Zaaien met Margriet - bestel de zaden

Zaaien met Margriet - bestel de zaden

Geen groter plezier dan zelf eenjarigen opkweken uit zaad. Voor Margriet Kortenoeven van Kwekerij Margriet begin het zaaiseizoen al vroeg. In 2023 stelt ze ieder nummer mooie eenjarigen voor die je goed kunt zaaien en direct hier kunt bestellen. Zaai je mee?

1. Papaver nudicaule

IJslandse papavertjes zijn schattig, te leuk, deze lentebloeiers kennen geen haters. De vrolijke kleuren laten je denken dat de zomer al volop is begonnen. Het zaaien van deze soort mag zelfs al in het najaar. Buiten, tegelijk met het planten van de voorjaarsbollen. Je zaait ze dan in de vollegrond op een zonnig plekje. Hark de zaden heel licht in want het zijn lichtkiemers.
Zaai je in januari-februari, dan kun je het beste kiezen voor kartonnen zaaitrays of een eierdoosje. Het voordeel daarvan is dat je de jonge planten - na opkomst en wat doorgroei - direct kunt uitplanten in de tuin. Papavers houden er niet van om te worden verplant en dat geldt ook voor de jonge zaailingen. De beste plek in de tuin is zonnig tot half zonnig en voedzaam. In tegenstelling tot andere papavers en klaprozen is de IJslandse papaver wél geschikt als snijbloem. Van de lente tot ver in de zomer verschijnen de bloemen. Als je de uitgebloeide bloemen wegknipt, wordt de bloei verlengd. Laat ook zaden rijpen en je zult zien dat deze plant zich uitzaait. Zeer welkom!

2 & 3.Lathyrus odoratus Painted Lady & Almost Black

De geurende, klimmende siererwt kan binnen al in februari worden gezaaid. Ik koos voor ‘Painted Lady’ en ‘Almost Black’, die staan prachtig bij elkaar. ‘Painted Lady’ is al een beproefd oudje. Geurt! Bloeit wat vroeger, eind mei kunnen de eerste bloemen al verschijnen. ‘Almost Black’ is een moderne variëteit. Grotere bloemen, langere stelen en bijzonder geschikt als snijbloem. Geurt ook heerlijk! 
Het zaaien van Lathyrus is vrij makkelijk. De grote zaden zijn goed te hanteren, sommige mensen weken de zaden een nachtje in wat lauw water om de kieming van het harde erwtje te bevorderen. Een mooie manier om Lathyrus te zaaien is in lege wc-rolletjes. Zet de rolletjes in een bakje tegen elkaar aan. Vul ze met zaaigrond, gebruik twee zaden per rolletje en dek af met ongeveer 1 centimeter zaaigrond. Geef water in het bakje. Laat de zaden opkomen. Als het plantje mooi stevig is, kan het uitgeplant worden. Met rolletje en al. Geen wortels beschadigd, de plant kan vrij doorgroeien. Voor een goede ontwikkeling van Lathyrus is voedzame grond noodzakelijk. Het zijn schrokoppen. De beste voeding voor Lathyrus is (biologische) vloeibare tomatenvoeding. Wees niet terughoudend in de voeding, ze hebben het echt nodig. 
Plant ze uit op een zonnige plek bij een klimrek, oud hekje, schutting, wat maar voor handen is. Ze klimmen en bloeien tot in september. Gegarandeerd de hele zomer een geurig vaasje bloemen in je huis. Plukken moet. Zo blijft de bloei goed doorgaan. 

4. Consolida ajacis ‘Blue Spire’

De eenjarige ridderspoor kun je al vroeg zaaien. De zaden kiemen beter en vlotter als ze wat kou krijgen. Wat later zaaien lukt ook, maar de kieming verloopt dan iets onregelmatiger en de bloei zal wat later zijn.
Consolida ajacis is verkrijgbaar in verschillende kleuren. Wit, verscheidene roze tinten en de blauwe ‘Blue Spire’. Blauw blijft toch het meest populair. “Blauw verkoopt”, zeggen kwekers altijd.
Waar de vaste ridderspoor met zijn grote toortsen statigheid en aristocratie uitstraalt, is Consolida een en al speelsheid. Rankend steekt ze overal haar blauwe neusje tussen. Het zaaien van Consolida is echt makkelijk. Een bakje met zaaigrond, zaden, wat water en afwachten maar! Goede plant voor beginners op het zaaipad. De opgekomen planten kun je vrij snel naar buiten doen. Een beetje kou deert ze niet. De hele zomer zal ze bloeien, ongeremd en vrijuit. Een takje blauw in een vaasje lift een heel boeket op. Het jaar erop zul je opnieuw zaailingen aantreffen. Cadeautje! Een knipoog van dat beetje ondeugende blauwtje.

5. Antirrhinum majus POTOMAC Appleblossom (uitverkocht)

In een aflevering van Gardeners’ World zag ik Rachel de Thame starten met een stukje pluktuin. Ze plantte onder andere de hoge leeuwenbek in een aantal kleuren. Natuurlijk werd twee minuten verder in het programma het resultaat getoond: de leeuwenbekken zes weken later. Wow! Fantastisch! Wat een prachtige kleuren! Had ik onder een steen geleefd? Bij leeuwenbekken, moet ik bekennen, haakte ik meestal af. Ik kweekte alleen de ‘Black Prince’, dat wel. Daarnaast had ik het vooroordeel van veel schreeuwerige mixkleuren. Niet altijd even sophisticated, om in Britse termen te blijven. Ik had ongelijk. Ik werd hebberig en diezelfde avond bestelde ik zaden van hoge leeuwenbekken in de mooiste dubbeltinten.
Leeuwenbekken kunnen vroeg worden gezaaid. De zaailingen groeien na opkomst wat trager door. Dat geduld is meer dan de moeite waard. Want oh, oh, wat een kleurenpracht. Boeketten vol geplukt, de bloemen stonden drie weken mooi op de vaas.
Over het zaaien kan ik vrij kort zijn. Zaai vroeg en heb wat geduld. Moeilijk is het niet. Het geduld wordt beloond, dat beloof ik. Leeuwenbek kan zich zelfs gedragen als vaste plant. Met een beetje geluk komt hij na de winter gewoon terug. ‘Black Prince’ doet dat hier al jaren. Nu maar hopen dat POTOMAC Appleblossom dat ook doet! 
 

Tekst:Margriet Kortenoeven

Zaaien met Margriet - bestel de zaden

Zaad bestellen

Aantal zakjes

Subtotaal: € 0,-

Meer in deze categorie