Zelf korenbloemen zaaien

Zelf korenbloemen zaaien

Geen groter plezier dan zelf eenjarigen opkweken uit zaad, als je het Margriet Kortenoeven van kwekerij Margriet vraagt. Dit keer bespreekt zij de korenbloem of Centaurea. Niet alleen de bekende blauwe, maar ook een roze en een mix. Succes en bewondering gegarandeerd! Je zaait hem eind maart, begin april. Je kunt hier meteen zaden bestellen.

Blauwe en roze korenbloemen zaaien

"Ik neem jullie graag mee in de wereld van de centaurea’s, de korenbloemenfamilie. Bij de Centaurea kennen we eenjarige en vaste soorten. Het bekendste lid is ongetwijfeld de gewone, blauwe korenbloem. Deze korenbloem kent geen vijanden. Als ik in de vroege zomer langs een mooi ingezaaide berm fiets met korenbloemen, klaprozen en margrietjes (uiteraard!) krijg ik zin in jurkjes en slippertjes, strand, boeketten en buiten eten. In een oogwenk brengt de korenbloem mij in een goed humeur. Op onze kwekerij zijn de potten met korenbloemen  altijd het eerst uitverkocht. Welke het ook zijn, korenbloemen blijven onverminderd populair. Natuurlijk bespreek ik de bekende blauwe. Maar ook de hoge, artisjokachtige roze. Elk jaar opnieuw vragen mensen hier in de tuin: “Wat is toch die hoge roze? Wat? Een korenbloem? Echt waar?” Verbazing en bewondering volgt. Ook dit lid van de clan kan zich verheugen in steeds groter wordende belangstelling.

Korenbloem zaai je eind maart, begin april

Centaurea is een prachtig plantengeslacht. Stoer. Sterk. Per ongeluk toch iets te vroeg gaan zaaien? Geeft niet hoor. Niet bij Centaurea. Die redden het wel. Maar liever toch nog op de zaaihandjes gaan zitten. Bestel de zaden en leg ze nog heel even weg. Eind maart, begin april is vroeg genoeg. Voorpret is ook pret.
De zaai van korenbloemen is heel eenvoudig. Vul een zaaibakje met zaaigrond, druk de aarde licht aan en zaai de zaden. Dek af met een dun laagje zaaigrond en geef water met een zacht broesje. Zet de zaaibak op een lichte, koele plek. Check elke dag of er water nodig is. Met mate gieten, het hoeft niet kletsnat te zijn. Na opkomst van de zaailingen verspenen in aparte potjes en goed door laten groeien. Als de planten groot genoeg zijn en goed geworteld, kunnen ze worden uitgeplant in de tuin. Vrij snel zal de korenbloem gaan bloeien. Dan kan er geplukt worden, eindeloos.

Tot ver in de nazomer en vroege herfst zullen de bloemen verschijnen. Een plaatje! Het leuke van zelf zaaien is natuurlijk dat je er veel zult hebben. Plant met ruime hand, ze misstaan nooit en het lokt veel gevleugeld leven naar je tuin.

Zelf korenbloemen zaaien

1. Centaurea moschata ‘Imperialis’

Hoogte: 60 - 70 cm
Bloei: juni - september

Laten we deze prachtige, gevulde en geurende keizerskorenbloem nog even Centaurea noemen. De naam zal namelijk veranderen naar Amberboa moschata. Ik heb het ook niet verzonnen. Op internet kun je ze onder beide namen goed vinden. Als Centaurea imperialis werd hij al beschreven rond het jaar 1600. Kan gekweekt worden in veel zachte tinten van wit tot zachtrood en alles wat daartussen zit. De bloemen hebben veel fijne bloembaadjes. Dottig,wattig, pomponnerig, zeer gevuld en vol. Een beetje als een mooie distelbloem. Goede snijbloem. De geur in de avond is echt heerlijk! Naast het mengsel kun je ze ook in verschillende kleuren krijgen.

2. Centaurea americana

Hoogte: 150 cm
Bloei: juni - september

Centaurea americana of de Amerikaanse korenbloem is een eenjarige, hoge, roze korenbloem. De bloem lijkt het meest op een artisjokbloem. Een dikke, bolle bloeiknop waaruit de talloze roze bloemblaadjes ontspringen. Een prachtige, roze pruik. De plant vertakt zich tijdens de groei en verspreidt zo z’n bloemen in de lucht. In 2023 combineerde ik deze plant met Hibiscus cannabinus in onze eenjarigentuin. Een plaatje, al zeg ik het zelf. Leuk om deze combinatie uit te proberen. De USA korenbloem is makkelijk op te kweken en groeit rap. Succes en bewondering verzekerd, dat beloof ik je.

3. Centaurea cyanus

Hoogte: 50 cm
Bloei: mei - september/oktober

Laten we deze de ‘gewone’ korenbloem noemen. Als ik korenbloem zeg, denk je aan deze blauwe. En blauw zijn ze! Wauw. En zo’n rijke bloei ook. Bossen blauw. Goed plukbaar. Ik heb zelf van die leuke glazen flesjes als vaasje. Een korenblommetje, een margrietje, een goudsbloem et voilà, boeketje. Zo gezellig en zomers.

4. Centaurea cyanus 'Frosty mixed'

Centaurea cyanus is er overigens ook in het wit, roze en mengkleuren, waarbij bijvoorbeeld het hartje blauw is en de bloem verder wit.

5. Centaurea cyanus 'Black Ball'

Ook is er een aubergine: ‘Black Ball’. Veel keuze dus. Voor allemaal geldt: goed de uitgebloeide bloemen verwijderen en bloemen blijven plukken voor een zeer lange bloei.

Uit Groei & Bloei januari 2024, tekst Margriet Kortenoeven.

Bezoek:
Kwekerij Margriet
Bovenweg 66
1834 CG Sint Pancras
kwekerijmargriet.nl

Hoe te bestellen?

  1. De zaden kosten € 3,75 per zakje (gratis verzending) 
  2. Je betaalt de zaden direct via iDeal
  3. Je kunt zaden van andere soorten toevoegen in 1 bestelling
  4. Je ontvangt direct na de bestelling een mail met een overzicht van je bestelling

Je kunt bij G&B nog veel meer zaad bestellen, kijk hier voor ander zaad van groente en sierplanten

Zaad bestellen

Aantal zakjes

Subtotaal: € 0,-