Groei&Bloei Van snoeien…

Van snoeien…

Van snoeien…

…naar sneeuwen.

Na het snoeien van de “epies” en het uitsteken van de dode Papierstruik, was de Monnikenpeper (Vitex agnus castus) aan de beurt, die zeker drie jaar zijn gang had kunnen gaan. Deze struik heeft bloemen die een beetje doen denken aan de bloemen van een vlinderstruik. De violetkleurige bloemen van de Monnikenpeper zijn wel slanker en geuren aangenamer. Je moet hem vroeg snoeien, maar ik was steeds te laat waardoor de bloei zich op een hoogte van minimaal twee meter aan het oog onttrok. Ik vind hem wat subtieler dan de meeste vlinderstruiken en hij bloeit ook wat later. Een wetertje: de heester heeft geneeskrachtige werking en staat bekend als een anafrodisiac, dat de seksuele drang vermindert, wat ook de andere Nederlandse namen verklaart: Kuisboom of Kuislam.

Daarna viel mijn oog op de tongvarens en de zachte naaldvarens (Polistychum setiferum ‘Herrenhausen’). Nu ben ik echt geen varenbarbaar, maar het wintergroene blad van de tongvarens kan net als die van het elfenblad lelijk bruin worden en is een prachtige schuilplaats voor slakken. De Hondstandjes die er vlakbij staan, bloeien om die reden zelden, omdat de ‘overheerlijke’ bloemen zo weg zijn. De zachte naaldvarens die we hebben, zijn ware giganten geworden en zeker dertig jaar oud en ik snoei ze zeker niet ieder jaar, net als ze hier met knotwilgen doen: om en om. En het is altijd een waar feest om het nieuwe blad als een behaarde octopus te zien uitrollen.

Verder is het in de tuin momenten kiezen om wat te willen doen. Want ineens sneeuwde het en was de temperatuur van rond de twintig gedaald naar richting nul. Het leverde wel weer wat leuke plaatjes op. De cyclaam op de foto groeit buiten onder de Atlasceder en komt oorspronkelijk uit Libanon.

Foto's bij deze tuinlog

Praat mee op groei.nl

Reacties (6)

Veris-lente

Veris-lente

Hé Paul,
Raadsel opgelost met plaatjes van de monnikenpeper, zag hem op fietstochtjes maar kon hem niet benoemen na zoektocht door tuinboeken. Bloeit iets later dan vlinderstruik, en heeft geur, klinkt aantrekkelijk, hoe zit het met zijn aantrekkingskracht naar vlinders, of is bloei daar te laat voor?? Monnikenpeper en anafrodisiac?????
Zag vanmorgen hoe Monty Don zijn varens deelde, Dryopteris de enige varen in mijn tuin, die ook nodig gedeeld moet worden, maar ja, heb maar een greep/vork!!!
Mooie sneeuwplaatjes, snoeperige viooltjes en supermooie combie van primula en amerikaanse vergeet mij niet, n.a.v. plaatjes effe op site Hessenhof gekeken bij primula’s daar zag ik de naam: P. MacWatt’s cream?????? naast allemaal andere bijzonder kleurige andere P.‘s. Hessenhof staat op wensenlijst.

Reageren op

Paul

Paul

Hoi Veris,
Grappig dat je het raadsel zo benoemt. Hetzelfde gebeurde mij jaren terug op de fiets op weg naar de huisarts. Ik wist niet wat ik zag, maar ja op de weg terug toch even aangebeld; ze wisten het kaartje nog te produceren en ‘s winters kocht ik er twee (altijd één in reserve) bij het tuincentrum tussen de afgeprijsde planten voor €6,95. De bloemen worden zeker door vlinders bevlogen als het een beetje najaar is tenminste. Jazeker, Monnikenpeper en anafrodisiac! Niet te verwarren met afrodisiac, want dan zouden er geen monniken meer zijn in zuivere zin… Geen idee meer welke primula dit is, maar de kleur komt erg overeen met die gele schuimpjes uit strooigoed: met recht snoeperig. Fijne avond nog.

Reageren op

Antje Bömer

Antje Bömer

Dag Paul,

Ik vind jouw monnikenpeper( Vitex agnes castus) een plaatje! Zet hem op mijn wensenlijstje boven aan. Moet op een zonnige plek zeker.

groetjes Antje

Reageren op

Paul

Paul

Dag Antje,
Ik vind het een welkome uitbreiding van onze najaarsbloeiers. Ik denk dat je hem leuk zult vinden. Hij staat bij ons op het zonnige en droge stuk van onze tuin op het zuiden. Hij bloeit heel rijk en geurt niet verkeerd. Fijne week en groetjes, Paul.

Reageren op

Harry Hakvoort

Harry Hakvoort

Dag Paul, we waren een keer fietsen (echt waar) en kwamen terecht bij een tuinexpositie van gebr. Arendsen in Wichmond. Daar zagen we ook de Vitex . Prachtige plant en staat ook bij ons op verlanglijstje. Echter wel moeilijk verkrijgbaar. Mijn werd verteld dat ze niet goed wintervast waren. Heb jij deze afgelopen winter afgedekt? of kan hij toch tegen een stootje?

Reageren op

Paul

Paul

Dag Harry,
De Vitex staat hier al jaren gewoon niet afgedekt buiten, wel beschut en op het zuiden. De Vitex die ik zag toen ik er langs fietste, staat gewoon open en bloot en wordt beslist niet afgedekt. Volgens mij kan die dus wel tegen een stootje…

Reageren op