Groei&Bloei 2023 week 37 zonnige afsluiting zomer 2023

2023 week 37 zonnige afsluiting zomer 2023

2023 week 37 zonnige afsluiting zomer 2023

Wij startte de zonnige seizoenen in week 20 op Wieringen en sluiten de zonnige seizoenen ook daar weer af, was vrijdag 15 september een perfecte ‘’zomerdag’’, zeer zonnig, weinig wind, leek door hooiende traktoren wel hoog zomer, maar het is toch echt al bijna herfst.

We fietsten op aanwijzing van de zuidoosten wind (eindigen met het windje in rug) deze keer met de klok mee, via de noordkant, de waddenzeekant heen, later terug via de zuidkant, over het nieuwe fietspad aan de Wieringermeer kant. Fietsten naar de pluktuin waar ik naast de bekende, paddenbloem, zonnebloemen en diverse asters ook een aantal onbekende planten ontdekt, (zie plaatjes), daarna bezochten we het museum Jan Lont, een ontdekking, heerlijke koffie, hilarische belevenis met hondje en kip, leuke rondleiding door de boerderij met heel veel herkenbare, maar ook nieuw geleerde, dingen over een ‘’Wieringer’’ boerderij!!! Zagen op de tocht verder nog andere onbekende planten langs de kant van de weg. Bekeken het stuk bewaard gebleven wierdijk, een manier van dijken bouwen uit een ver verleden. Ook effe genoten van het heerlijk tevreden knorrende varken wat we verder op de tocht tegenkwamen.

Eerder deze week dwarrelde er een sprinkhaan/krekel net voor mij uit in de deuropening tot op de drempel, zwommen vijf jonge zwanen, zonder ouders, de wik binnen en er weer uit.

Plukte, dacht ik, de perfecte aardbei: rondom prachtig rood exemplaar en klokgaaf, bewaarde hem voor mijn man: nog een beetje te zuur was zijn oordeel.

Tomaten up date: de Andalusische kerstomaten worden wel erg forse kerstomaten, zie bij de Outhouse cherry’s dat er meer en vruchten tot het einde van de trosjes worden gevormd, heb ze toch allebei evenveel en gelijkmatig geschud??? Benieuwd wat voor invloed de komende weersverandering op deze twee soorten heeft, in voorgaande jaren leek de Andalusische sterker, zie eindelijk een eerste lichte verkleuring bij een Outhouse cherry (!!!!) Zocht en vond eindelijk bruikbare uitleg over groeien/rijpen van tomaten (Moestuinweetjes).

De pepertjes, herkende ze toen ze uiteindelijk toch nog opkwamen tussen ander zaaigoed, gaan als de brandweer, op de vensterbank op het zonnige zuiden, er zijn duidelijke verschillen in groei, de een gedrongen compacte groei, de andere veel opener en langer gerekt, de eerste vruchtjes zijn zichtbaar!!

Foto's bij deze tuinlog

Praat mee op groei.nl