Ecologisch tuinieren in november

Ecologisch tuinieren in november

Tuinieren in november? Ja, er is genoeg te doen! Gust Duchamps, tuinbaas van kasteel Hex, is nog druk in de weer. Ondanks dat de moestuin grotendeels leeg is, kunnen er genoeg voorbereidingen voor de winter en voor volgend jaar getroffen worden. Gust deelt ook deze maand zijn ecologische tuinklussen.

In de moestuin is, naast veldsla en witlof, niet heel veel meer te halen. De bedden kunnen dus bedekt worden met een winterdek aan bladeren. Gust: "Ik laat geen stukje blote aarde onbedekt!" Daarnaast worden nestkastjes van vogels gecontroleerd omdat ze in de winter al een geschikt plaatsje komen uitzoeken en krijgen kruiden en vaste planten een bedje van stro. Hieronder lichten we vier ecologische tuinklussen uit. De overige zes tuinklussen deelt Gust in het novembernummer van Groei & Bloei (pagina's 72 t/m 75).

Ecologisch tuinieren in november

Volop veldsla en witlof

"Het moestuinseizoen is nog niet voorbij. We oogsten nog volop verse veldsla en uit de kuil haal ik nu het lekkerste eigen witlof. Onze witlofteelt kent een heel kleine ecologische voetafdruk: we zaaien, rooien, planten en bleken het ter plaatse."

Ecologisch tuinieren in november

Inheemse bloemen zaaien

"Het beste moment om een inheems bloemenmengsel te zaaien, is vlak voor de winter. Veel van die soorten zijn immers koudekiemers, die pas kiemen wanneer ze eerst de koude van de winter hebben doorgemaakt. We zaaien biologische mengsels, voornamelijk van Cruydt-Hoeck. Voor elke situatie in de tuin bestaat wel een specifiek mengsel: voor vochtige of droge grond, eenjarige of meerjarige bloemen."

Ecologisch tuinieren in november

Planten met blote wortel

"Zodra de blaadjes van de takken zijn gevallen, begint het (ver)plantseizoen met blote wortel. Alle rozen, struiken en jonge boompjes die niet langer dan twee jaar geplant zijn, kunnen we nu zonder risico verplanten, als we nog wat aan de inrichting van de tuin willen veranderen. Sommige staan ‘in de wacht’ op bedden, tot we een geschikte plek voor ze hebben gevonden. Zo hebben we nu een voorraad inheemse bloeiende, bes- en vruchtdragende struiken klaarstaan om in de gemengde haag en de bosrand te planten. Ze vormen een onmisbaar element van onze ecologische puzzel."

Ecologisch tuinieren in november

Bollen planten (en rooien)

"Na de eerste nachtvorst rooien we de dahlia’s en de eenjarigen. Op de vrijgekomen plekken planten we tulpenbollen. Ook die krijgen een laagje bladeren, stro of schors over zich heen gestrooid. In de lente priemen de bloembollen probleemloos door die mulchlaag heen."

Tuinklussen

Elke maand staan er specifieke tuinklussen bij Gust op de planning. Hij is dan ook het hele jaar zoet met kleine, maar ook grotere klussen. Hij deelt zijn ecologische manier van tuinieren graag met andere tuinliefhebbers en hoopt dat zij hier iets van kunnen leren.

Benieuwd naar alle andere tuinklussen van de maand november op onze website? Klik hier.
 

Groei & Bloei Tienpuntenplan

Tuinieren in de toekomst. Daarbij is het klimaat meer dan ooit een belangrijk waarde. Alle tuinen van Nederland vormen samen één grote groene oase en daarmee kan iedere tuinier een belangrijke bijdrage leveren aan het tegengaan van klimaatverandering. Het Groei & Bloei Tienpuntenplan biedt een leidraad voor enthousiaste tuiniers om klimaatvriendelijk te tuinieren en sluit aan bij de filosofie van Gust.

Bekijk alle punten

Met eigen ogen zien?

Vind bezoekinfo op www.hex.be of neem een kijkje op de Instagrampagina van het kasteel: @hex_gardens.