Groei&Bloei Slagroom op de taart…

Slagroom op de taart…

Slagroom op de taart…

… op de laatste dag in maart.

De maand maart is omgevlogen; zes weken sinds mijn laatste log. De tuin veranderde van een somber verdronken winter landschap in februari tot een zonnige voorzomer in maart met op de laatste dag als koude slagroom op de taart: een sneeuwdek van een paar centimeter.

In twee mooie weekenden van maart de tuin voor  een groot deel voorjaar klaar gemaakt, planten gedeeld en verplaatst, alleen het zwanennest van Iris sibirica ‘Caesar’ moet nog, de rozen op de schutting terug gezet/gesnoeid, evenals alle niet voorjaarse bloeiende klimmers, maar niet de roos ‘Pompon de Paris’ want daar zijn inmiddels de eerste bloemknoppen al open, gemulcht (met een knipoog naar Monty Don) en voor het eerst in misschien twintig jaar het grasveldje geverticuteerd (wat een echte body workout is dat) en van A tot Z gekalkt. Het sneeuwdek kwam voor het grasveld als geroepen; dat scheelde water geven! Zo te zien, verder geen schade. De dode bloemen van de hortensia’s snoei ik bewust nooit vroeg weg en dat spaart beschadigde bladpunten uit. De cyclamen in de voortuin zijn na al die (te) warme weken bijna uitgebloeid en dan te bedenken dat ze voor de Kerst al begonnen, hoe dankbaar kun je zijn. Nu zit er volop zaad op.

Verder nog plaatjes van wat er nu bloeit: mahoniestruiken, Libanese cyclamen en Corydalis, de Turkse Cyclamen pseudibericum laat met zijn geurige bloemen een kleurenpracht zien boven de sneeuw, de Iris unguicularis, de Narcis 'Tête-à-Tête' en een verlaat Leverbloempje. De Klaverkers bloeit nog niet - nou, de viooltjes kunnen erom lachen.

Foto's bij deze tuinlog

Praat mee op groei.nl

Reacties (6)

Veris-lente

Veris-lente

Hé Paul,
Weer een lekker, als vanouds, tuinverhaal met mooie plaatjes van prachtige bloeiers in je tuin, sneeuw en Cyclamen erg mooi, prachtig, lief leverbloempje!!!!

Reageren op

Angela's tuin

Angela

Morgen Paul,
Wat heb je al veel kleur in je tuin!
Gaaf

Reageren op

harry hakvoort

harry hakvoort

Mooie kleuren blauw en geel! ja, die hortensia’s en vorst is altijd wel een dingetje. Her en der zie ik mensen ze afdekken. Is hier geen beginnen aan, zijn er teveel. Sneeuw hebben we in de Achterhoek niet veel gehad. Wel vorst van -6. Het gras verticuteren: als je dat met de hand doet, ja dan is dat zwaar werk..groet

Reageren op

Paul

Paul

Hoi Angela,
Zo alle foto’s bij elkaar lijkt het heel wat, Maar verspreid over de tuin valt het erg mee of tegen. De narcissen bijvoorbeeld die je ziet, zijn de enige die ik heb. Maar dat winterdekje was echt even mooi. Groetjes.

Reageren op

Paul

Paul

Hoi Harry,
Ben benieuwd hoe en of de hortensia’s het redden. Ze bloeien altijd, maar het blad is soms wat miinder door de vorst. Verticuteren was vnl machinaal en de rest met de hand; genoeg voor vier volle vuilsniszakken. Kreeg het er goed warm van en koud was het toch al niet precies een week terug.
Groetjes.

Reageren op

Paul

Paul

Hoi Veris,
Eindelijk even een momentje gevonden voor een logje. Het weer was toch niet super en het meeste tuinwerk voor nu even gedaan. Het was echt genieten met die sneeuw; moest helaas ‘s ochtends werken… nu regent het hier aardig. Prima hoor, hard nodig.
Fijne week en groetjes.

Reageren op