Ecologisch tuinieren in juni

Ecologisch tuinieren in juni

Juni is een drukke maand als het gaat om tuinklussen. Tuinbaas Gust Duchamps van kasteel Hex is vooral druk in de moestuin. Van zaaien tot oogsten; Gust deelt deze maand de belangrijkste klussen die hij op een ecologische manier uitvoert. Veel tuinierplezier!

Het is tijd om te oogsten. Gust: "In juni valt er heel wat te oogsten; ik ben bijna dagelijks bezig in de weer met het plukken van asperges, erwtjes, kersen, rode bessen, enzovoort." Om tot een overvloedige oogst te komen is het onder andere nodig om mooie combinaties bij elkaar te zetten (groenten en bloemen), maar ook om de grond bij te houden, nieuwe zaairondes in te plannen en te snoeien.

Ecologisch tuinieren in juni

Tweede zaaironde

"Na de oogst van de voorjaarsgroenten gebruiken we de vrijgekomen ruimte in de platte bak om fijne bladgroenten als kervel, dille, koriander, postelein, rucola, tuinkers en mosterdblad te zaaien. En ook kropsla en koolsoorten, om te verspenen voor herfst- en winterteelt. Om het kiemen te vergemakkelijken en om uitdroging te voorkomen, bedek ik het zaaibed met jute."

Ecologisch tuinieren in juni

Bloemenweide hooien

"In juni maaien we de bloemenweide. Door het gras te maaien en af te voeren, verarm je de grond, onderdruk je dominante gewassen en komt er meer plaats voor bloemen. De mooiste bloemenweiden die je in de natuur vindt, zijn hooilanden. De meest voorkomende fout bij het beheer van bloemenweiden is dat het maaisel ter plekke blijft liggen."

Ecologisch tuinieren in juni

Groenten en bloemen

"Bloemen horen bij de moestuin. Ze zorgen voor kleur en snijbloemen én spelen een belangrijke rol in het gezond houden van de groenten. Ze trekken bestuivers en roofinsecten aan en hun kleuren en geuren houden plaaginsecten op afstand. Het is minder van belang welke bloemen je precies met welke groenten combineert. Wat telt is dat je veel, en veel verschillende bloemen zo dicht mogelijk bij de groenten zet."

Een geweldige combinatie

Benieuwd welke bloemen in de moestuin het beste combineren met groenten? Kies open bloemen zodat insecten maximaal bij de nectar en stuifmeel kunnen. Roofinsecten komen suikers op de bloemen tanken en richten zich dan op de plaaginsecten in de buurt. Gust zaait bijvoorbeeld graag:

  • Goudsbloemen (Calendula) tussen de tuinbonen
  • Slaapmutsjes (Eschscholzia californica) bij de selderij.
  • Aromatische venkel naast ui werkt als een sterke geurverwarrer tegen de uienvlieg. "Een derde van de venkels die ik plant, laat ik opschieten in zaad, om extra insecten te lokken. Door geuren te mengen breng je insecten zoals de wortelvlieg, uienvlieg of preimot in de war en leid je hen af van hun doelwit."


Gust: "Ik zie onze tuinen als één groot organisch geheel, waarin grote en kleine problemen een randfenomeen zijn en zich vaak vanzelf oplossen. Mijn focus ligt op het creëren van een goede, gezonde en biodiverse basis. Soms heb je gewoon wat geduld nodig."
 

Tuinklussen

Elke maand staan er specifieke tuinklussen bij Gust op de planning. Hij is dan ook het hele jaar zoet met kleine, maar ook grotere klussen. Hij deelt zijn ecologische manier van tuinieren graag met andere tuinliefhebbers en hoopt dat zij hier iets van kunnen leren.

Benieuwd naar alle andere tuinklussen van de maand mei op onze website? Klik hier.
 

Groei & Bloei Tienpuntenplan

Tuinieren in de toekomst. Daarbij is het klimaat meer dan ooit een belangrijk waarde. Alle tuinen van Nederland vormen samen één grote groene oase en daarmee kan iedere tuinier een belangrijke bijdrage leveren aan het tegengaan van klimaatverandering. Het Groei & Bloei Tienpuntenplan biedt een leidraad voor enthousiaste tuiniers om klimaatvriendelijk te tuinieren en sluit aan bij de filosofie van Gust.

Bekijk alle punten
 

Met eigen ogen zien?

Vind bezoekinfo op www.hex.be of neem een kijkje op de Instagrampagina van het kasteel: @hex_gardens.