Groei&Bloei 2023 week 31-34 bes bloem boerenkool braam bijen

2023 week 31-34 bes bloem boerenkool braam bijen

2023 week 31-34 bes bloem boerenkool braam bijen

Druk, druk, druk met bes, bloem, boerenkool en braam, de bijen gingen hun eigen gangetje, was bij tijd en wijle een fantastisch gezoem van jawelste op de tuin.

Een van mijn zwagers kwam langs met deze bessen, had ze gevonden langs een van de fietspaden rond het dorp, hij noemde ze blauwe bessen, maar deze smaakten wrang, stigent (nieuw woord voor mij) noemde het eerder stroef. Na wat speurwerk denk ik dat dit een appelbes is (Aronia) rozenfamilie, oorspronkelijk uit het oosten van de Verenigde Staten. Er zijn rode en zwarte appelbessen en een aubergine bastaardappelbes, dit is een kruising van de eerste twee. Door verspreiding van vogels is deze plant in sommige gebieden een plaag geworden (exoot) die inheemse planten verdringt. Welke soort dit is????

Kwamen onderweg hier en daar in stalletjes langs de weg gladiolen tegen, nam eerst deze prachtige paarse mee, later een bos in knaloranje, gladiolen hebben een eigen vaas, vaas van mijn schoonmoeder die er ook graag gladiolen in schikte.

Nam wat goudsbloem en oost-indische kers mee van de tuin, oranje was nooit zo mijn kleur, maar door dit bosje helemaal enthousiast over oranje.

Mooi de citroenvlinder op de Helenium.

Van huis uit niks met bramen, maar sinds de doornloze braam op de tuin staat is daar verandering in gekomen, bramenjam een lekkernij, de oogst dit jaar overvloedig, de rij met potjes jam groeit mee.

De vele bloemen op de tuin heel aantrekkelijk voor de bijen, op de mooie zomerse dagen was het gezoem rond de scharnierbloemen en het komkommerkruid een genot om te horen.

Dat slakken een hekel hebben aan de haren van het komkommerkruid, een fabeltje????

Op de tuin staat naast venkel ook een bronzen venkel, de gewone venkel bloeit rijker en helder geel.

Door regelmatig nieuwe (andijvie)planten te planten, kan er langer geoogst worden.

De met zorg aangesterkte koolplanten in een paar dagen tijd verslonden door slakken en/of vogels, gr.gr.gr.!!! Sommige skeletten verwijderd andere bleven staan en zie tot mijn verbazing dat deze skeletten opnieuw uitlopen, goede zorg maakte ze toch sterk….…….geef ze nog een kans, de nieuwste koolplanten verstopte ik met slakkenkorrels onder insektengaas.

Foto's bij deze tuinlog

Praat mee op groei.nl