Zelf zaaien: bijzondere schermbloemen

Zelf zaaien: bijzondere schermbloemen

Deze maand bespreekt Margriet van Kwekerij Margriet een paar minder bekende schermbloemen. Er zijn vele mooie op te noemen. Vast en eenjarig. De laatste jaren nemen schermbloemen een vlucht, ze zijn niet aan te slepen. De vier soorten die hier gekozen zijn, passen in elke tuin. Drie soorten zijn echte schermen, eentje heeft een schattig klein schermpje. Voor elk wat wils dus. Je kunt de zaden meteen bestellen!

Natuurlijke combinaties met schermbloemen

Hoe komt het eigenlijk dat schermbloemen zo populair zijn? Als ik denk aan het effect dat schermen in de border geven, snap ik het wel. Hun vorm, die zo krachtig combineert met aarvormige bloemen, daar kan niets tegenop. In de jaren 70 en 80 van de vorige eeuw was het Mien Ruys die de good old combinatie van paarse, aarvormig bloeiende salvia’s combineerde met goudgeel duizendblad (Achillea). Destijds in was-ie in vrijwel elke tuin te vinden. In deze tijd houden we van wat lossere en meer natuurlijke combinaties. We gebruiken graag de wuivende rode bolletjes of aren van pimpernellen (Sanguisorba) met de witte schermen van Dystaenia of Laserpitium. Ook de combinatie van de dieprode Persicaria met een mooi grasje én uiteraard een wit schermpje is altijd een succes. Het principe blijft staan als een huis: aren en schermen gaan goed samen.

Bijen en vlinders op schermbloemen

De populariteit van schermen is ook te danken aan hun enorme aantrekkingskracht voor insecten. Bijen en vlinders hebben een uitstekende landingsplaats op de bloemen. Sommige schermen zijn echt insectenmagneten. Het plaatje van een dagpauwoog op een wit parapluutje laat je onmiddellijk je telefoon pakken, een mooi plaatje schieten en delen in je whatsapp-groepen.

Zelf zaaien: bijzondere schermbloemen

Laserpitium siler 

Hoogte: 90 centimeter
Bloei: juni-juli
Deze prachtige plant, met fijn ingesneden blad en grote witte schermen als kant, steelt de show. De standplaats van bergkummel moet warm, zonnig en droog zijn. Laat zich goed snijden voor de vaas. 
Zaaien: In de (na)zomer, op een warm plekje of in de kas. Na twee tot vier weken wachten het zaaisel een periode van vier tot zes weken kou geven (in de koelkast) en vervolgens weer op een warme plek zetten. Na kieming verspenen en uitplanten in de tuin als de planten stevig genoeg zijn. Bloei volgt in het jaar na zaaien.

Bestel hier

Zelf zaaien: bijzondere schermbloemen

Seseli elatum subsp. osseum 

Hoogte: 80 centimeter
Bloei: juni-september

De Britten noemen deze plant mountainfennel, vrij vertaald bergvenkel (wij noemen ’m hertswortel). Dat heeft te maken met het prachtige blad. Dat is blauwgroenig, aromatisch en zeer fijn verdeeld, als van venkel. Deze tweejarige plant bloeit met witte schermen in de zomer. Is geschikt als snijbloem.
Zaaien: van juni tot september, op een warm plekje, in de kas of achter glas. Het zaad kiemt vlot. Na opkomst verspenen en koeler zetten. De bloei volgt in het jaar daarna. Zaait zich uit.

Bestel direct hier

Zelf zaaien: bijzondere schermbloemen

Zizia aurea 

Hoogte: 70 centimeter
Bloei: mei-juli

Een schermbloemige die vooral voorkomt op het Noord-Amerikaanse continent. Deze vaste plant verdraagt schaduw en zon en kan zowel op droge als op vochtige grond groeien. De goudgele schermen trekken veel leven aan. De plant bloeit mooi uit en krijgt in blad en steel een paarsverkleuring. Geschikt als snijbloem. 
Zaaien: in de (na)zomer, op een warme plek, bijvoorbeeld in de (koude) kas. Na twee tot vier weken het zaaisel vier tot zes weken kou geven (in de koelkast) en vervolgens weer op een warme plek zetten. Na kieming verspenen en uitplanten in de tuin als de planten stevig genoeg zijn. Bloei volgt het jaar na zaaien.

Bestel direct hier

Foto: iStockphoto

Zelf zaaien: bijzondere schermbloemen

Alchemilla erythropoda 

Hoogte: 30 centimeter
Bloei: mei-juni

Dit dwergvrouwenmanteltje is misschien geen échte schermbloem, hoewel de kleine toefjes er wel uitzien als kleine parapluutjes. Een heel lief plantje met prachtig blad en limoengele bloemen. Dit bodembedekkertje is in alles kleiner dan de veel bekendere Alchemilla mollis. Het ongebreidelde uitzaaien, dat bij Alchemilla mollis vaak een spelbreker is, komt hier niet voor. De uitbloei van de bloemen verloopt prachtig, van terracotta naar oranjerood.
Zaaien: in de nazomer, op een warm plekje of in de (koude) kas. Daarna vier tot zes weken kou geven (koelkast) en vervolgens weer in de kas zetten. Na kieming verspenen en uitplanten in de tuin als de planten stevig genoeg zijn. Bloei volgt in het jaar na zaaien.

Bestel direct hier

Foto: iStockphoto

Hoe te bestellen?

Ga naar onze nieuwe webshop om deze zaden te bestellen

  1. De zaden kosten € 3,75 per zakje (gratis verzending) 
  2. In de webshop staan momenteel nog niet alle zaden, kijk voor nog meer zaden ook op:

Je kunt bij G&B nog veel meer zaad bestellen, kijk hier voor ander zaad van groente en sierplanten

Uit Groei & Bloei juli/augustus 2024, tekst Margriet Kortenoeven

Bezoek:
Kwekerij Margriet
Bovenweg 66
1834 CG Sint Pancras
kwekerijmargriet.nl