Groei&Bloei 2023 week 21 maand nat -  maand droog

2023 week 21 maand nat -  maand droog

2023 week 21 maand nat -  maand droog

Zo zou de lente van 2023 zomaar de boeken in kunnen gaan.

Volgens weerstation hier in de buurt nu al zestien dagen geen neerslag gevallen en volgens het KNMI nog lang geen regen in zicht. Gelukkig hebben wij op het volkstuincomplex heel veel watertappunten, jammer genoeg net in lang weekend een probleem met de centrale pomp, gr…….

Het was door al de nattigheid dat ik de aardappelen ruim een maand later pootte dan vorig jaar, maar ze staan nu al wel erg mooi boven de grond, een zelfde verhaal met de pootui/sjalot. De knoflook plantte ik ook, ontiggelijk te laat, maar niet schieten altijd mis, gelukkig ploppen hier en daar knoflookplanten op, niet goed gerooid/of zaailingen van knoflookplanten die ik door liet groeien/bloeien en zaadvormen.

De aardbeien die zichzelf alsmaar mochten uitbreiden vormen al een poos een witbloeiend tapijt, beetje jammer dat ik ze juist nu niet lekker water kan geven, we zullen zien. Tussen de aardbeien staat duizendschoon mooi te zijn in allerlei kleuren.

Laatst fietsten wij door Waterland en zagen een Annapaulona boom in knop, een week later keerden wij terug om zijn bloei te bewonderen, op de fietstocht weekje later zochten wij er een maar vonden er drie, heel mooi.

Zaaide doperwt, kapucijner, peulen en tuinbonen direct op de volkstuin, dat was geen succes, zaaide doperwt, kapucijner en peulen voor in potjes dat lukte met peul en kapucijner goed de doperwten helaas niet opgekomen. Leer steeds meer dat voorkweken thuis in potjes, robuuster plantmateriaal oplevert, wat een betere kans tot resultaat op de volkstuin geeft. De andijvieplanten die ik kocht eenzelfde behandeling gegeven en bijna goedgekeurd om op de volkstuin te worden geplant.

Ontdekte vandaag op de site van het KNMI de pagina: bodemtemperatuur. Denk dat de temperatuur van de bodem een belangrijke aanwijzer is om te zaaien en uitplanten.

Heb de afgelopen dagen nog heel veel bloemen en vruchten gezaaid, in potjes en bakken.

In het zonnetje op het terras achter het huis op de zuidkant is het heerlijk toeven, maar bij werken in de tuin op het noorden en op de open en blote volkstuin is een dikke jas beslist geen overbodige luxe, zeker met een windkracht 5/6 uit de noord-oosthoek.

Plukte al een aantal boeketen uit de tuin, lelietjes der dalen en gunde mijzelf een boeket akeleitjes, een plaatje, vers geplukt deden de akeleien het boven verwachting goed op de vaas.

In de voortuin zaaide het glidkruid Scutellaria zichzelf uit, plantte een exemplaar in pot en plaatste die op het terras, nu nog kijken hoe het vaasleven van het glidkruid is.

Foto's bij deze tuinlog

Praat mee op groei.nl