Groei&Bloei Bonte bermen en beelden van bijen - Blik op de Tuin 1068/29/22

Bonte bermen en beelden van bijen - Blik op de Tuin 1068/29/22

Bonte bermen en beelden van bijen - Blik op de Tuin 1068/29/22

Bermen, bijen.....

Wegbermen hebben een belangrijke functie. Niet alleen verbinden ze natuurgebieden met elkaar, maar ze zijn ook waardevol, omdat ze vol (dieren)leven zitten. Uit diverse onderzoeken is verder gebleken, dat in wegbermen vrijwel alle plantensoorten kunnen voorkomen, die ook in natuurgebieden groeien; gunstig voor de biodiversiteit, dus! Daarom is het belangrijk om natuurvriendelijk te maaien; dat betekent niet alles in één keer wegmaaien, maar gedeeltes van de vegetatie laten staan en het maaisel afvoeren. De discussie over wanneer en hoeveel ter zake is nog steeds gaande.

Ook bij de Floriade 2022 is er aandacht voor de berm. De Bonte Berm is een hedendaags concept van JUB Holland uit Noordwijkerhout, dat de krachten van één, twee- en meerjarige inheemse zaden combineert met bloembollen. Deze bloembollen en stinsenplanten komen meerdere jaren terug en dragen bij aan de verbetering van het ecosysteem. Daarnaast zorgt deze uitgekiende combinatie voor een bloeiende berm van het vroege voorjaar tot het begin van het najaar.

De bonte bermen op de Floriade zijn daarnaast nog verfraaid met kunstwerken van de beeldend kunstenaar Juul Rameau en bevatten insectenhotels. Dat is niet zomaar, want vooral de bij speelt een belangrijke rol in het park en naast een 3 km lang bijen- en vlinderplantenlint is er ook een bijzonder kunstwerk van Florentijn Hofman te vinden (bekend van de Rubber Duck in Sydney, Australië). Het kunstwerk ‘Beehold, bestaat uit 10.000 bijen van cortenstaal en staat op het centrale plein van de Floriade. Het verbeeldt de relatie tussen bij en mensen en de complexe omgang van de mens met de natuur.

Anneke

twitter.com/blikopdetuin

F facebook.com/GroeiBloeiWestland.

Vragen kunt u stellen via:

info@westland.groei.nl; activiteiten van Groei en Bloei Westland vindt u op: westland.groei.nl.

Foto's bij deze tuinlog

Praat mee op groei.nl