Groei&Bloei De herfstvogelnestjes van…

De herfstvogelnestjes van…

De herfstvogelnestjes van…

… de Wilde Peen.

Ruim tien jaar lang broedde er een eend onder het keukenraam in onze knollentuin: Koes. Wat hebben we ervan genoten. En ieder jaar brachten we het jonge grut in dozen een paar honderd meter verderop naar de sloot. Die sloot is deels prachtig overgroeid onder meer met een tweetal oude treurwilgen waar Haagwinde dapper gebruik van maakte en zo inspiratie vormde voor het log van 31 maart vorig jaar: Van de knollentuin in maart naar de tuin van Jane Delawney.  

De laatste vijftig meter was altijd een grasveld/speelweide. Een jaar terug ongeveer werd dit geruimd om plaats te maken voor een wilde bloemen weide voor meer insecten en vogels. En hoewel de inspiratie in de knollentuin zeker niet is opgedroogd, is deze ex-speelweide (na een schuchtere start) nu met zijn overvloed aan uitgebloeide bloeischermen van de Wilde Peen de bron voor dit log. De schermen doen me namelijk denken aan vogelnestjes en de eerste waaraan ik dacht die van de Zwartkop, onze zomerbroeders die allang weer op weg zijn naar Spanje en Noord-West Afrika.  

Daucus carota (Wilde Peen) is afkomstig van het Grieks voor ik verwarm en de zaden van de Wilde Peen wordt een verwarmende invloed toegeschreven. Even heel eerlijk: zou je als jonge vogel hier niet in willen zitten?

De laatste foto betreft een duim omhoog met een knipoog...

Foto's bij deze tuinlog

Praat mee op groei.nl

Reacties (5)

Veris-lente

Veris-lente

Hé Paul,
Dank voor je andere kijk op de wilde peen.
De prachtige foto van Koes!!
Op de volkstuin nu nog bloemen/vogelnestjes van de Ammi, zussie van de wilde peen, de gezaaide Ammi kwam pas laat op stoom, maar blijkt een SUPER STERKE snijbloem te zijn, die houden we erin.
Trees doet/deed (maart) herinneren aan onze vakantie door Ierland, plukte bloemen in the wild, zagen boer op ezelwagentje zijn melk brengen naar grote, zilverkleurige, glanzende tankwagen, hoorde op stralende dag op paardenkar trektocht door The Gap of Dunloe het verhaal van Saint Patrick WHO DROWNED THE LAST SERPENT, en ’s avonds zingen in the pub.
Zal proberen zaad te verzamelen van de Cosmos, al is het erg laat in seizoen, een kleurgarantie is niet te geven.
Ga me vandaag verwarmen op de volkstuin, bezig twee bedden uitgezaaide venkel te verwijderen.
Fijn weekend

Reageren op

Antje Bömer

Antje Bömer

Hoi Paul,
Heeft even geduurd, maar dan heb je ook wat! Het is altijd zo fijn om een logje van jou te ontvangen… Prachtig die uitgebloeide wilde peen: een waar kunstwerk. Ook ik denk met veel plezier terug aan de tijd dat Koes bij jullie kwam broeden onder het keukenraam, je liet ons meegenieten. De speelweide verandert in een bloemenzee is alleen maar meerwaarde. Gelukkig zien we steeds meer bloemen in de bermen PRACHTIG

groetjes en een fijn weekend,
Antje

Reageren op

Paul

Paul

Hoi Veris,
Hopelijk heb je je warm kunnen draaien op je volkstuin
Mooi dat muziek zulke fraaie herinneringen kan oproepen. Niet voor niets nogmaals getipt.
Gaat geen week voorbij zonder Trees…
Groetjes.

PS vanavond ga ik het verhaal van Saint Patrick WHO DROWNED THE LAST SERPENT lezen

Reageren op

Paul

Paul

Hoi Antje,
Mijn reactie zat nog in de pen, maar wou er niet uit. Zo vlak bij de knollentuin past dit verhaal nog wel tussen mijn logjes. Over Koes: ik ben van plan nog eens een “in memoriam” te schrijven over haar, want ik zie haar nooit meer. Vooral de mooiste/leukste foto van ieder jaar erbij zoeken zal een puzzeltje worden.
Ik vond ook begin foto’s van de knollentuin nu bijna 35 jaar of zo geleden.
Groetjes.

Reageren op

Antje Bömer

Antje Bömer

Hoi Paul,

Dat zou leuk zijn en een eerbetoon aan Koes. Zal een tijdrovend klusje worden maar met de wintermaanden in het verschiet en de CORONA buiten de deur gaat het vast wel lukken.

groetjes Antje

Reageren op