Groei&Bloei Voor een zorgeloze…

Voor een zorgeloze…

Voor een zorgeloze…

…(k)oude dag.

Het is iets om naar uit te kijken: door ruimtegebrek een extra koude bak, inmiddels de derde naast de kas en wat betreft zijn oppervlak geen wereldgebeuren (iets meer dan één vierkante meter) maar toch. Ik had per direct een doorgroeiplek nodig voor ruim 600 cyclamen kuikens.

Na de aanschaf in februari – ik wilde per sé dit type bak hebben, want ik had er al zo één – duurde het tot afgelopen donderdag voordat hij helemaal klaar was. Het begon al te stuiteren in de leveringsfase: betaald, en volgens de site wel op voorraad, maar toch weer niet enzovoort, je begrijpt het al: geld terug of wachten. Het laatste maar. Geleverd eind mei, moet kunnen toch. Daarna door omstandigheden thuis vertraagde het opbouwen tot in augustus. En wat bleek: de maatvoering was twee centimeter anders dan in de folder, maakt niet uit, maar de hardhouten onderstructuur zat al keurig verankerd in de grond. Dat is nou niet echt handig. Toch een oplossing gevonden en de bak mooi sluitend kunnen stellen, dubbel antiworteldoek erin en isolatieplaten van onderen en de zijkanten met een knipoog naar de strenge winter, helemaal top.

Maar, ingeklemd tussen de Taxushaag en de kas – het is hier nou eenmaal woekeren met de ruimte – liet de beluchting te wensen over. Iets te veel vocht en dat vergroot de kans op Botrytis en met die ruim “600 kuikens op de werkvloer” ben je gauw gezien.

Dat hield in dat ik stroom moest hebben voor een miniventilator. Koude bak weer deels uit elkaar gehaald, tegels uit het pad, nog wat trucs uit de hoge hoed mogen halen om stroom uit de kas via een kabelgoot naar de koude bak te brengen en zie, geaard en wel, de beluchting nu in orde!

Als sluitstuk heb ik ook maar gelijk de voorwand uit een stuk plexiglas gemaakt dat makkelijk uitneembaar is dankzij vier vleugelmoeren; dan hoef ik niet meer extreem voorover te buigen, maar kan ik dankbaar op beide knietjes de kuikens verzorgen…

Voor Antje een paar foto’s van de Monnikenpeper.

Detail van de bloem op de eerste foto is van Cyclamen rohlfsianum, de cyclaam uit Libië die bloeit. De bloeiwijze lijkt op die van Twaalfgodenkruid.

Foto's bij deze tuinlog

Praat mee op groei.nl

Reacties (7)

Antje Bömer

Antje Bömer

Dag Paul,

Hartelijk bedankt voor de foto van de monnikenpeper, ik heb een witte. Was benieuwd of al die kleine knopjes rond de steel bloempjes waren. Hij gaat wel heel laat bloeien.

Mijn compliment voor je 2 rechter handen en geduld, je hebt het toch maar weer gefikst!

groetjes Antje

Reageren op

Paul

Paul

Dag Antje,
Ik wist niet dat er ook een witte variëteit was!! Blijft wat te wensen over dus. Bij mij bloeit Monnikenpeper ook nog niet. De foto’s zijn van een paar jaar terug.
Groetjes en geniet van de mooie momenten.

Reageren op

Harry Hakvoort

Harry Hakvoort

Ziet er goed uit Paul, zelfs aan isolatie gedacht. Werk van de ware liefhebber! Ik hoop ook nog steeds op een kas, want er zijn afgelopen winter heel wat stekjes verloren gegaan. En hetzelfde probleem: de juiste ruimte vinden. groet harry

Reageren op

Paul

Paul

Hallo Harry,
Het was even puzzelen en meten en knutselen. Ik heb al veel plezier van de uitneembare voorkant. Voor de winter - zoals de afgelopen winter - heb ik nog een straf en listig isolatie plan bedacht dat ik ook voor/in de beide andere koude bakken ga gebruiken, maar daarover later nog een keertje.
Groetjes en een fijn weekend.

Reageren op

Veris-lente

Veris-lente

Hé Paul,
Je wist bij nummer drie precies hoe je het wilde….... alleen met Murphy in meervoud, was het een kwestie van de lange adem….......... de aanhouder wint!
De cyclamen kuikens kunnen uitgroeien tot mooie, wellicht bijzondere ............., hoop dat de selectieprocedure niet te veel vertraging heeft opgelopen, met wellicht een mooie verrassing. Heeft het mooie weer daar nog enige invloed op, anders dan dat het een heerlijk nazomer weekend lijkt te worden?
Groet

 

 

Reageren op

Paul

Paul

Hoi Veris,
Er zat van alles tegen, maar ook veel van geleerd. Het selecteren heb ik beperkt kunnen doen, het meeste doe ik wel in de loop van het jaar en begin volgend jaar, als alles weer voldoende blad heeft.
Het mooie droge weer vertraagt het in blad komen een beetje, maar eind van de komende week gaat het helemaal goed komen, haha. Als de grond overal weer voldoende nat is, kan ik in de kas en koude bakken en de volle grond de biologische bestrijding weer gaan inzetten. Een klus voor een nat weekend. Voorlopig eerst nog even genieten. Groetjes.

Reageren op

Angela's tuin

Angela

Dag Paul,
T tuinpad van een tuinier gaat niet over rozen schreef Romke vd Kaa eens hoe waar…
Wat ga je met al die zaailingen doen als ze opgegroeid zijn?
Stekkenmarkt?

Reageren op