Vlinderstruik snoeien

Vlinderstruik snoeien

De vlinderstruik (Buddleja davidii) is een populaire en sierlijke heester die bloeit in paarse, witte of roze kleuren. De vlinderstruik trekt, zoals de naam al zegt, veel vlinders aan. Om de vlinderstruik elk jaar mooi te laten bloeien en de vlinderstruik compact te houden is het belangrijk dat je hem regelmatig snoeit. In dit artikel leggen we uit hoe en wanneer je je vlinderstruik moet snoeien. Onderaan dit artikel vind je ook een video over het snoeien van de je vlinderstruik. 

Wanneer vlinderstruik snoeien?

De vlinderstruik snoei je in het voorjaar, als de ergste nachtvorst voorbij is. Eind maart / begin april mag je de vlinderstruik flink terugsnoeien. 

Je kunt de vlinderstruik ook in het najaar snoeien, maar let erop dat je dan alleen licht snoeit. Bij een zware snoei maak je de plant kwetsbaar voor de vorst. Je kunt wel in het najaar, in september of oktober, de uitgebloeide bloemen en lange takken verwijderen. Je kunt ook gedurende de bloei steeds de uitgebloeide bloemen wegknippen. Hij bloeit dan weer opnieuw en zo bloeit hij ook langer door.

Hoe vlinderstruik snoeien?

De vlinderstruik mag je heel rigoureus snoeien. Je hoeft niet bang te zijn dat de takken niet meer uitlopen, de takken krijgen altijd weer jonge scheuten en hij gaat weer bloeien. Gebruik een scherpe snoeischaar en begin met snoeien bij de oudste dikste takken en haal die diep bij de grond weg. Snoei tot ongeveer 30 - 50 centimeter boven de grond. Staat je vlinderstruik achter in de border en wil je dat hij wat hoger blijft? Knip dan de takken minder ver terug, zo blijft de struik wat groter. 

Vlinderstruik snoeien

Wanneer bloeit de vlinderstruik?

De vlinderstruik heeft een prachtige bloei in de zomer. De bloeitijd van de vlinderstruik is van juli tot en met september. Hij bloeit dan in mooie paarse, witte of roze langwerpige bloemtrossen. Deze trossen bloemen trekken veel vlinders aan, de vlinderstruik is een goede nectarbron voor vlinders. De vlinderstruik houdt van volle zon, dus zorg voor een zonnige standplaats voor de beste bloei. 

Veel gestelde vragen over vlinderstruik snoeien

Wat gebeurt er als ik de vlinderstruik niet snoei?

Wanneer je de vlinderstruik niet snoeit wordt het een warrige bos met takken. Snoei je hem wel elk jaar, dan blijft de struik mooi compact en gezonder. 

Kan ik de vlinderstruik ook in het najaar snoeien?

Lichte snoei in het najaar is mogelijk om uitgebloeide bloemen te verwijderen en de struik netjes te houden. Maar een rigoureuze snoei in de herfst kan de plant kwetsbaar maken voor een strenge vorst. Wacht dus liever tot het voorjaar.

Kan ik mijn vlinderstruik drastisch snoeien als hij te groot wordt?

Ja! De vlinderstruik kan een flinke snoeibeurt goed verdragen. Je hoeft niet bang te zijn dat je de plant te sterk terugsnoeit. Hij loopt altijd weer uit in het voorjaar. 

Kan ik mijn vlinderstruik ook kleiner houden? 

Door de vlinderstruik kort terug te snoeien zal hij compacter blijven. Vind je dan nog steeds dat de vlinderstruik in de zomer te hoog wordt? Dan kun je ook een laagblijvende vlinderstruik overwegen. Lees hier meer over de laagblijvende vlinderstruik. 

Welke soorten vlinderstruik zijn er nog meer en hoe snoei je die?

We hebben hier de Buddleja davidii besproken. De vlinderstruiken Buddleja alternifolia en Buddleja globosa snoei je niet in het voorjaar en je moet deze deze soorten niet hard terugsnoeien. Knip van deze vlinderstruiken een paar van de oudste takken midden in de zomer weg om de struik mooi te houden.

Is een vlinderstruik goed voor de biodiversiteit?

Ja, maar met enkele kanttekeningen. De vlinderstruik is een geweldige nectarbron voor vlinders, bijen en hommels, waardoor hij bijdraagt aan de biodiversiteit. De plant bloeit lang (van juli tot september) en trekt veel bestuivers aan.

Echter, de struik is geen waardplant voor rupsen, wat betekent dat vlinders er alleen nectar vinden, maar hun eitjes elders moeten afzetten. Daarnaast kan de vlinderstruik zich in sommige gebieden invasief gedragen.

Tip voor een biodiverse tuin: Combineer de vlinderstruik met inheemse planten zoals wilde marjolein, kattenstaart, (vaste) judaspenning of een vuilboom, die zowel nectar als een leefomgeving voor rupsen en andere insecten bieden. Lees hier meer over tips over klimaatvriendelijk tuinieren.