Vaste planten bergsteentijm, lage teunisbloem, zeelavas en anemoon bestellen en zaaien

Vaste planten bergsteentijm, lage teunisbloem, zeelavas en anemoon bestellen en zaaien

Heb je dat ook? Het gevoel dat de zomer veel sneller gaat dan de winter. We zijn alweer in september aangeland. Alles lijkt nog overdadig, toch zie je al de veranderingen in de natuur. Gelukkig kun je ook nu nog spannende dingen op zaaigebied doen ... Geen groter plezier dan zelf planten opkweken uit zaad, als je het Margriet Kortenoeven vraagt. Op haar Kwekerij Margriet neemt ze er dan ook ruim te tijd voor. Deze keer stelt ze vier mooie vaste planten voor die je in nu kunt zaaien: bergsteentijm, lage teunisbloem, zeelavas en een anemoontje. Bestel ze direct!

Negen maanden planten zaaien

Zolang de temperaturen lekker zijn, zaai ik gewoon door. Zaaibakjes die niet kiemen in de herfst, laat ik staan (niet te nat) tot het voorjaar. De bakjes die wél kiemen worden verspeend. De pas verspeende planten kunnen zo vlak voor de naderende winter nog niet naar buiten. Ze blijven in de koude kas tot ze in het voorjaar plaats moeten maken voor de aandacht eisende joffertjes, de eenjarigen. Dan worden ze zonder pardon de kas uitgebonjourd. Meestal zet ik ze dan wat beschut onder een afdakje buiten. Het zou jammer zijn als ze worden weggespoeld door overdadige regen.

Inmiddels weten we dat we niet alleen in het voorjaar maar eigenlijk in bijna negen maanden van het jaar planten kunnen zaaien. Tijd om de laatste vaste planten van dit seizoen te bespreken. Deze kunnen nu (september) gezaaid worden en volgend voorjaar naar buiten. Je kunt ze natuurlijk ook in het voorjaar zaaien. De bloei volgt dan het jaar erna. Daar gaan we, vier soorten die allemaal goed zijn voor de vlinders en bijen!

Uit Groei & Bloei september 2023, tekst Margriet Kortenoeven, beeld Jasker Kamp

Bezoek:
Kwekerij Margriet
Bovenweg 66
1834 CG Sint Pancras
kwekerijmargriet.nl

Tip: zaai direct na ontvangst, liefst in terracotta potjes die je ingraaft in de tuin. In de kas kan het natuurlijk ook! Volgend voorjaar na opkomst verspenen. Als het flinke plantjes zijn geworden kun je ze uitplanten in de tuin.

Hoe te bestellen?

  1. De zaden kosten € 3,75 per zakje (gratis verzending) 
  2. Je betaalt de zaden direct via iDeal
  3. Je kunt zaden van andere soorten toevoegen in 1 bestelling
  4. Je ontvangt direct na de bestelling een mail met een overzicht van je bestelling

Je kunt bij G&B nog veel meer zaad bestellen, kijk hier voor ander zaad van groente en sierplanten

Op zoek naar meer vaste planten om te zaaien, klik hier!

Vaste planten bergsteentijm, lage teunisbloem, zeelavas en anemoon bestellen en zaaien

1 Calamintha nepeta

Wat een fijne plant is dit. Bergsteentijm is een magneet voor bijen en hommels. Ruikt ontzettend lekker, munt en tijm door elkaar. Zeer lange bloeitijd, zelfs tot in december zijn er bloempjes. Ze staat overal mooi. Prefereert een droge en zonnige plek. De lipbloemetjes lijken een beetje op Salvia en zijn wit met een lichtblauwe zweem. De hoogte van de plant is 30 centimeter. Kweekt makkelijk op. In de nazomer gezaaid volgt de bloei het jaar erop.

Oenothera speciosa ’Siskiyou Pink’

De meeste mensen kennen de hoge teunisbloem wel. Die komt zomaar aanwaaien in je tuin en bloeit ’s avonds. Dit is een heel ander familielid. Lage teunisbloem wordt ongeveer 20 centimeter hoog en is parelmoerroze. Deze soort bloeit niet ’s avonds maar overdag. Elke dag nieuwe knoppen, nieuwe bloemen. Overdadig en dat vier maanden lang. De zaden kiemen makkelijk. Planten die in de nazomer zijn gezaaid, kunnen in het voorjaar worden uitgeplant en zullen al een eerste bloei geven in dat jaar. Lokt bijen en vlinders.

3 Anemone leveillei

Een schattig zomeranemoontje! Witte ronde bloemen die aan de achterzijde lilablauw zijn. De bloemen lokken vlinders en bijen. Door de hoogte van 60 centimeter is deze plant goed in te passen in de border. De mooie bloemen voegen zich probleemloos bij vrijwel alles. Is-ie eenmaal gevestigd dan zal je merken dat deze anemoon in het voorjaar laat opkomt. Geen paniek, hij is er echt. Aard van het beestje.

4 Ligusticum scoticum

Zeelavas is een kruidige vaste plant die bij ons op de kwekerij bij de sierplanten staat vanwege de mooie witte bloemschermen. De plant is in de keuken toe te passen, de smaak zit tussen milde lavas en peterselie in. De plant heeft donkergroen, stoer en wat dikker blad. De pol groeit mooi rond uit tot ongeveer 40-50 centimeter hoogte. Kan goed droogte en zon hebben. Lokt bijen en vlinders.

Zaad bestellen

Aantal zakjes

Subtotaal: € 0,-