Zaden bestellen voor geveltuintjes en boomspiegels

Zaden bestellen voor geveltuintjes en boomspiegels

Steeds meer gemeenten betrekken de bewoners bij het vergroenen van hun omgeving. Groen in de stad kan een belangrijke bijdrage leveren aan het versterken van de biodiversiteit. Zo worden bijvoorbeeld boomspiegels beplant en geveltuintjes mogelijk gemaakt. Esther Schonenberg van Festina Lente tuin geeft je tips voor planten die het op die plekken goed doen. Je kunt ook meteen zaden bestellen van een paar leuke soorten!

Planten voor droge grond

Over het algemeen zijn dit plekken die wat lastiger zijn qua beplanting, omdat er weinig hemelwater terechtkomt. Toch is er heel veel mogelijk. We zoeken daarom planten die lang meegaan en goed presteren. En die zijn er volop! Bolgewassen bijvoorbeeld zoals sneeuwklokjes, sneeuwroem, blauwe druifjes en krokussen. Denk ook aan tweejarige muurbloemen, die (de naam zegt het al) droog kunnen staan. Ze bloeien tegelijk met eenjarige slaapmutsjes. Omdat beide planten zich gemakkelijk uitzaaien kan deze combinatie jarenlang goed presteren. Wij combineren ze graag met wolfsmelk, bijvoorbeeld de wintergroene Euphorbia ‘Humpty Dumpty’, een stevige plant die lekker veel structuur geeft. 

Kruiden en stokrozen

Kruiden als rozemarijn, tijm, bieslook en oregano doen het ook goed. Wanneer we wat meer fleur willen, komen we natuurlijk ook terecht bij de stokrozen. Die zijn erg eigenwijs en lijken alleen te willen groeien waar ze zichzelf neerzetten. Maar in je geveltuintje maak je een goede kans dat deze beauty’s het naar hun zin hebben. 

Salvia's

Salvia’s zijn qua doorbloei onverslaanbaar. De kleinbloemige salvia’s, de microphylla’s en de greggii’s, doen het goed in droge grond en groeien zelfs uit tot kleine struikjes. Ze bloeien van de vroege zomer tot in de herfst. De grootbloemige en populaire Salvia ‘Amistad’ kan uitgroeien tot ruim een meter hoog en ook deze kanjer bloeit tot aan de eerste vorst. Wanneer het wat lager moet blijven kun je werken met Centaurea bella, dat is een lang doorbloeiende bodembedekker. Combineer met Helianthemum en Lippia nodiflora. Samen vormen ze een compact bloeiend dekentje. Kortom, er is geen excuus om te wachten met die geveltuin of boomspiegelbeplanting. Met de juiste plant op de juiste plek doe je niet alleen de vogels en de insecten, maar vooral jezelf een groot plezier!
 

Hoe te bestellen?

  1. De zaden kosten € 3,75 per zakje (gratis verzending) 
  2. Je betaalt de zaden direct via iDeal
  3. Je kunt zaden van andere soorten toevoegen in 1 bestelling
  4. Je ontvangt direct na de bestelling een mail met een overzicht van je bestelling

Je kunt bij G&B nog veel meer zaad bestellen, kijk hier voor ander zaad van groente en sierplanten

Zaden bestellen voor geveltuintjes en boomspiegels

1. Erigeron karvinskianus

Dit is een alleskunner. Wordt ook wel fijnstraal of Mexicaanse madelief genoemd. Het loof is fijn en de bloemen zijn wit met een zweem van roze. De plant wordt niet veelhoger dan 20 centimeter en bloeit bijna jaarrond. Kan in potten, baskets maar ook prima in de vollegrond. Ze zaaien zichzelf vrolijk uit en komen tevoorschijn tussen de tegels en uit kiertjes in de muren. Ze staan het liefst in de zon, maar lichte schaduw wordt ook verdragen. In onze milde winters blijven ze groen en verschijnen er zelfs nog wat bloemen. Bij strenge vorst is er een kans dat ze wegvallen, maar er zijn altijd wel wat zaden die het volgende jaar voor nieuw spektakel zorgen. Zaai ze in het vroege voorjaar, ter plekke of in bakjes.

2. Catananche caerulea

De blauwe strobloem is het beste te omschrijven als een vaste korenbloem. Qua kleur en vorm zijn ze vergelijkbaar. Deze Catananche komt van oorsprong uit het Middellandse Zeegebied en houdt van een zonnige standplaats op goed doorlaatbare, droge grond. Ze zijn er in de kleuren wit en blauw, de bloei valt in de zomerperiode, van juni tot en
met september. Vanuit een grijze pol met lijnvormig blad groeien de bloemstengels tot ongeveer 60 centimeter. De bloei houdt lang aan en de bloemen zijn te gebruiken als snijbloem, maar kunnen daarnaast goed als droogbloem worden gebruikt. Na de bloei zijn de zaadbollen nog lang decoratief. Zaai Catananche in de late zomer of in het voorjaar.

3. Linaria purpurea

Ze hebben die kenmerkende, kleine bloemen die we leeuwenbekjes noemen. Linaria purpurea is een min of meer vaste plant. Kortlevend, met prachtig grijsblauw blad. Bij ons op de kwekerij hebben we eens een exemplaar gehad dat ruim eenmeter hoog werd, maar doorgaans worden ze niet veel hoger dan 60 centimeter. De bloeiwijzen zijn rank en geven een mooi verticaal accent. Linaria purpurea is er in blauw, roze, wit en abrikoos (zeldzaam). Ze zaaien zich heel gemakkelijk uit. Het is een plant in de categorie ‘heb je hem eenmaal, dan hou je hem altijd’. De bloeitijd is vanaf de late lente en kan bijzonder lang aanhouden, zeker wanneer je de uitgebloeide bloemen wegknipt. Vanwege de herkomst uit mediterrane streken houden ze van een zonnig plekje op goed doorlatende grond. Zaaien kan in het vroege voorjaar, maar ook in de nazomer. De jonge zaailingen overleven de winter en zullen al vroeg in het voorjaar bloeien.

Zaden bestellen voor geveltuintjes en boomspiegels

4. Dianthus carthusianorum

Anjers zijn er in veel verschillende soorten en maten. Ze zijn in de droge tuin prima op hun plek. Dianthus carthusianorum, ofwel de kartuizer anjer, is inheems in Nederland, hij is echter nog maar zelden in het wild te vinden en staat daarom op de rode lijst van zeldzame planten. Zijn naam komt van de Kartuizer monniken, die de plant voor verschillende
doeleinden gebruikten. Vanuit een grasachtige pol groeien de bloemstengels op tot zo’n 30 centimeter hoogte. De bloemen zijn roodpaars en beslist opvallend! Zet ze op zanderige grond, een beetje kalk kan zeker geen kwaad. De bloei valt midden in de zomer en houdt lang aan, waarna de decoratieve zaaddozen verschijnen. Kartuizer anjer leeft kort, maar
zaait zich gemakkelijk uit. Een goede keuze voor een natuurlijke beplanting! Zaaien kan vanaf september of in het vroege voorjaar. Heel anders van karakter is Dianthus gratianopolitanus, die een lage zode vormt met roze bloemetjes. Dit berganjertje (20-30 centimeter) kun je zaaien tussen juni en augustus.

5. Dianthus gratianopolitanus

Dit berganjertje houdt van zon en - zeker in de winter - niet te natte grond. Circa 25 cm hoog en roze bloemetjes in juni. Zaaien in juni-augustus. Dek het zaaisel heel lichtjes af!

Tekst Esther Schonenberg
Uit Groei & Bloei april 2022

Zaad bestellen

Aantal zakjes

Subtotaal: € 0,-