Groei&Bloei Week 30 2021: sterke planten / zaaien / zelf uitgezaaid / uitlopen

Week 30 2021: sterke planten / zaaien / zelf uitgezaaid / uitlopen

Week 30 2021: sterke planten / zaaien / zelf uitgezaaid / uitlopen

De andijvieplanten aangesterkt op de tuin geen prooi meer voor slakken. De proef om planten eerst flink sterk te maken en dan uitplanten gedeeltelijk gelukt: de uitval bij de zelf gezaaide zonnebloemen is minimaal, bij de gekregen palmkool en gekochte knolselderie matig, daar toch nog een uitval van bijna 50%.

Op de tuin heel veel voorbeelden van zichzelf uitzaaiende planten: bladvenkel, sterke uitzaaier, mooi opgaande plant, maar ontdekte vandaag een plant geveld door de harde wind, goudsbloemen zaaien zich ook goed uit, komen niet overal even sterk op, zie nu verschil in omvang, nog niet helemaal duidelijk wat daar de oorzaak van is (zou gebrek aan bodembewerking kunnen zijn?) wel duidelijk dat de goudsbloemen weinig slakkenschade hebben. De oost-indische kers zaaide zichzelf goed uit, kwam alleen erg laat op (?), zie dit jaar heel weinig zelf uitgezaaide Cosmos, het kerstomaatje Outhouse cherry zie ik dit jaar helemaal niet terug, erg jammer, want deze tomaat is niet zo gevoelig voor allerlei ziekten. Duizendschoon en slaapmutsje (redelijk goed zelf uitgezaaid) net als de Verbena hastata, waarvan ik deze week ontdekte dat die een goed vaas leven lijkt te hebben. De leeuwenbekjes die ik zaaide kwamen niet zo sterk/groot op en had zichzelf niet uit gezaaid, de duizendschonen deden dat zo hier en daar wel. De Verbena bonariensis zaait zichzelf rijkelijk uit, blijkt ook een zeer mooie snijbloem te zijn, maar moet hem geen kans geven om te zaaien, de blauwe knoop loopt meer uit dan dat ie zichzelf uit zaait, denk ik, een kleine rode wolfsmelk vind ik over de hele tuin terug, omdat ik geen toepassing als snijbloem zie, moet ik deze heel goed verwijderen. Moet de uitgebloeide Verbascum toortsen, die van de blattaria in bijzonder, wat meer proberen te controleren, net als de gele Phlomis bloemen die er prachtig uitzien na hun bloei maar verspreiden heel veel zaad, zal de bloemen daarom na de bloei weghalen.

Gras heeft zich op twee vakken op de volkstuin ernstig uitgezaaid, dacht het te kunnen gebruiken op de composthoop, maar oogsten liep uit de hand, kan dit met de daarvoor aangeschafte sikkel (na wat oefenen) alsnog verwijderen, een pittige klus. Ontdekte tijdens werken aan gras een salamander en klein padje (erg ver van water???) heel blij met hun aanwezigheid, eten allebei slakken!!!!

Naast aanpak van grassen, en verwijderen van uitgebloeide/zaadvormende bloeiers ook uitlopers van de aardbeien zoveel mogelijk weggehaald, na rondje knippen/snoeien toch nog heel veel bloem op de tuin.

Zomerbloeiers beginnen op stoom te komen, de eerste scharnierbloemen laten zich zien, net als Solidago, blauwe knoop en duizendblad, deze vaste planten breiden zich uit door middel van uitlopers, en doen dat uitbundig op de volkstuin, dat vraagt om een strengere aanpak.

Deze Lysimachia’s zijn wat bescheidener dan de clethroides, maar staan allebei niet helemaal goed op hun plek, de een ingesloten door buren de andere, denk ik te warm/droog.

De roodbruine Helenium met een heel kleine uitloper en van de drie soorten gele Heleniums, waarvan er denk ik een soort is over gebleven, hebben het maar matig naar hun zin denk ik, net als de kogeldistel, wat er aan mankeert??????

Uit een arm vol bloemen schikte ik dit prachtige paarse ton-sur-ton boeket, van de overgebleven bloemen een gekleurde vaas.

De courgette plant in schaal met water geplaatst om slakken te stoppen, werd in grote getalen aangevallen via blad wat op lavendelplant rustte.

Foto's bij deze tuinlog

Praat mee op groei.nl

Reacties (2)

Harry Hakvoort

Harry Hakvoort

Hoi Veris,
volgens mij hebben oostindische kers en cosmos best wel veel zon nodig. dat kan misschien de oorzaak zijn dat ze wat achterblijven.
De verbena hastata is hier gigagroot en hij zaait zich (te) veel uit. hij is wat dikker en vierkanter in de stengel en heeft grotere wortels waardoor je bij het verwijderen redelijke gaten in de tuin krijgt. Persoonlijk vind ik de bonariensis mooier en de kunst is deze bij elkaar te houden en niet dat je overal in de tuin een enkele spriet tegenkomt.
De wolfsmelk: ik heb vroeger een lage gele gehad, dat was echt een woekeraar. werd het niet meer kwijt. Een rode heb ik tussen de buxushaag staan, dat gaat goed. Duizendblad hebben we in het weiland. Heel moeilijk weg te krijgen tussen gras en kan geleidelijk aan net als klaver een geheel gazon veroveren.
Je hebt best nog wel veel bloemen in de tuin! en een grote groep dille? en scharnierplant, mooi hoor. Volgens mij is je tuin best wel omvangrijk? gezien de verscheidenheid van planten.

Reageren op

Veris-lente

Veris-lente

Hé Harry,
Dank voor alle tips en trucs! De oostindische kers staat volop in de zon, voor de cosmos zou het een oorzaak kunnen zijn, al duiken er nu hier en daar wel weer nieuwe zaailingen op. Verbena hastata hier kleiner dan de bonariensis, had ooit drie kleuren hastata, waarvan de witte alleen doorzaaide, vreemd wat wit is meestal de kwetsbare kleur, dankzij buurtuin nu ook weer roze en paarse. Ga de bonariensis meer in boeketten gebruiken, snijdt het mes aan twee kanten. De wolfsmelk ga ik verwijderen.
Startte jaren terug met EEN mooie donker bordeauxrode duizendblad, hij zaaide zich ontzettend uit, selecteerde uit de uitgezaaide planten, allerlei varianten: op kleur en op vorm, lange dunne stelen en stevige bossers, enz. Had er ontzettend hard aan gewerkt, denk dat er twee overbleven, terwijl overal anders op de tuin de nieuwe planten op plopten, gr. gr. gr. Deze planten lopen langzamerhand terug, te lang op dezelfde plaatst en wellicht helpt de techniek bij bloemen plukken: niet af knippen maar uittrekken, met wortel en al. Nee geen dille maar bladvenkel die zich van mij ook lekker mag uitzaaien, zaaide wel dille, daar zag ik wat van opkomen maar heeft zich niet verder ontwikkeld, jammer genoeg. De volkstuin tuin is vierhonderd vierkante meter.

Reageren op