Groei&Bloei Eindejaarsgroet…

Eindejaarsgroet…

Eindejaarsgroet…

... 2023

Soms zie je ze niet alleen, maar zitten er ook echte beren op de weg en struikel je over al wat dwarsligt. 2023 was beslist géén feestjaar. Ook het weer liet het de afgelopen maanden afweten en het is letterlijk als gezegd: de donkere dagen ervoor en nat, want er komt heel zeker geen witte Kerst. Wat gaat het worden? Wat dacht je van winderig en buiig weer met een streepje zon en ruim tien graden? Niet dat dat zo erg is hoor, want in de tuin zag ik nog een tweetal bruine kikkers tussen het gevallen blad, evenals wat lieveheersbeestjes en die ik lekker in de kas zette, kunnen ze gelijk aan het werk.

De eerste week van december was er nog wat nachtvorst, genoeg om de koude bakken even te beschermen en de regentonnen leeg te laten lopen voordat de kranen en meer kapot zouden vriezen, maar daar bleef het ook bij.

Rosa ‘the Fairy’ bloeit nu nog door, zei het verlegen met wat bleke bloemetjes, en de Camellia sasanqua staat in de startblokken. Het Winterzoet geurt met zijn eerste gele bloemetjes. Een enkele, jonge merel oefende zich al weken suf voor het voorjaar tegen de buien en de wind in, alleen vandaag in het enige streepje zon hoorde ik hem niet. Roodborstjes doen zich te goed aan het vet met insecten uit een driekwart kokosnoot. Daar kunnen ze keurig op de rand zitten, in plaats van hun hopeloze imitatie van kolibrietjes rond een mezenbolletje. Mezen pleisteren alleen bij vergissing op de vetbollen, want er is genoeg te pikken in de tuin voor ze. Het Winterkoninkje is de ongekroonde koning van een tuin zonder winter. We hebben de kortste dag achter de rug, hoera. Binnen geuren de blauwe multiflora hyacinten en zo denk ik met een knipoog naar het afgelopen jaar even aan River van Joni Mitchell:

Gezellige feestdagen gewenst aan iedereen

… it's coming on Christmas

They're cutting down trees

They're putting up reindeer

And singing songs of joy and peace

Oh, I wish I had a river I could skate away on…

Foto's bij deze tuinlog

Praat mee op groei.nl