Groei&Bloei Een hekel aan sigaren, maar…

Een hekel aan sigaren, maar…

Een hekel aan sigaren, maar…

… bang voor slakken?

Het hebben van een Atlas ceder in de tuin is een rijk bezit en drie is helemaal het einde. We hadden er ooit vier op iedere hoek van de tuin één. Naast dat het een mooie boom is met prachtig zilvergrijze naalden – een kwestie van smaak natuurlijk – valt er altijd wat te beleven. Een waar naaldentapijt in diverse kleuren bruin in de auto en op elke mat en vensterbank als het een beetje waait. In oktober versluiert de wereld om ons heen is een zacht gele waas dat prachtige momenten en herinneringen kan oproepen. In het voorjaar hebben we de Cedergrondbekerzwammen door de hele tuin en tussen de voegen van de stoep, in de laatste weken van oktober een tapijt aan sigaren die gemakkelijk verteren en tegelijk een prima steun zijn voor bijvoorbeeld herfstkrokussen. Vorige week werden we aangesproken door de postbode - zonder groene vingers of groen hart - die het pad naar de voordeur niet op durfde te lopen van weg “al die naaktslakken”! En toegegeven, het kunnen er best wel veel zijn.

Maar lieve mensen de verkoelende schaduw in de zomer, de bescherming in de winter voor sommige planten tegen te veel kou van bovenaf en het altijd ietwat droge klimaat aan de voet. De Libanese en Cypriotische cyclamen houden het er zo al jaren prima uit.

De afgelopen tijd kregen we te maken met een nog niet geziene eigenschap van deze prachtboom: zijn wortels. Op zoek naar water vond een wortel het kleinst denkbare scheurtje in het rioolsysteem rond ons huis, zorgde voor een behoorlijke verstopping, maar gelukkig nog niet zo erg als wat ons zeven jaar geleden overkwam en de knollentuin op zijn kop moest. Dit keer moest een deel van de buxus vervanger eruit evenals een fraaie Toverhazelaar. Voor de laatste hebben we een nieuw plekje moeten zoeken. Door het herstelwerk was er verticaal maar hooguit 15 tot 20 cm ruimte voor de kluit over en dat was te weinig. Daarnaast voelen we er weinig voor om ooit weer een kostbare reparatie te moeten laten uitvoeren. Ideaal voor winter- en voorjaarsbloeiende bol en knolgewassen....

Foto's bij deze tuinlog

Praat mee op groei.nl

Reacties (4)

Harry Hakvoort

Harry Hakvoort

Dag Paul,
Op grote dennen of bomen moet je zuinig zijn. Ze kunnen wel erg groot worden. Had ooit eens een gigagrote zwarte den. Die had harde naalden van 20 cm lang en de takken een overspanning van 20 mtr. Een prachtige boom, met doorlopend kegels van wel 15 cm maar er groeide niets onder en was dusdanig dominant met de venijnige naalden dat je altijd handschoenen aan moest. Dan wordt het een ander verhaal. Altijd weer een kwestie van keuzes maken; accepteren en genieten of weghalen en opnieuw beginnen.

Reageren op

Veris-lente

Veris-lente

Hé Paul,
Wat je allemaal beleeft met Ceders in je tuin!!!! Herinner me van de Ceder in onze tuin alleen de gele wolkjes, stond gelukkig niet op plek met kabels en leidingen. Kabels en leidingen iets om over na te denken bij aanplant tuin.
De herstelwerkzaamheden reden voor verplicht/vervroegde nieuwe indeling van plantvakken in de tuin, herstel van straatwerk en koude bakken, het eerste wellicht toch al in de planning het laatste vervelende bijkomstigheid. De klus geklaard, nog één dagie mooi weer en dan tijd om uit te rusten???

Reageren op

Paul

Paul

Dag Harry,
Bol en knolgewassen doen het er verbazing wekkend goed onder evenals de wintergroene geraniums en Waldsteinia ternata en bijvoorbeeld Iris foetidissima enzovoort. Die sigaren isoleren prima en wat later: ze verteren best. De auto ziet er weken niet uit, maar toch. Lekker laten staan. Fijn weekend.

Reageren op

Paul

Paul

Hoi Veris,
Alles is gelukkig weer aan de kant en tijd voor andere dingen, maar erg veel rust zit er niet in.
Groetjes.

Reageren op