groeien die zichzelf uitzaaien, zoals bijvoorbeeld slaapmutsjes en fijnstraal. Bedenk voordat je aan dit avontuur begint dat tuinieren op een moeilijk bereikbare plek een hele uitdaging is. Maar als je beschikt over een groot dakterras of een dak waar je gemakkelijk toegang toe hebt en je wilt dit omtoveren tot een wilde weelde zijn er volop mogelijkheden: Achillea, de kleine Allium-soorten, Artemisia schmidtiana ‘Nana’, Asphodeline lutea, Calamintha nepeta, Calendula, Catananche, Centranthus, Crocus, Helianthemum, Foeniculum, Limonium, Papaver rhoeas, Pulsatilla, Salvia greggii, Salvia officinalis, Stachys byzantina en Verbascum blattaria. Keuze genoeg. Het is aan jou, hoeveel schwung wil je hebben!
Tekst Esther Schonenberg
Uit Groei & Bloei juli/augustus 2022
1. Bellis perennis
Het madeliefje is een lage vaste plant met kleine witte bloemen die door mensen die van een strak gazon houden wordt verfoeid. Maar in de wilde bloemenweide zijn ze
natuurlijk onmisbaar. Ook op je dak kunnen ze heel goed! Madeliefjes kom je in het wild tegen in heel Europa. Ze zijn bijzonder geliefd bij de verschillende bijensoorten.
Er zijn veel cultivars, die worden gekweekt als tweejarigen waarbij de bloemen soms dik gevuld zijn als kleine pomponnetjes. De planten worden in het algemeen niet hoger dan 15
centimeter, ze houden van volle zon en de bloei valt in de zomer. Als je zaait in de zomer volgt de bloei in het volgende jaar.
2. Pulsatilla vulgaris
Wildemanskruid is zo’n plant die ook uitgebloeid nog erg mooi is. Natuurlijk zijn de grote klokvormige bloemen, die al vroeg in het voorjaar verschijnen een feestje. Maar is-ie eenmaal uitgebloeid dan verschijnen de zaadpluizen, die weken, zo niet maanden aan de plant blijven. Heel decoratief! De planten worden ongeveer 30 centimeter
hoog, het grijsgroene blad is sierlijk geveerd. Hoewel de planten het liefst in de volle zon staan verdragen ze ook halfschaduw, zolang de grond maar goed doorlatend is. Zaaien doen wij in de nazomer.
3. Asphodeline lutea
Niet alleen de heldergele bloemen zijn mooi, maar zeker ook het blauwgrijze blad van de affodil is het bekijken waard. De planten groeien fier uit en worden met gemak 70 centimeter hoog. Het blad is puntig, dik en grasachtig. De zaden zijn groot en hebben wat weg van erwtjes. Van oorsprong komt Asphodeline uit het Middellandse Zeegebied. Hij
houdt van goed doorlatende grond en zon. Het loof is wintergroen en de bloei valt in de late lente. Het is een plant die je tussen wat lage planten kunt zetten voor een mooi accent. Zaaien in de vroege zomer.
4. Limonium latifolium
Zeelavendel kennen we ook wel onder de naam statice. Wordt veel gebruikt als droogbloem. Deze langbloeiende plant kan uitstekend worden toegepast in een droge border of daktuin. De bloeiwijzen zijn vertakt en blijven maandenlang sierlijk aan de plant. Het glimmende blad vormt een platte toef en is wintergroen. De talrijke
bloemstengels groeien er tot ongeveer 50 centimeter bovenuit. Het zijn sterke planten die op een droge en zonnige plek jarenlang mee kunnen. Bovendien, de naam zegt het al, is het een prima plant voor een tuin dicht bij de zee. Zaaien kan in de vroege zomer.
Hoe te bestellen?
- De zaden kosten € 3,75 per zakje (gratis verzending)
- Je betaalt de zaden direct via iDeal
- Je kunt zaden van andere soorten toevoegen in 1 bestelling
- Je ontvangt direct na de bestelling een mail met een overzicht van je bestelling
Je kunt bij G&B nog veel meer zaad bestellen, kijk hier voor ander zaad van groente en sierplanten