Groei&Bloei 2022 week 19 Prachtige pioenen, akeleien, Blue,  Spaanse en Anna bells

2022 week 19 Prachtige pioenen, akeleien, Blue,  Spaanse en Anna bells

2022 week 19 Prachtige pioenen, akeleien, Blue,  Spaanse en Anna bells

Zalmroze pioenen zijn niet overal te koop, in stalletje waar ik ze al eerder had gezien, kochten we het laatste bossie, big and bloosy, zalmkleurige, enkel bloemige pioenen, die in de loop van de week van kleur veranderden van zacht zalmrose, naar donker roze en uiteindelijk zacht vanille geel.

Op rondje tuin ontdekte ik dat de akeleien toch niet allemaal verdwenen zijn, wel zijn er minder kleuren en vormen dan voorheen, en, al heb ik Nora Barlow nog niet gezien, zag weer wel der zussie en die mag er ook zijn, bij de voordeur een prachtige blauwe in een mooie combinatie. In de tuin van de buren een prachtige zeer diep donker paarse met een vaag wit randje, een prachtige overloper, zou het helemaal niet erg vinden wanneer die weer terugloopt.

Vond tussen hoog opgeschoten planten een vaste judaspenning, die zocht zichzelf een beschermd plekje.

De tweede hanging basket gemaakt, kwam nog wat klein spul te kort om in de gaten onderin de hanging basket te laten groeien, haalde deze van de week en kon zo de tweede hanging baskett compleet maken, heel tevreden met resultaat.

Blue bells stond er bij de leuk verpakte bolletjes in een stalletje langs de kant van de weg, plantte ze in pot die ik op schaduwrijk plekje plaatste, pal naast de daar al groeiende Blue bells. Heb de pot weg gehaald, helaas Spaanse indrigers, geen echte Blue bells, moet ze  verbannen ter voorkomen dat bijen stuifmeel van de Spaanse overbrengen naar de echte Blue Bells. Blue bells (kleinere bloemetjes aan gebogen steel, bloemen groeien naar een kant) en minder sterk dan de Spaanse.

Op tochtje vorige week kochten wij uit een  stalletje, asperges, nog nooit zulke lekkere asperges gegeten, dat smaakte naar meer. Ontdekte dat de asperges eigenlijk alleen voor eigen eet aangeplant waren maar zo goed produceren dat…….. deze keer werden de asperges vers voor ons gestoken. De auto hadden we geparkeerd naast een prachtig bloeiende boom, met op ooghoogte, zacht paarse bloemen als hyacinten maar dan tien keer zo groot, zo prachtig, moest onmiddellijk aan de Anna Paulownaboom denken, dat klopt zei de eigenaar,  en hij ruikt heerlijk, ook dat klopte een heerlijk zoete bloemige geur: Anna bells, wat een top ontmoetingen.

Heel tevreden met de opkomst van zaden, zaaide wat zorgvuldiger, apart in potjes, ook in grotere bakjes en wat meer op rijtjes, zaaide niet zo uitbundig als voorgaande jaren, nu…………komt het aan op verspenen en verder opkweken.

Foto's bij deze tuinlog

Praat mee op groei.nl

Reacties (3)

harry hakvoort

harry hakvoort

Dag Veris,
Ik neem aan dat je met de echte blue bells de Engelse bedoelt? Ik heb overigens de Spaanse aan de binnenkant van de heg staan en de Engelse aan de buitenkant. Heb nog geen nadelig effect ervaren van kruisbestuiving, behalve dat de Spaanse het in het gras minder goed doen.
Bij het verspenen denk ik ook wel eens: beter 1 goede in een pot dan 4 die het allemaal voor en kwart doen…Ben er nog niet zeker van of zaad van 3 urenbloem uitgekomen is. Veel is uitgekomen maar ben de namen kwijt…Ben benieuwd.

Reageren op

Antje Bömer

Antje Bömer

Hoi Veris,

Ik heb een overdaad aan blue bells en boshyacinthen dit jaar.
En op de onmogenlijkste plekjes! 

groetjes

Reageren op

Paul

Paul

Hoi Veris,
Jammer van die Nora Barlow. Ik weet niet waar zij haar tenten heeft opgeslagen, maar ik ben haar ook kwijt. Een kennismaking met de Anna Paulownaboom is altijd geweldig, zeker als je de bloemen zo van dichtbij kunt bekijken en ruiken. De bloemen zijn heel zacht behaard hun geur is bijzonder, bijna niet te vergelijken. We hadden er eentje in de tuin en sinds vorig jaar weer een zaailing/eigen kweek. Fijne week.

Reageren op