Groei&Bloei De roze sneeuw…

De roze sneeuw…

De roze sneeuw…

…van maart

Vorige week begon het al, nauwelijks de vijftien graden aangetikt of de eerste dagpauwogen, citroenvlinders en tjiftjafs vlogen alweer rond. Ook tal van hommels gespot, onder meer in het oude koolmezenkastje. Die was vorig jaar al aan vervanging toe, maar pas afgelopen weekend heb ik er werk van gemaakt. Hommels hadden het oude nestmateriaal al bijna toegeëigend en pas na een dag kon ik het oude kastje van de wand schroeven zonder door hommels lastiggevallen te worden, ruim op tijd voor de klimhortensia die zo’n wand heel snel kan dichtgroeien. Ook een bijen/hommelhotel opgehangen, ik moest tenslotte toch wel wat terugdoen, haha. Van de week ook nog wat mooie momenten die – helaas – aan werkzaamheden binnen opgingen.

De rozerode Camelia staat in de startblokken terwijl door het relatief warme weer het met de bloei van de vroege, echt roze Camelia gauw gedaan is en zo kijken we tijdelijk tegen een laagje roze sneeuw aan. Zo moet welhaast iedereen zich voelen die een magnoliaboom in de tuin heeft en op een keer haar bloemblaadjes verliest. De twee Corylopsis struiken die we hebben (spicata en de kleine pauciflora) zijn al door hun bloei heen, net als de meeste narcissen Tête-à-Tête, maar het kobaltblauw van de hyacinten trekt plaatsvervangend geurend al mijn aandacht.

De veelheid aan bloemen die op dit moment de nog vrijwel kale grond sieren is enorm, daar kan je logjes vol mee vullen. De meeste cyclamen zijn uitgebloeid, behalve de purperroze cultivar met Sneeuwklokjesbloemen. Corydalis bloeit overvloedig als een paarsroze lappendeken die gestopt is met polletjes Hondstandjes, de meeste zijn ‘Pagode’ heel gemakkelijk en keren ieder jaar weer als steeds grotere wordende polletjes terug. De echte Europese Hondstand doet het minder, staat nu helaas nog in potten wachtend op een beter plek. Ik zag ook inmiddels de eerste blaadjes van de Eenbessen naast de groene shaggies van de Valse salomonszegel (Smilacina racemosa) waarvan het nog even duurt voor de bloemen als kwastjes scheerschuim verschijnen. Geduld, het gaat al snel genoeg.

Ik hoop gauw weer wat te melden vanuit de knollentuin.

Voor alles wat ik vergeten ben of fout heb – ik kan de geplaatste tekst, noch foto's aanpassen – stuur gerust een email naar: paldr353@gmail.com

Foto's bij deze tuinlog

Praat mee op groei.nl