Groei&Bloei 2022 week 41-44 Na lang nazomeren plots HERFST

2022 week 41-44 Na lang nazomeren plots HERFST

2022 week 41-44 Na lang nazomeren plots HERFST

Er leek geen einde te komen aan de prachtige, zonnige zomerse dagen maar in ene kwamen daar regen en wind…………de herfst.

Door schade en schande wijs geworden, redelijk op tijd begonnen met verwijderen van zaden en zaaddozen, onkruid in de hand houden en gras blijven maaien. Verzamelde, net als andere jaren, zaden nu alleen minder. Had gehoopt op wat zaad van bloemenbuurtuin, maar de bloementuin laat ingezaaid veel zaad verregende, maar plaatjes en aantekeningen geven aan wat goed gedijt op de klei om aan de hand daarvan keuzes te maken/zaden aan te kopen.

Van plan om dit jaar zaden te zaaien op meest natuurlijke tijdstip, maar dan op rijtjes of in vakjes b.v.: duizendschoon, cosmos, moederkruid, akelei, papaver (al is die daar niet zo geschikt voor i.v.m. penwortel) enzo, ‘t kwam er niet van, zal het moeten doen met wat de planten zelf zaaiden.

Op fietstochtjes kwamen we kleurrijke zwanen tegen en perceel vol met witte en roze nerines.

In potten met cyclamen zie ik nu dat cyclamen verschillende bloeitijden hebben, de zacht lila/paarse lobelia een topper, de euphorbia diamond frost ook, in voorjaar in pot geplant doorstond hij de droge zomer helemaal op zichzelf aangewezen, kreeg geen druppel water en staat er nu nog fris en fruitig bij, een TOPPER!!! De rijk bloeiende anjerplant gaf er nog ientje toe, net als de innula en de lavendel, de tibouchina overleefde nattigheid met op het einde toch nog drie bloemen, wordt een uitdaging om hem nog een winter over te houden. Na een aantal whoppers geen bloemen meer gezien bij de dahlia’s, blijf hopen op nog een nieuw kleurtje.

De outhouse cherry en andalusische trostomaat gaan nog steeds goed.Bijzonder: tegen de zuid muur doen de andalusiche het beter maar op de volkstuin bij de outhouse cherry al enkele tomaatjes op kleur, beiden lijken zeer goed bestand tegen phythotera en kou/nattigheid.

Gaf de courgette het voordeel van de twijfel en zie…….

Topper deze week de ontdekking van bloemen in de Sternbergia lutea autumn gold, de herfstnarcis.

Foto's bij deze tuinlog

Praat mee op groei.nl