Groei&Bloei Een kijkje in…

Een kijkje in…

Een kijkje in…

…de knollentuin.

Geholpen door het mooie droge weer heb ik de zwaar geworden Schijnhazelaar en Parelstruik gesnoeid, de wildgroei uit de Prunus gehaald en is de tuinposter weer zichtbaar, spotje voorzien van een nieuwe lamp en de tuinkamer in de avond kan opnieuw gaan leven. Ik halveer de Rode Valeriaan; na de tweede bloei is de vaart er wel uit en werd het een rommelig gezicht. De toppen van de Stermaagdenpalm zijn weggeknipt (sommige zaaddozen laat ik zitten). De Stermaagdenpalm was eerder dit jaar een stukje vaderlandse driekleur met Geitenbaard en Vingerhoedskruid. Na het snoeien komt er melk uit de wond net als bij Wolfsmelk.

Verder ben ik begonnen met de paardenbloemen uit het grasveld te steken. De tuinman doet bij ons altijd de enorme rozenpruik boven op de schutting evenals de Taxushaag, alles bij elkaar een klusje voor twee man gedurende een hele dag, want dan nemen ze gelijk de Blauwe Regen mee die in het voorjaar onze ‘armeluis’ Jacaranda vormt. De ontembare groeidrift heeft hem te groot en te breed gemaakt. Hebben we straks ook meer zon op ons zitje.

Ik ben begonnen de Monnikspeper af te leggen; een tak raakt de grond, bast eraf aan een kant, goede grond erop met twee tentharingen vastgezet, water gegeven en afwachten. De strijd tegen Haagwinde moet ik opgeven. De wildgroei vanuit de gemeentetuin is te groot en ik kom er gewoon niet meer bij. Wat ik zie rol ik op en het cirkeltje met blad krijgt een ontmoedigende spray op zijn kop.

Ondertussen sleutel ik verder aan mijn nieuwe koude bak. In februari al gekocht, maar door omstandigheden niet eerder tijd. Grote verrassing: de maatvoering is iets anders dan aangegeven in de folder, scheelt twee centimeter. Niet zo leuk als de hardhouten fundering al op maat is gezaagd en in de grond zit. Dat wordt knutselen op de vierkante centimeter. 

Tot slot een plaatje van het 'Alpenviooltje' Cyclamen purpurascens die staat te geuren aan de voet van een van onze beuken en als laatste invallend licht op de toverlantaarn van de Blauwe Haagwinde.

Foto's bij deze tuinlog

Praat mee op groei.nl

Reacties (8)

Veris-lente

Veris-lente

Hé Paul,
Fijn dat de achterstand langzaam aan wordt weggewerkt, en nog mooier dat dat onder heerlijk zonnige omstandigheden kan, werkt wel zo lekker mee!!!! De toverlantaarn is weer top, en prachtig met vingerhoedskruid, amsonia en zilverkaars/geitebaard, haal ze altijd door elkaar.
Probleem met de maatvoering opgelost….......of nog steeds gr.gr.gr.
Zag vanmiddag wel een hele grote wespachtige vliegen: hoornaar??????
Een fijne tuinweek toegewenst. Groet

Reageren op

Harry Hakvoort

Harry Hakvoort

dag Paul, welkom terug!
Hazelaars laten het bij ons afweten. zowel de tover- als kronkelhazelaar. Niet alleen bij mij, maar ook in de omgeving. Misschien een ziekte. Dan kun je hem toch maar beter uitdunnen, want dan doet ie het goed. Ook een van de jonge blauwe regens heeft het hier niet gered. Maar ik heb er 3 op een rij dus snoeien moet ik ook. Maar ze zien er nog lang niet zo mooi uit als bij jouw. Ik schat zo in dat je die wel 2x per jaar moet snoeien. Paardebloem steken is ook hier de meest tijdrovende klus. Als de weilanden vol staan, dan weet je dat je ze er gratis bij krijgt. Als alles flink is gegroeid dan zie je ook weer resultaat met het snoeien. Veel plezier met je tuinkas

Reageren op

Paul

Paul

Hoi Veris,
Ja, iedere dag een stukje en met dit weer geen opgave.
Ik had flinke problemen om de koude bak goed haaks te stellen, maar het is gelukt. Ik was alleen niet tevreden over de “pui” en besloot om het glas te vervangen door plexiglas, één grote plaat die ik er makkelijk uit kan tillen om zo op de beide knieën in de koude bak te kunnen werken. Alleen die plaat wapperde te snel van binnen naar buiten, maar ook opgelost. Het uitgespaarde glas bewaar ik voor/als reserve dakramen, precies dezelfde maat dus dat is makkelijk. Nu alleen nog de beluchting verbeteren en daar heb ik wat leuks voor bedacht…
Heb je een foto van die wespachtige vliegen?
Deze week maar volledig meepakken: fijne tuintijd en groetjes.

Reageren op

Paul

Paul

Hallo Harry,
Ja, weer terug in de tuin en op de site; heb beide gemist!.
Ik weet niet of de schijnhazelaar daar ook toebehoort of onder te lijden heeft gehad.
Hier geen zorgen met ze, want ze doen het goed, evenals die blauwe regen. Ik snoei hem waar hij me in de weg zit en sowieso in het najaar alles wat te veel op de schutting zit.
De koude bak gaf we toch wat zorgen, maar dat is zo goed als opgelost.
We hebben niet heel veel gras, maar daar valt genoeg aan te schaven. Maar deze week fraai weer dus goed te doen.
Groetjes.

Reageren op

Veris-lente

Veris-lente

Hé Paul,
Nee, geen plaatje van de wesp kunnen maken, zeker3-4 centimeter, had andere middelen gehaald, actie mislukt, maar goed ook leerde ik na zien van ytf: Hoornaar Koningin In de tuin.

Reageren op

Antje Bömer

Antje Bömer

Dag Paul,
Je hebt alweer verschillende klussen geklaard maar helaas ben je nooit klaar, maar dat weten we met een tuin. Ik heb ook een monnikspeper gekocht en die is flink gegroeid en heeft al een begin van bloemen. Het is een dun steeltje met rondom op een centimeter afstand kleine knopjes. Ben zo benieuwd hoe de bloeiwijze is, kan nergens een foto vinden. Heb jij misschien een foto?  Paardenbloemen een ramp, ik heb ze overal, maar ook tussen de bestrating, Ik wil geen gif of iets dergelijks gebruiken dus een terugkerende klus.

Reageren op

Paul

Paul

Dag Antje,
Leuk dat je er één gekocht hebt! Ik was al begonnen met stekken voor je; de stekken zullen vanzelf wel groter worden en ik moet natuurlijk nog afwachten of ze lukken. Bij mijn volgende logje plaats ik een foto van onze Monnikspeper. En wat die Paardenbloemen betreft: af en toe op de knietjes, en niet “op een bed violen”.
Hartelijke groet.

Reageren op

Angela's tuin

Angela

Hoi Paul,
Ik ben aan t teruglezen.
Door de ziekenhuisopname van mn man had ik er geen tijd voor. Nu hij thuis is kan ik lekker weer dingen doen.

Reageren op