Ecologisch tuinieren in mei

Ecologisch tuinieren in mei

In mei leggen alle vogels een ei. Het is druk in de tuin. Niet alleen met vogels, maar alles groeit en bloeit volop! Tijd om naar buiten te gaan met Gust Duchamps, tuinbaas van Kasteel Hex.

Gust deelt ook deze maand handige tuinklussen die hij op een ecologische manier uitvoert. Werkkleding aan en gaan! 

Mei kan nog koud zijn, dus blijf voorzichtig met het naar buiten brengen van vruchtgewassen. Wacht ook het liefst tot half mei met het planten van kwetsbare planten. Wat meteen kan is minder maaien (Maai Mei Niet) en weer een nieuwe composthoop maken met de restanten van bruin en groen materiaal uit de (moes)tuin. Gust is druk! Ook met de onderstaande tuinklussen.

Ecologisch tuinieren in mei

100% organisch

"De tomaten zet ik niet in het wisselteeltplan van onze moestuin. Ik plant ze onder een vast afdak. ‘Uit de regen, maar in de wind’ is mijn motto voor buitentomaten. Voor het planten verbeter ik de grond met compost en voeg ik in elk plantgat een flinke schep lavameel toe. We gebruiken geen chemische meststoffen, enkel organische, aangevuld met mineralen en microbiologie. Dat zijn de hulpmiddelen waar een ecologisch tuinier het mee moet doen."

Lees hier meer over het kweken en dieven van tomaten.

Ecologisch tuinieren in mei

Fruit dunnen

"We kijken de vruchtzetting na van de laagstammen en leivormen van appel en peer. Waar nodig haal ik zwakke, slechtgeplaatste en overbodige vruchten met de hand weg. Minder fruit levert dikkere en betere vruchten op."

Ecologisch tuinieren in mei

Nectarboog met basilicum

"Vanaf half mei zijn we elke dag aan het planten. Er is niets dat vanaf nu niet geplant of gezaaid kan worden. Ik plant basilicum ‘Blue Fontain’ in de parterres van de Franse tuin. Deze bloeirijke eenjarigen vormen, samen met de doorbloeiende salvia’s, een belangrijke aanvulling op onze vaste beplanting. Door ze te combineren, kunnen we van het vroege voorjaar tot laat in de nazomer doorlopend nectar aanbieden aan de bijen, hommels en vlinders. We streven naar een zo lang mogelijke ‘nectarboog’, dat is de tijdspanne waarin er nectar in de tuin aanwezig is."

Tuinklussen

Elke maand staan er specifieke tuinklussen bij Gust op de planning. Hij is dan ook het hele jaar zoet met kleine, maar ook grotere klussen. Hij deelt zijn ecologische manier van tuinieren graag met andere tuinliefhebbers en hoopt dat zij hier iets van kunnen leren.

Benieuwd naar alle andere tuinklussen van de maand mei op onze website? Klik hier.
 

Groei & Bloei Tienpuntenplan

Tuinieren in de toekomst. Daarbij is het klimaat meer dan ooit een belangrijk waarde. Alle tuinen van Nederland vormen samen één grote groene oase en daarmee kan iedere tuinier een belangrijke bijdrage leveren aan het tegengaan van klimaatverandering. Het Groei & Bloei Tienpuntenplan biedt een leidraad voor enthousiaste tuiniers om klimaatvriendelijk te tuinieren en sluit aan bij de filosofie van Gust.

Bekijk alle punten
 

Met eigen ogen zien?

Vind bezoekinfo op www.hex.be of neem een kijkje op de Instagrampagina van het kasteel: @hex_gardens.