Groei&Bloei 2023 week 35 36 In tropische wolken

2023 week 35 36 In tropische wolken

2023 week 35 36 In tropische wolken

Of eind goed al goed, wat een tropisch toetje toe van zomer 2023, vakantiedagen in de tuin, bijna te zonnig, met heel af en toe een zuchtje wind, en dat al dagenlang.

Daarom een beknopt overzichtje van de afgelopen weken in hoogte(wolken)puntjes.

Hij springt er uit, aangewaaid, eenzame zaailing, mijn brandweerrode papavertje op de achtertuin.

Kort tomatenverslagje:

Kijk de tomaten ORANJE, zaaide ze laat, verpotte ze laat, maar door het late prachtige zomerweer komt het op ’n end hopelijk nog helemaal goed, fingers crossed. Zocht overal hoelang het ongeveer duurt voor bloemetje tot rode tomaat komt, kwam na lang zoeken ergens tegen ongeveer negen weken, afhankelijk van de weersomstandigheden, de tropische temperatuur moet een hoop weken goed maken. De F1 tomaten, verpotte ik het eerst, zijn vruchten zijn al groot, en een tomaat kleurde al oranje (helaas aangevreten), de Andalusische kerstomaat is een BUITENtopper, maar hoe die smaakt???????, de Outhouse cherry is veel kleiner maar zeer fijn van smaak, nu maar hopen dat de warmte lang genoeg aanhoud, anders nakleuren/garen op de fruitschaal, ziet er nu in ieder geval heel mooi uit. Om groeiproces een goede kans te geven alle tomaten na tweede tros getopt.

Een courgette zal het halen, hopen op meer!

Bij koetelen in de zonnigste hoek van de tuin zag ik tot mijn verbazing wolkjes roze, de herfst cyclamen bloeien, ze kregen een plek op de waterput, zodat we voortdurend van ze kunnen genieten.

In de schaduwtuin zijn de zwarte bes stekken goed aangeslagen, met als andere bessen stekken, waarvan ik hoop dat het rode bessen zijn die wat later vrucht geven (archief???)

Leuke van de volkstuin dat er hier en daar weleens wat materiaal overschiet wat dan weer uitgedeeld wordt, zo kreeg ik een aantal (kleine) smeerwortelstekkies de Bocking 14 (deze smeerwortel zaait niet en loopt niet teveel uit, controle) ze zijn allemaal aangeslagen, helemaal van in de wolken!!

De enig over gebleven kalette die ik koester op terras.

Bij plantenstalletje kocht ik niet alleen koolplanten maar ook rabarber, doen het ook goed.

Zweelde een aantal jaren terug diverse zaaibakken op (allerlei formaten van zo’n beetje aan vervanging toe bij plantenkweker) gebruikte ze nog niet eerder, maar van ’t jaar al enige leuke resultaten mee bereikt, plantte er van de week de egyptische boomui broedbolletjes in.

Wellicht nog een wolk aan lathyrissen, in de pot die ik een beetje in de schaduw liet opgroeien maar nu toch maar volop in het licht heb gezet.

Op zoek naar bloemenwolken vond ik: Lemon Queen, een roze herfstaster, een wolkje wit bloeiende chinese bieslook, klein wolkje roze sporenbloem en de rozerode hemelsleutel, allemaal niet zo spectaculair als andere jaren en……..deze al maandenlang bloeiende WOLK fijnstraal karvinskianus.

Foto's bij deze tuinlog

Praat mee op groei.nl