Groei&Bloei Vroege lentebloei

Vroege lentebloei

Vroege lentebloei

Sommige planten zijn een beetje van slag. De Cercis die normaal in februari-maart eerst zijn bloemen zet en dan het blad, heeft nu al roze bloemen. Dat geld ook voor de pruimenboom. Die heeft zijn blad al een maand geleden verloren en nu zit er bloesem in!

Er is veel te doen in de tuin. De tuinkas is zo goed als klaar en het in elkaar zetten viel bepaald niet mee. De instructies zijn van internet afgehaald en zoals vaak zijn deze niet erg duidelijk. Gelukkig was er een behulpzame tuinkasverkoper waar we een kweekplank, schaduwdoek en automatische raamopener kochten. Van hem kregen we nog enkele goede adviezen over het in elkaar zetten van het raamwerk. Na een dag poetsen ziet de 4 jaar oude kas  er als nieuw uit. En dat zonder glasbreuk! Wat rest is nog wat tegel- en bestratingswerk in en rondom de kas. Vanwege de ligging op het  zuidwesten worden er nog enkele coniferen geplaatst die de wind breken.

De Amerikaans eik begint mooi te verkleuren en het struisriet wordt zilvergrijs. De Eupatorium rugosum Chocolate begint wit te bloeien. De Monnikskap bloeit weer mooi intens blauw. Het is een overweging waard om hier een grotere groep van neer te zetten.

Afgelopen week hebben we een Zilverlinde geplant. Deze  zou op den (lange) duur een beetje schaduw moeten geven voor de paarden. Ook is er een Koelreuteria en een Ariala Elata bijgekomen die wat meer structuur geven aan de border. Om de Ariala, ook wel duivelswandelstok genoemd, plaats ik een uitgesneden IBC kunststof vat. Dit zorgt er hopelijk voor dat de wortels in toom gehouden worden. Dat geld overigens ook voor de Pindakaasboom, de Clerodendrum Trichotomum. Een exemplaar heeft het dit jaar niet overleefd. Maar een ander exemplaar maakt flinke nieuwe scheuten en zo zijn ze gemakkelijk te vermeerderen. Ook hier zou een wortelbegrenzer zinvol zijn.

We hebben veel zaad verzameld van o.a de Ridderspoor, de Dolichos Lablab, Zinnia’s, Nicotina en eenjarige Iberis, 3 urenbloem en Kattesnor. Bij het langer gebruik van eenjarigen merk je vanzelf welk zaaigoed in de volle grond goed uitkomt.  Het lijkt erop dat ABC kruid, de Knoopsgatenbloem en Iberis het zonder voor te kweken zichzelf redden.

Inmiddels geeft de weerman alweer kans op nachtvorst aan. Net op tijd de kas klaar voor mijn Seringenfucsia en Madeira-geranium!

Foto's bij deze tuinlog

Praat mee op groei.nl