Groei&Bloei Klapperen - Blik op de Tuin

Klapperen - Blik op de Tuin

Klapperen - Blik op de Tuin

In de herfst is het weer smullen, want dan zijn er niet alleen appels, maar ook (klap)peren....

Ik had nog nooit van klapperen gehoord, totdat ik er een handjevol van cadeau kreeg. ‘Klapperen’ is het meervoud van ‘klappeer’ en is een regionale benaming voor Pyrus communis ‘Clapp’s Favorite’, een sterk groeiende handpeer. Deze peer is van Amerikaanse komaf en is als zaailing door Thaddeus Clapp in de vijftiger jaren van de negentiende eeuw op zijn kwekerij in Dorchester, Macsachusetts (USA) ontdekt. ‘Clapp’s Favorite’ heeft trouwens Europese voorouders, want volgens Amerikaanse bronnen is deze peer een kruising tussen Pyrus communis ‘Flemish Beauty’, een winterharde Belgische handpeer en Pyrus communis ‘Bartlett’ ook wel ‘Williams Bon Chretien’ genoemd.

Hoewel dit peertje heerlijk smaakt, heeft hij het commercieel niet gered, omdat hij maar kort te bewaren is. Desondanks is het een door tuiniers zeer gewaardeerde cultivar. ‘Clapp’s Favourite’ is als hij rijp is geel van kleur, sappig, aromatisch, heerlijk zoet en smelt in je mond. De oogsttijd is eind augustus, begin september en gekoeld zijn ze een paar weken te bewaren. Zelf legde ik de peren in de koelkast, maar ze waren zó lekker dat hen geen lang leven beschoren was. Omdat het geen zelfbestuivende peer is, is het verstandig om er een goede bestuiver, zoals P. ‘Beurré Hardy’ of P. ‘Conference’ direct bij in de buurt te planten. De klappeer is trouwens goed als leiboom toe te passen, dus ook leuk voor in wat minder grote tuinen langs een muur of afscheiding. Leuk is het om te weten, dat op het land waar ooit de kwekerij van de Clapp-familie was tegenwoordig een bronzen beeld van een ‘Clapp’s Favorite’ staat.

Anneke

twitter.com/blikopdetuin; F facebook.com/GroeiBloeiWestland.

Vragen kunt u stellen via: info@westland.groei.nl; activiteiten van Groei en Bloei Westland vindt u op: westland.groei.nl.

Foto's bij deze tuinlog

Praat mee op groei.nl