Groei&Bloei Septemberblauwtjes en…

Septemberblauwtjes en…

Septemberblauwtjes en…

…een gedicht

De afgelopen weken waren zomers en druk. Gistermorgen keerde de rust terug in de knollentuin met wat extra fraai septemberweer. Herfst ligt zeker op de loer, volop, want de kastanjes in de straat hebben alleen nog maar bruin blad, de lindes kleuren diep geel en geven bergen blad op het pad van de voortuin. De kornoeljes hebben verbrande bladranden. De stoepen hobbelen van de eikels en de eerste beukennootjes, zeker nu de houtduiven weer de beuken invliegen op zoek naar hun herfsthap. De walnotenbomen laten al wat vruchten los. Lang warm en droog is het geweest, gortdroog. De Japanse sneeuwklokjesboom, geen rijke bloeier dit jaar, heeft op een enkel wimpeltje groen na alleen nog maar bruin blad. De Atlas ceders bepoederen alles in de omgeving met een vette laag geel. Dauw berijpt spinrag hangt zo in je haar als je niet uitkijkt.

Gelukkig zijn er nog heel veel snippers blauw in de tuin. Een verademing altijd, want ik heb wat met blauw. Blauw geeft diepte. Blauw is voor mij een kleur die uitnodigt en zich niet opdringt, bescheiden. Simpel, recht door zee, transparant en weemoedig. Heel geschikt voor deze stille maandag. En zeker met een licht gesluierde lucht zonder die harde, zonnige contrasten is blauw rijk aan zoveel nuances. Geen enkel blauw is gelijk: de eerste bloemen van Aster dumosus  ‘Lady in Blue’, de weefgeraniums zoals Wallichianum, zijn nichtje Rozanne, lobelia’s, de eerste welriekende krokus, de blauwe druifjes van de Liriope, Monnikskap, Loodkruid, Ruit, Hortensia, de peilloze blauwe Haagwinde en meer. Fascinerend, het blauw van Monnikspeper dat zich omringd vindt door het ragfijne varenachtige loof van de Tamarisk. Campanula en het blauw van Clematis x jouiniana 'Mrs Robert Brydon' en het fletse blauw van een onbekende, kruipende clematis tussen de cyclamen in de voortuin. Ik houd erg van dit soort weefplanten.

Dit jaar weinig tot geen wespen, dus kunnen de merels de smaak van de blauwe Glorie van Boskoops voluit proeven. Ook talloze vlinders snoepen van de nectar uit de blauwpaarse vlinderbloemen. Wat een drukte, wat een rijkdom!

Blauw zet aan tot bezinning en is een bron voor talloze gedichten en verhalen. Omdat ik erg van weefplanten houd, geef ik hier nogmaals eentje van H.H. ter Balkt met een zweempje blauw.

Vogelwikke
 
Vogelwikke is lila ofwel lichtblauw.
Ik herken het ontbreken van ruggegraat,
De gave van de al te zwakke bloemen.
Ofschoon, de vogelwikke is geen wurger
Aait het gras en klimt erlangs, op
Groene ladders om zijn lampions
Te strikken, hoog in de lage windvlaag.
Vogelwikke heeft een zwak voor gras,
Vogelwikke maakt chaos, als je blijft
Liggen ga je in vogelwikke teloor.

Foto's bij deze tuinlog

Praat mee op groei.nl

Reacties (8)

Antje Bömer

Antje Bömer

Hoi Paul,
We zitten plotsklaps id herfst, dat wordt weer blad ruimen… maar eerst nog genieten vd late bloeiers. Ik heb niet zoveel blauw, wel de rozanne en de blauwe aster. Heb ih voorjaar een witte monikpeper aangeschaft en die gaat nu ook bloeien. Bloeit ie altijd zo laat?

groetjes Antje

Reageren op

Veris-lente

Veris-lente

Hé Paul,
Heel veel mooi najaarsblauw in je tuin, heel veel herkenbaar blauw, hier op de volkstuin ook nog heel veel blauw van o.a.: (na)bloei van Veronica en de Kalimeris mag ik de laatste bij je aanraden, een zeer lange bloeier lijkt heel veel op aster maar met een vééééél langere bloei, jammer genoeg wat minder geschikt om te schikken, maar mag hier toch blijven, Kalimeris is er ook in het wit. Vogelwikke spot ik tijdens fietstochtjes.
Fijn dat je nog hebt kunnen genieten van het staartje mooie nazomer weer!!!
Ooit stond de atlasceder in mijn voortuin, maar sneuvelde, net als een prachtige, meters hoge, vrijstaande atlasceder hier in de buurt, dacht een poosje terug een plaatje van het plaatje van een ceder te maken (in kader van indrukwekkend, mooie bomen hier in de omgeving) maar het huis werd verkocht en de door de eigenaar gekoesterde ceder werd met wortel en al weggevaagd.

Reageren op

Harry Hakvoort

Harry Hakvoort

Dag Paul,
Blauw komt bij mij ook veel voor. Vorig jaar eens een selectie gemaakt van veel eenjarige blauwe soorten van Vreekens zaden. Sommige soorten blijven zich uitzaaien en voordat je het weet heb je een soort ton-sur- ton combinatie van blauw. Dat zie ik ook bij jouw pallet, mooi hoor!

Reageren op

Paul

Paul

Hoi Antje,
Ik wist niet dat er ook een witte bestaat, en ja, hij begint pas laat te bloeien die blauwe van mij ook. Ik weet hier in de buurt wel een blauwe te vinden die zeker drie weken eerder begint en ook vrij donker blauw is. Het wordt inderdaad flink blad harken of herrie schoppen. Fijn weekend en groetjes, Paul.

Reageren op

Paul

Paul

Hoi Veris,
Om de een of andere manier gaat die Kalimeris ieder jaar dood. Dit jaar heb ik er geen gekocht. Er moet gewoon wat meer licht komen in de knollentuin. Over twee weken wordt er hier weer flink gesnoeid. We zijn heel blij met onze Atlas ceders, maar in deze tijd geven ze abnormaal veel stof. En dit jaar maar dan andere jaren. Ga er wat plaatjes van schieten, werelds, bijna vulkanisch. Hartelijke groet en fijn weekend.

Reageren op

Paul

Paul

Hoi Harry,
Blauw is nooit een bewuste keuze geweest, maar op gevoel kwam er steeds meer. En, als je de ruimte hebt zoals jij, is zo’n Vreekens zadenpakket, ideaal. Hier is het knokken om ruimte. Ik moet binnenkort weer flink scheuren, delen en verjongen en terug zetten. Dan heb ik weer een beetje meer ruimte voor…
Groetjes en fijn weekend.

Reageren op

Angela's tuin

Angela

Ach Paul, zo mooi. Dat échte blauw.

Reageren op

Paul

Paul

Hoi Angela,
Er is zoveel blauw. Ik raak er niet op uitgekeken.
Het blauw van welke foto vind je het meest echt?
Groetjes.

Reageren op